Montag, 20. November 2017

Muffin-Berliner / Fánk muffin


Hefegebäck mit Marmeladenfüllung. Eine Mischung aus Berliner und Muffin.




Zutaten für 6 Personen:

·       100 ml + 4 El Milch

·       500 g Mehl

·       42 g frische Hefe

·       50 g Zucker

·       1 Prise Salz

·       3 Eier

·       150 g weiche Butter

·       150 g Aprikosenmarmelade

·       Butter zum Form ausstreichen



1.    100 ml Milch lauwarm erwärmen, 25 g Zucker dazu rühren.

2.    Das Mehl in eine Schüssel sieben, eine Mulde hineindrücken, Hefe hineinbröckeln, mit etwas Mehl von dem Rand und der Milch verrühren. Zugedeckt an einem warmen Ort ungefähr 15 Minuten gehen lassen.

3.    Salz, den Rest Zucker, Eier und Butter am Rand verteilen, zu einem glatten Teig kneten. Zugedeckt weiteren 45 Minuten gehen lassen.

4.    Die Marmelade glatt rühren. Eine Muffinform mit 12 Mulden gut einfetten.

5.    Den Teig durchkneten, eine Rolle (6 cm Durchmesser) formen. Rolle in 24 Teile schneiden.

6.    Jedes Teil mit der Handfläche etwas größer drücken. Auf 12 Stücke je ein Tl Marmelade in die Mitte setzen. Mit je 1 Stück Teig abdecken und an den Rändern gut zusammendrücken, nach unten umschlagen. Die Teigstücke in den Mulden verteilen. Zugedeckt 15 Minuten gehen lassen. Mit 4 El Milch bestreichen.

7.    Im vorgeheizten Backofen (175 Grad Ober- und Unterhitze) ungefähr 25 Minuten backen.





A tésztát ízesíthetjük citromhéjjal vagy rummal. A kész muffinokat kenjük meg cukormázzal, majd szórjuk meg színes cukorgyönggyel.



Hozzávalók 6 személyre:

·       100 ml + 4 ek tej

·       500 g liszt

·       1 kocka friss élesztő (42g)

·       50 g cukor

·       csipet só

·       3 tojás

·       150 g puha vaj

·       kb. 150 g baracklekvár

·       vaj a forma kikenéséhez







1.    100 ml tejet langyosra melegítjük. Elkeverjük 25 g cukorral.

2.    A lisztet egy tálba tesszük. A közepébe egy mélyedést nyomunk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a cukorral elkavart tejet. Kevés liszttel elkavarjuk, lefedve 15 percig állni hagyjuk.

3.    A sót a lisztre szórjuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a tojásokat és a kockákra vágott vajat. Az egészet jól összedolgozzuk. A tésztát meleg helyen 45 percig kelesztjük.

4.    A lekvárt simára keverjük. A muffin forma mélyedéseit vajjal kikenjük.

5.    A tésztát átgyúrjuk, kb. 6 cm átmérőjű rúddá formázzuk, és 24 szeletre vágjuk.

6.    A tészta szeleteket munkalapon enyhén ellapítjuk. A szeletek felére 1-1 tk lekvárt teszünk, majd lefedjük a maradék szeletekkel, a széleken jól összenyomkodjuk, majd a széleket lehajtva, gombóccá formázzuk, és beletesszük az előkészített muffin formába. Lefedve kb. 15 percig kelesztjük. Megkenjük a 4 ek tejjel.

7.    175 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen