Habt ihr schon euren Weihnachtsstollen gebacken?
Seit mehr als 10 Jahren backe ich meinen Stollen nach diesem Rezept.
Im Laufe der Zeit habe ich auch andere Rezepte ausprobiert, aber dieses ist der
Gewinner. Den erkalteten Stollen erstmal in Frischhaltefolie und dann noch in
Alufolie einwickeln und für 4 Wochen an einem kühlen Ort durchziehen lassen.
Zutaten für 12 Personen:
Für den Teig:
·
500 g
Sultaninen
·
300 g
Korinthen
·
40 ml Rum
·
80 g Hefe,
frisch
·
250 ml Milch
·
1 kg Mehl
·
150 g Zucker
·
Abgeriebene Schale
von 1 Zitrone
·
Abgeriebene
Schale von 1 Orange
·
1 Tl Salz
·
2 Msp Kardamom
·
Einige Tropfen
Bittermandelaroma
·
500 g Butter
·
100 g Zitronat
·
100 g Orangeat
Außerdem:
·
200 g Butter
·
100 g Zucker
·
Puderzucker
1.
Rosinen und Korinthen mit heißem Wasser
abbrausen, mit Papierküchentuch trocken reiben, in eine größere Plastedose mit
Deckel geben. Den Rum darüber gießen, gut vermengen, und für mindestens 8
Stunde ziehen lassen.
2.
Die Hefe zerbröseln, mit 125 ml Milch, 5 El
Mehl und 2 El Zucker verrühren. An einem warmen Ort ca. 30 Minuten gehen
lassen.
3.
Restliche Milch lauwarm erhitzen. 2/3 des
übrigen Mehls in eine Schüssel sieben, eine Mulde eindrücken. Zitronen- und
Orangenschale, Salz, Kardamom, Butter und den Rest Zucker in der Mulde
verteilen.
4.
Hefe-Milch in die Mulde geben. Alles kräftig
verrühren, bis der Teig Blasen wirft. Restliches Mehl, Zitronat, Orangeat,
Rosinen, Korinthen, Mandelaroma zufügen und verrühren.
5.
Den Teig dritteln, je zu einem Stollen formen.
Die Stollen mit etwas Abstand auf dem mit Backpapier ausgelegten Backblech
legen. An einem warmen Ort 30 Minuten gehen lassen.
6.
Ofen auf 180 Grad (Ober- Unterhitze) vorheizen.
Die Stollen in den heißen Ofen 50-60 Minuten backen.
7.
Zur Fertigstellung die 200 g Butter zerlassen.
Die Stollen damit sofort nach dem Backen einpinseln, mit Zucker bestreuen. Nach
dem erkalten mit Puderzucker bestäuben.
A
kihűlt kalácsokat tekerjük először háztartási fóliába majd alufóliába, és tároljuk
őket egy száraz, hűvös helyen (kamrába) kb. 4 hétig, hogy az ízek összeérjenek.
Hozzávalók
12 személyre:
A tésztához:
·
500
g mazsola, nagyszemű
·
300
g mazsola, kisszemű mazsola)
·
40
ml rum
·
80
g friss élesztő
·
250
ml tej
·
1
kg liszt
·
150
g cukor
·
1
citromnak a reszelt héja
·
1
narancsnak a reszelt héja
·
1
tk só
·
2
késhegynyi kardamom
·
500
g vaj
·
néhány
csepp keserűmandula aroma
·
100
g kandírozott citromhéj
·
100
g kandírozott narancshéj
Azon kívül:
·
200 g vaj
·
100 g cukor
·
Porcukor
1.
A mazsolákat forró vízzel lemossuk, szárazra
töröljük, majd a rummal összevegyítjük és egy jól zárható edényben legálabb 8 órát
állni hagyjuk.
2.
Az
élesztőt elmorzsoljuk, 125 ml tejjel, 5 ek liszttel és 2 ek cukorral jól
összekeverjük. Meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. A lisztnek a 2/3 - át egy
nagy tálba tesszük, a közepében csinálunk egy mélyedést. A citromhéjat,
narancshéjat, sót, kardamomt, 500 g vajat és 130 g cukrot elosztjuk a mélyedés
körül. A megmaradt tejet fellangyosítjuk és hozzáadjuk a kovászhoz. Az élesztős
tejet beleöntjük a mélyedésbe. Az egészet jól összedolgozzuk, amíg a tészta
hólyagos lesz.
3.
A
maradék lisztet, kandírozott narancs és citromhéjat, mazsolákat és
mandulaaromát a tésztához adjuk, és még egyszer jól átgyúrjuk.
4.
A tésztát három részre osztjuk, egyenként
oválisra nyújtjuk és hosszában először az egyik oldalt a tészta feléig ráhajtjuk,
majd erre a másik felét. Ráhelyezzük a sütőpapírral ellátott tepsire és meleg
helyen kb. 30 percig kelesztjük.
5.
180
fokra előmelegített sütőben kb. 50-60 percig sütjük. Ha erősen barnulni kezd a
sütés közben, letakarjuk pergamenpapírral.
6.
A
maradék vajat felolvasztjuk. A meg forró kalácsokat megkenjük a felolvasztott
vajjal és megszórjuk a maradék cukorral. Mikor teljesen kihűlt megszórjuk porcukorral.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen