Samstag, 2. Dezember 2017

Südtiroler Spinatknödel / Dél-Tiroli spenótos gombóc


In einem Restaurant in der Nähe von Brixen haben wir erstmal Spinatknödel gegessen. Danach habe ich sie auch zuhause nachgekocht. Mit dem Ergebnis war ich sehr zufrieden, das Einzige was gefehlt hat, war die schöne Bergkulisse, aber das haben wir uns dazu vorgestellt.

Statt Knödelbrot kann man auch altbackenes Weißbrot verwenden. In diesem Fall soll man das Brot in 1 cm große Würfel schneiden, dann auf dem Backblech im Ofen bei 100 Grad Ober- und Unterhitze ungefähr 15 Minuten trocknen.




Zutaten für 4 Personen:

Für die Knödeln:

·       180 g Knödelbrot

·       125 g Spinat, TK

·       2 Eier

·       1 Zwiebel

·       1 Knoblauchzehe

·       80 g Bergkäse

·       75 ml Milch

·       1 El Mehl

·       15 g Butter

·       Salz

·       Pfeffer

·       Muskatnuss

Für Servieren:

·       60 g braune Butter

·       Parmesan



1.    Das Knödelbrot in eine Schüssel geben. Den Käse in kleine Würfeln schneiden, zu dem Brot geben.

2.    Zwiebel und Knoblauch schälen, klein schneiden. In einer Pfanne die Butter erhitzen, die Zwiebel und den Knoblauch darin 2-3 Minuten dünsten, dann den Spinat dazugeben und weitere 5 Minuten dünsten. Mit Salz, Pfeffer und Muskatnuss abschmecken.

3.    Die Spinatmasse etwas abkühlen lassen, dann die Eier und die Milch dazugeben und mit dem Stabmixer pürieren. Die pürierte Masse und das Mehl zu dem Brot und Käse geben, mit Salz und Pfeffer würzen und mit den Händen gut durchmischen. Zugedeckt ungefähr 15 Minuten ruhen lassen.

4.    Aus der Masse 12 runde Knödel formen. Die Knödel in kochendes Salzwasser geben und auf schwacher Hitze ungefähr 15 Minuten sieden lassen.

5.    Die Knödel mit einer Schaumkelle aus dem Wasser heben, abtropfen lassen und auf die Teller verteilen.

6.    Die Knödel mit brauner Butter übergießen und mit Parmesan bestreut servieren.



Először egy vendéglőben Brixen közelében ettük ezt a finomságot. Most eljött az idő, hogy én is elkészítsem, az eredménnyel meg vagyok elégedve, csak a gyönyörű hegyi panoráma hiányzott, de azt hozzáképzeltük.

Én a nálunk kapható Knödelbrot-ot használtam, ha az nincs, akkor szikkadt fehérkenyeret vágjunk 1 cm-es kockákra, szórjuk egy tepsire, és a sütőben 100 fokon szárítsuk kb. 15 percet.

A gombóc tésztája akkor jó, ha könnyen gyúrható, formázható, és megtartja a formáját. Ha a tészta nem ilyen, akkor szükség van még egy kis tejre (a kenyér túlszáraz), tojásra (a tészta túlszáraz és nem áll össze), zsemlemorzsára vagy kenyérre (a tészta túl lágy és nem tartja meg a formáját).

Tálalhatjuk előételként vagy főételként.



Hozzávalók 4 személyre:

A gombóchoz:

·       180 g fehérkenyér, száraz

·       125 g spenót, mirelit

·       2 tojás

·       1 hagyma

·       1 gerezd fokhagyma

·       80 g hegyi sajt

·       75 ml tej

·       1 ek liszt

·       15 g vaj

·      

·       Bors

·       Szerecsendió

A tálaláshoz:

·       60 g vaj, barna

·       Parmezán



1.    A kenyérkockákat egy edénybe tesszük. A sajtot apró kockákra vágjuk, a kenyérhez adjuk.

2.    Egy serpenyőben a vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát kb. 2-3 percig dinszteljük, hozzáadjuk a spenótot és kb. 5 percig pároljuk. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük, és hagyjuk kicsit hűlni. A spenóthoz adjuk a tejet és a tojásokat, bot mixerrel pürésítjük.

3.    A pürésített spenótot a kenyérhez adjuk, megszórjuk a liszttel. Sóval, borssal ízesítjük, és kézzel jól eldolgozzuk. Kb. 15 percig hagyjuk állni, majd 12 gombócot formázunk.

4.    A gombócokat ép csak gyöngyöző sós vízben kb. 15 percig főzzük, szűrőlapáttal kiemeljük a vízből, hagyjuk szűrődni, majd tányérokra helyezzük.

5.    A gombócokat a barna vajjal meglocsolva és frissen reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen