In einem Restaurant
in der Nähe von Brixen haben wir erstmal Spinatknödel gegessen. Danach habe ich
sie auch zuhause nachgekocht. Mit dem Ergebnis war ich sehr zufrieden, das
Einzige was gefehlt hat, war die schöne Bergkulisse, aber das haben wir uns dazu
vorgestellt.
Statt Knödelbrot kann
man auch altbackenes Weißbrot verwenden. In diesem Fall soll man das Brot in 1
cm große Würfel schneiden, dann auf dem Backblech im Ofen bei 100 Grad Ober-
und Unterhitze ungefähr 15 Minuten trocknen.
Zutaten für 4 Personen:
Für
die Knödeln:
· 180
g Knödelbrot
· 125
g Spinat, TK
· 2
Eier
· 1
Zwiebel
· 1
Knoblauchzehe
· 80
g Bergkäse
· 75
ml Milch
· 1
El Mehl
· 15
g Butter
· Salz
· Pfeffer
· Muskatnuss
Für Servieren:
· 60
g braune Butter
· Parmesan
1.
Das Knödelbrot in eine Schüssel geben. Den Käse in kleine
Würfeln schneiden, zu dem Brot geben.
2.
Zwiebel und Knoblauch schälen, klein schneiden. In einer
Pfanne die Butter erhitzen, die Zwiebel und den Knoblauch darin 2-3 Minuten
dünsten, dann den Spinat dazugeben und weitere 5 Minuten dünsten. Mit Salz,
Pfeffer und Muskatnuss abschmecken.
3.
Die Spinatmasse etwas abkühlen lassen, dann die Eier und
die Milch dazugeben und mit dem Stabmixer pürieren. Die pürierte Masse und das
Mehl zu dem Brot und Käse geben, mit Salz und Pfeffer würzen und mit den Händen
gut durchmischen. Zugedeckt ungefähr 15 Minuten ruhen lassen.
4.
Aus der Masse 12 runde Knödel formen. Die Knödel in
kochendes Salzwasser geben und auf schwacher Hitze ungefähr 15 Minuten sieden
lassen.
5.
Die Knödel mit einer Schaumkelle aus dem Wasser heben,
abtropfen lassen und auf die Teller verteilen.
6.
Die Knödel mit brauner Butter übergießen und mit Parmesan
bestreut servieren.
Először egy vendéglőben Brixen közelében ettük ezt a finomságot. Most
eljött az idő, hogy én is elkészítsem, az eredménnyel meg vagyok elégedve, csak
a gyönyörű hegyi panoráma hiányzott, de azt hozzáképzeltük.
Én a nálunk kapható Knödelbrot-ot használtam, ha az nincs, akkor szikkadt
fehérkenyeret vágjunk 1 cm-es kockákra, szórjuk egy tepsire, és a sütőben 100
fokon szárítsuk kb. 15 percet.
A gombóc tésztája akkor jó, ha könnyen gyúrható, formázható, és megtartja a
formáját. Ha a tészta nem ilyen, akkor szükség van még egy kis tejre (a kenyér
túlszáraz), tojásra (a tészta túlszáraz és nem áll össze), zsemlemorzsára vagy
kenyérre (a tészta túl lágy és nem tartja meg a formáját).
Tálalhatjuk előételként vagy főételként.
Hozzávalók
4 személyre:
A gombóchoz:
·
180 g
fehérkenyér, száraz
·
125 g
spenót, mirelit
·
2
tojás
·
1
hagyma
·
1
gerezd fokhagyma
·
80 g
hegyi sajt
·
75 ml
tej
·
1 ek
liszt
·
15 g
vaj
·
Só
·
Bors
·
Szerecsendió
A tálaláshoz:
·
60 g
vaj, barna
·
Parmezán
1.
A
kenyérkockákat egy edénybe tesszük. A sajtot apró kockákra vágjuk, a kenyérhez
adjuk.
2.
Egy
serpenyőben a vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát kb.
2-3 percig dinszteljük, hozzáadjuk a spenótot és kb. 5 percig pároljuk. Sóval,
borssal és szerecsendióval ízesítjük, és hagyjuk kicsit hűlni. A spenóthoz
adjuk a tejet és a tojásokat, bot mixerrel pürésítjük.
3.
A
pürésített spenótot a kenyérhez adjuk, megszórjuk a liszttel. Sóval, borssal
ízesítjük, és kézzel jól eldolgozzuk. Kb. 15 percig hagyjuk állni, majd 12
gombócot formázunk.
4.
A
gombócokat ép csak gyöngyöző sós vízben kb. 15 percig főzzük, szűrőlapáttal
kiemeljük a vízből, hagyjuk szűrődni, majd tányérokra helyezzük.
5.
A
gombócokat a barna vajjal meglocsolva és frissen reszelt parmezánnal megszórva
tálaljuk.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen