Montag, 18. Dezember 2017

Rotkraut / Párolt vöröskáposzta


Es ist zu empfehlen den Rotkohl in größeren Mengen zuzubereiten und ihn dann portionsweise einzufrieren. Einzufrierender Kohl soll nicht zu gar sein, er soll noch Biss haben. 




Zutaten für 4 Personen:

·       1 kg Rotkraut

·       50 g Schweineschmalz

·       2 Zwiebeln

·       3 Äpfeln, säuerlich

·       1 El Zucker

·       1 Lorbeer

·       3 Nelken

·       3 Wachholderbeeren

·       1 Sternanis

·       1 Zimtstange

·       Salz

·       Pfeffer

·       2 El Essig

·       3 El Johannisbeergelee

·       125 ml Rotwein



1.    Die groben äußeren Blätter von dem Kraut entfernen, Kraut vierteln, den Strunk entfernen, dann waschen und fein hobeln.

2.    Die Zwiebeln und Äpfel schälen und beides in kleine Würfel schneiden.

3.    Schmalz in einem größeren Topf erhitzen. Die Äpfel, Zwiebeln und Zucker dazugeben und andünsten. Nach und nach das Rotkraut unterrühren und weiter dünsten.

4.    Den Essig, die Gewürze und das Johannisbeergelee dazugeben, den Rotwein hinzufügen, mit Salz und Pfeffer abschmecken. Zugedeckt ungefähr 30-45 Minuten dünsten, bis das Kraut weich ist. Falls nötig mit Salz, Pfeffer und Zucker nachwürzen. 



Érdemes nagyobb adagot készíteni és lefagyasztani, ebben az esetben ne pároljuk teljesen puhára a káposztát, 20 percig elegendő.



Hozzávalók 4 személyre:

·       1 kg vöröskáposzta

·       50 g sertés vagy libazsír

·       2 közepes vöröshagyma

·       3 közepes savanyú alma

·       1 ek cukor

·       1 babérlevél

·       3 db. szegfűszeg

·       3 db. borókabogyó

·       1 db. csillagánizs

·       1 db. fahéj

·       frissen darált bors

·      

·       2 ek ecet

·       3 ek ribizli zselé vagy vörös áfonya

·       125 ml vörösbor



1.    A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, negyedeljük, majd legyaluljuk.

2.    A hagymát apró kockákra vágjuk.

3.    Az almát megpucoljuk, negyedeljük, a torzsáját kivágjuk, majd apróra vágjuk.

4.    Egy nagy edényben felolvasztjuk a zsírt. A zsírban megdinszteljük a hagymát az almával és a cukorral, majd adagonként hozzáadjuk a vöröskáposztát és állandó kavarás mellett tovább dinszteljük.

5.    Hozzáadjuk az ecetet, a fűszereket és a ribizli zselét vagy vörös áfonyát. Felöntjük a vörösborral. Lefedve kb. 30 perc alatt puhára pároljuk. Ha szükséges sóval, borssal és cukorral utána ízesíthetünk.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen