Luftiger-lockerer Hefeteig mit knusprigen Zucker-Mandelbelag, ein
Gedicht.
Zutaten für 4 Personen:
Für
den Teig:
· 200
g Mehl
· 12
g Hefe, frisch
· 60
ml lauwarme Milch
· 15
g Zucker
· 35
g Butter, zerlassen
· 1
Prise Salz
· 1
Ei
Für den Belag:
· 150
g Butter
· 1
Prise Salz
· 75
g Mandelblättchen
· 50
g Zucker
· ¼
Tl Zimt
1.
Das Mehl in eine Schüssel sieben, in der
Mitte eine Mulde eindrücken. Die Hefe mit dem Zucker in der Milch auflösen. Die
Hefe-Milchmischung in die Mulde gießen, mit etwas Mehl bestreuen und zugedeckt
an einem warmen Ort 15 Minuten gehen lassen.
2.
Butter, Salz und das Ei dazugeben und zu
einem geschmeidigen Teig kneten. Zu einem 20x30 cm Rechteck ausrollen, in ein
mit etwas Butter eingefettetes Backblech legen. Zugedeckt, an einem warmen Ort
30 Minuten gehen lassen.
3.
Für den Belag die Butter mit einer Prise Salz
cremig rühren, in einem Spritzbeutel füllen.
4.
Mit dem Finger dicht an dicht Vertiefungen
in den Teig drücken, die Butter in die Vertiefungen spritzen. Die
Mandelblättchen auf dem Teig verteilen und mit dem Zimt vermischten Zucker
bestreuen.
5.
Im heißen Ofen bei 220 Grad Ober- und
Unterhitze 5 Minuten backen, dann die Temperatur auf 200 Grad zurückschalten
und weitere 12-15 Minuten backen.
Egy klasszikus német sütemény. A sütemény
felső része ropogós, aranybarna, és belül finom puha kell legyen. 10x6 cm-es
szeletekre vágjuk és egy csésze kávé vagy tea mellé tálaljuk.
Hozzávalók
4 személyre:
A
tésztához:
· 200
g liszt
· 12
g friss élesztő
· 60
ml langyos tej
· 15
g cukor
· 35
g olvasztott vaj
· 1
csipet só
· 1
tojás
A rátéthez:
· 150
g vaj
· 1
csipet só
· 75
g mandula pehely
· 50
g cukor
· ¼
tk fahéj
A tepsi kikenéséhez:
· vaj
1.
A lisztet egy tálba szitáljuk A közepébe
egy mélyedést nyomunk. A langyos tejbe feloldjuk az élesztőt kevés cukorral, a
mélyedésbe öntjük, megszórjuk kevés liszttel, lefedve 15 percig hagyjuk kelni.
2.
Hozzáadjuk a maradék hozzávalót, sima
tésztává gyúrjuk. Lisztezett munkalapon a tésztából 20x30 cm méretűre
kinyújtjuk, és egy vajjal kikent tepsibe rakjuk. Lefedve kb. 30 percig
kelesztjük.
3.
A rátéthez a vajat csipet sóval krémesre
keverjük, nyomózsákba töltjük.
4.
Két ujjal - kb. 1 cm távolságra egymástól-
a tésztába mélyedéseket nyomunk a tepsi aljáig.
5.
A vajat a mélyedésekbe nyomjuk, majd
megszórjuk a mandulával és a fahéjjal elkavart cukorral.
6.
220 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 5
percig sütjük, majd a hőmérsékletet 200 fokra csökkentjük és további 12-15
percig sütjük.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen