Hefegebäck
mit Marmeladenfüllung. Eine Mischung aus Berliner und Muffin.
Zutaten für 6 Personen:
· 100 ml + 4 El Milch
· 500 g Mehl
· 42 g frische Hefe
· 50 g Zucker
· 1 Prise Salz
· 3 Eier
· 150 g weiche Butter
· 150 g Aprikosenmarmelade
· Butter
zum Form ausstreichen
1.
100 ml Milch lauwarm erwärmen, 25 g Zucker
dazu rühren.
2.
Das Mehl in eine Schüssel sieben, eine
Mulde hineindrücken, Hefe hineinbröckeln, mit etwas Mehl von dem Rand und der
Milch verrühren. Zugedeckt an einem warmen Ort ungefähr 15 Minuten gehen
lassen.
3.
Salz, den Rest Zucker, Eier und Butter am
Rand verteilen, zu einem glatten Teig kneten. Zugedeckt weiteren 45 Minuten
gehen lassen.
4.
Die Marmelade glatt rühren. Eine
Muffinform mit 12 Mulden gut einfetten.
5.
Den Teig durchkneten, eine Rolle (6 cm
Durchmesser) formen. Rolle in 24 Teile schneiden.
6.
Jedes Teil mit der Handfläche etwas größer
drücken. Auf 12 Stücke je ein Tl Marmelade in die Mitte setzen. Mit je 1 Stück
Teig abdecken und an den Rändern gut zusammendrücken, nach unten umschlagen.
Die Teigstücke in den Mulden verteilen. Zugedeckt 15 Minuten gehen lassen. Mit
4 El Milch bestreichen.
7.
Im vorgeheizten Backofen (175 Grad Ober-
und Unterhitze) ungefähr 25 Minuten backen.
A tésztát
ízesíthetjük citromhéjjal vagy rummal. A kész muffinokat kenjük meg
cukormázzal, majd szórjuk meg színes cukorgyönggyel.
Hozzávalók
6 személyre:
· 100 ml + 4 ek tej
· 500 g liszt
· 1 kocka friss élesztő (42g)
· 50 g cukor
· csipet só
· 3 tojás
· 150 g puha vaj
· kb. 150 g baracklekvár
· vaj
a forma kikenéséhez
1.
100 ml tejet langyosra melegítjük.
Elkeverjük 25 g cukorral.
2.
A lisztet egy tálba tesszük. A közepébe
egy mélyedést nyomunk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a
cukorral elkavart tejet. Kevés liszttel elkavarjuk, lefedve 15 percig állni
hagyjuk.
3.
A sót a lisztre szórjuk, hozzáadjuk a
maradék cukrot, a tojásokat és a kockákra vágott vajat. Az egészet jól
összedolgozzuk. A tésztát meleg helyen 45 percig kelesztjük.
4.
A lekvárt simára keverjük. A muffin forma
mélyedéseit vajjal kikenjük.
5.
A tésztát átgyúrjuk, kb. 6 cm átmérőjű rúddá
formázzuk, és 24 szeletre vágjuk.
6.
A tészta szeleteket munkalapon enyhén
ellapítjuk. A szeletek felére 1-1 tk lekvárt teszünk, majd lefedjük a maradék
szeletekkel, a széleken jól összenyomkodjuk, majd a széleket lehajtva, gombóccá
formázzuk, és beletesszük az előkészített muffin formába. Lefedve kb. 15 percig
kelesztjük. Megkenjük a 4 ek tejjel.
7.
175
fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen