Den Kuchen auf dem Blech
abkühlen lassen, dann mit einem scharfen Messer in 3 cm große Quadrate schneiden.
Die Teile vorsichtig vom Blech lösen und offen trocknen lassen. In Blechdosen
geschichtet, sind die Schnitten ungefähr 2-3 Wochen haltbar.
Zutaten für 12 Personen:
· 250 g Mehl
· 1 Ei
· ¼ Tl Nelkenpulver
· ½ Tl Zimt
· 1 Tl geriebene
Zitronenschale
· 1 El Zitronensaft
· 100 g Puderzucker
· 100 g gemahlene Mandeln
· 200 g Butter
· 400 g Johannisbeerenmarmelade
· 1 Eigelb
· etwas
Butter für die Form
1.
Das Mehl mit den Gewürzen, den Mandeln, der
Zitronenschale und dem Puderzucker vermischen. Das Ei, den Zitronensaft und die
gewürfelte Butter zugeben und zu einem glatten Teig kneten. In Alufolie wickeln
und für 60 Minuten in den Kühlschrank stellen.
2.
Eine Backform (30x20 cm) mit etwas Butter
ausstreichen.
3.
2/3 von dem Teig auf einer bemehlten
Arbeitsplatte dünn ausrollen und in die Form legen. Den Teig mit der Marmelade
bestreichen.
4.
Den Rest Teig dünn ausrollen, in 1 cm breite Streifen
schneiden und gitterartig auf die Konfitüre legen. Den übriggebliebenen Teig durchkneten,
davon eine dünne Stange rollen, etwas flachdrücken, an den Rand legen, etwas
andrücken.
5.
Das Eigelb mit etwas Wasser verquirlen, das
Teiggitter und den Rand damit bestreichen.
6.
Im heißen Ofen bei 175 Grad Ober- und
Unterhitze ungefähr 50 Minuten backen.
A teljesen kihűlt süteményt a tepsiben kb.
3 cm-es kockákra vágjuk. A kockákat a tepsiből óvatosan kiemeljük, és hagyjuk szikkadni.
Egy jól záródó dobozban, pergament papír között 2-3 hétig is eláll ez a finom
sütemény.
Hozzávalók
12 személyre:
· 250 g liszt
· 1 tojás
· ¼ tk őrölt szegfűszeg
· ½ tk őrölt fahéj
· 1 tk reszelt citromhéj
· 1 ek citromlé
· 100 g porcukor
· 100 g darált mandula
· 200 g vaj
· 400 g ribizli lekvár
· 1 tojássárgája
· vaj a
tepsi kikenéséhez
1.
A lisztet elkeverjük a szegfűszeggel, fahéjjal,
citromhéjjal, mandulával, és porcukorral.
Hozzáadjuk a tojást, a citromlevet és a kockákra vágott vajat. Sima tésztává
gyúrjuk. Alufóliába csomagoljuk és 60 percre hűtőbe tesszük.
2.
Egy 30x20 cm tepsit vajjal kikenünk.
3.
A tészta 2/3-át lisztezett munkalapon
vékonyra kinyújtjuk, és a kikent tepsibe rakjuk. A tésztát megkenjük a
lekvárral.
4.
A maradék tésztát lisztezett munkalapon
vékonyra kinyújtjuk, kb. 1 cm-es csíkokra vágjuk. A csíkokat rácsszerűen a
lekvárral megkent tésztára rakjuk. A megmaradt tésztát átgyúrjuk, rúddá
sodorjuk, egy kicsit ellapítjuk, és körbe a linzer szelet szélére rakjuk, kissé
rányomkodjuk.
5.
A csíkokat és a széleket megkenjük egy
kevés vízzel elkevert tojás sárgával.
6.
175
fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 50 percig sütjük.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen