Es ist zu empfehlen den
Rotkohl in größeren Mengen zuzubereiten und ihn dann portionsweise
einzufrieren. Einzufrierender Kohl soll nicht zu gar sein, er soll noch Biss
haben.
Zutaten für 4 Personen:
· 1 kg Rotkraut
· 50 g Schweineschmalz
· 2 Zwiebeln
· 3 Äpfeln,
säuerlich
· 1 El
Zucker
· 1 Lorbeer
· 3 Nelken
· 3 Wachholderbeeren
· 1 Sternanis
· 1 Zimtstange
· Salz
· Pfeffer
· 2 El
Essig
· 3 El
Johannisbeergelee
· 125 ml
Rotwein
1.
Die groben
äußeren Blätter von dem Kraut entfernen, Kraut vierteln, den Strunk entfernen,
dann waschen und fein hobeln.
2.
Die Zwiebeln
und Äpfel schälen und beides in kleine Würfel schneiden.
3.
Schmalz in
einem größeren Topf erhitzen. Die Äpfel, Zwiebeln und Zucker dazugeben und
andünsten. Nach und nach das Rotkraut unterrühren und weiter dünsten.
4.
Den Essig, die
Gewürze und das Johannisbeergelee dazugeben, den Rotwein hinzufügen, mit Salz
und Pfeffer abschmecken. Zugedeckt ungefähr 30-45 Minuten dünsten, bis das
Kraut weich ist. Falls nötig mit Salz, Pfeffer und Zucker nachwürzen.
Érdemes
nagyobb adagot készíteni és lefagyasztani, ebben az esetben ne pároljuk
teljesen puhára a káposztát, 20 percig elegendő.
Hozzávalók
4 személyre:
· 1 kg
vöröskáposzta
· 50 g
sertés vagy libazsír
· 2
közepes vöröshagyma
· 3
közepes savanyú alma
· 1 ek
cukor
· 1
babérlevél
· 3 db.
szegfűszeg
· 3 db.
borókabogyó
· 1 db.
csillagánizs
· 1 db.
fahéj
· frissen
darált bors
· só
· 2 ek
ecet
· 3 ek
ribizli zselé vagy vörös áfonya
· 125 ml
vörösbor
1.
A
káposzta külső leveleit eltávolítjuk, negyedeljük, majd legyaluljuk.
2.
A hagymát
apró kockákra vágjuk.
3.
Az
almát megpucoljuk, negyedeljük, a torzsáját kivágjuk, majd apróra vágjuk.
4.
Egy
nagy edényben felolvasztjuk a zsírt. A zsírban megdinszteljük a hagymát az
almával és a cukorral, majd adagonként hozzáadjuk a vöröskáposztát és állandó
kavarás mellett tovább dinszteljük.
5.
Hozzáadjuk
az ecetet, a fűszereket és a ribizli zselét vagy vörös áfonyát. Felöntjük a
vörösborral. Lefedve kb. 30 perc alatt puhára pároljuk. Ha szükséges sóval,
borssal és cukorral utána ízesíthetünk.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen