Mittwoch, 6. Dezember 2017

Jägerkohl Auflauf / Darált hússal rakott besameles káposztás-burgonya


Ein schöner, cremiger Auflauf für kalte Tage. Den Auflauf kann man auch noch mit geriebenen Käse bestreuen und so in den Ofen schieben.




Zutaten für 2 Personen:

·       350 g Kartoffeln

·       ½ Tl Kümmel, ganz

·       300 g Spitzkohl

·       1 El Öl

·       200 g Hackfleisch

·       ½ Zwiebel

·       1 El Tomatenmark

·       100 ml Rinderbrühe

·       1 El Butter

·       30 g durchwachsenen Speck

·       1 El Mehl

·       220 ml Milch

·       Salz

·       Pfeffer

·       Chiliflocken

·       Kümmel, gemahlen  



1.    Die Kartoffeln im kochenden Salzwasser mit dem Kümmel in ungefähr 25-30 Minuten garkochen. Abgießen, etwas abkühlen lassen, pellen und in ½ cm dicke Scheiben schneiden.

2.    Den Kohl vierteln, den Stunk rausschneiden, in mundgerechte Stücke schneiden. Im kochendem Salzwasser 2 Minuten kochen, dann im kalten Wasser abschrecken. In einem Sieb abtropfen lassen.

3.    Zwiebel schälen, in kleine Würfeln schneiden. Öl in einer Pfanne erhitzen, die Zweibelwürfel und das Hackfleisch darin krümelig braun anbraten. Tomatenmark dazugeben, kurz mitbraten und mit der Brühe ablöschen. Aufkochen, bei mittlerer Hitze in 10-15 Minuten sämig einkochen. Mit Salz, Pfeffer und Chiliflocken abschmecken.

4.    Die Butter in einem Topf erhitzen, in kleine Würfeln geschnittener Speck darin 2-3 Minuten braten. Mit dem Mehl bestäuben, hell anschwitzen, mit der Milch ablöschen. Unter Rühren aufkochen lassen. Mit Salz, Pfeffer und gemahlenen Kümmel abschmecken. Bei mittlerer Hitze unter gelegentlichem Rühren 15 Minuten köcheln lassen. Die Kartoffeln und den Kohl dazu geben und unterheben.

5.    Eine Auflaufform mit etwas Butter ausstreichen. Abwechselnd die Weißkohlmischung und die Hackfleischsoße in die Form schichten. Die obere Schicht sollte die Weißkohlmischung sein.

6.    Im vorgeheizten Backofen bei 180 Grad Ober- und Unterhitze 50 Minuten garen. Rausnehmen, 10 Minuten ruhen lassen und servieren.



Egy finom krémes egytálétel hideg téli napokra. Mielőtt betennénk a sütőbe megszórhatjuk reszelt sajttal is.



Hozzávalók 2 személyre:

·       350 g burgonya

·       ½ tk köménymag

·       300 g fehérkáposzta

·       1 ek olaj

·       200 g darált hús

·       ½ vöröshagyma

·       1 ek sűrített paradicsom

·       100 ml marhahúsleves

·       1 ek vaj

·       30 g kolozsvári szalonna

·       1 ek liszt

·       220 ml tej

·      

·       Bors

·       Chilipehely

·       Köménymag, őrölt



1.    A burgonyát sós vízben a köménymaggal kb. 25-30 perc alatt megfőzzük. Leszűrjük, hagyjuk langyosra hűlni, majd meghámozzuk és 0,5 cm-es szeletekre vágjuk.

2.    A káposztát négybe vágjuk, torzsáját kivágjuk, falatnyi darabokra vágjuk. Fövő sós vízben kb. 2 percig főzzük, majd hideg vízbe szedjük, és szűrőbe hagyjuk szűrődni.

3.    A hagymát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. Az olajat egy serpenyőben felhevítjük, a darált húst a hagymával megpirítjuk benne, hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, 1 percig tovább pirítjuk, majd felöntjük a levessel. Közepes hőmérsékleten kb. 10-15 perc alatt sűrű mártásszerűre főzzük. Sóval, borssal és chilipehellyel ízesítjük.

4.    A vajat egy edényben felhevítjük, hozzáadjuk az apró kockákra vágott szalonnát, pár percig pirítjuk, majd megszórjuk a liszttel és világosra pirítjuk. Felöntjük a tejjel, felfőzzük, sóval, borssal és kevés őrölt köménnyel ízesítjük. Közben meg-megkevergetve kb. 15 percig főzzük. A besamelmártáshoz keverjük a burgonyát és a káposztát.

5.    Egy tűzállótálat kevés vajjal kikenünk. A besamelmártásos káposztás-burgonyát és a darált húsos mártást a formába rétegezzük, a felső réteg káposztás-burgonyás keverék legyen.

6.    Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe és kb. 45-50 percig sütjük, kivesszük, 10 percet hagyjuk állni, majd tálaljuk.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen