Ein schöner, cremiger
Auflauf für kalte Tage. Den Auflauf kann man auch noch mit geriebenen Käse
bestreuen und so in den Ofen schieben.
Zutaten für 2 Personen:
· 350
g Kartoffeln
· ½
Tl Kümmel, ganz
· 300
g Spitzkohl
· 1
El Öl
· 200
g Hackfleisch
· ½
Zwiebel
· 1
El Tomatenmark
· 100
ml Rinderbrühe
· 1
El Butter
· 30
g durchwachsenen Speck
· 1
El Mehl
· 220
ml Milch
· Salz
· Pfeffer
· Chiliflocken
· Kümmel,
gemahlen
1.
Die Kartoffeln im kochenden Salzwasser mit dem Kümmel in
ungefähr 25-30 Minuten garkochen. Abgießen, etwas abkühlen lassen, pellen und
in ½ cm dicke Scheiben schneiden.
2.
Den Kohl vierteln, den Stunk rausschneiden, in
mundgerechte Stücke schneiden. Im kochendem Salzwasser 2 Minuten kochen, dann
im kalten Wasser abschrecken. In einem Sieb abtropfen lassen.
3.
Zwiebel schälen, in kleine Würfeln schneiden. Öl in einer
Pfanne erhitzen, die Zweibelwürfel und das Hackfleisch darin krümelig braun
anbraten. Tomatenmark dazugeben, kurz mitbraten und mit der Brühe ablöschen.
Aufkochen, bei mittlerer Hitze in 10-15 Minuten sämig einkochen. Mit Salz,
Pfeffer und Chiliflocken abschmecken.
4.
Die Butter in einem Topf erhitzen, in kleine Würfeln
geschnittener Speck darin 2-3 Minuten braten. Mit dem Mehl bestäuben, hell
anschwitzen, mit der Milch ablöschen. Unter Rühren aufkochen lassen. Mit Salz,
Pfeffer und gemahlenen Kümmel abschmecken. Bei mittlerer Hitze unter
gelegentlichem Rühren 15 Minuten köcheln lassen. Die Kartoffeln und den Kohl
dazu geben und unterheben.
5.
Eine Auflaufform mit etwas Butter ausstreichen.
Abwechselnd die Weißkohlmischung und die Hackfleischsoße in die Form schichten.
Die obere Schicht sollte die Weißkohlmischung sein.
6.
Im vorgeheizten Backofen bei 180 Grad Ober- und
Unterhitze 50 Minuten garen. Rausnehmen, 10 Minuten ruhen lassen und servieren.
Egy finom krémes egytálétel hideg téli napokra. Mielőtt
betennénk a sütőbe megszórhatjuk reszelt sajttal is.
Hozzávalók
2 személyre:
· 350
g burgonya
· ½
tk köménymag
· 300
g fehérkáposzta
· 1
ek olaj
· 200
g darált hús
· ½
vöröshagyma
· 1
ek sűrített paradicsom
· 100
ml marhahúsleves
· 1
ek vaj
· 30
g kolozsvári szalonna
· 1
ek liszt
· 220
ml tej
· Só
· Bors
· Chilipehely
· Köménymag,
őrölt
1.
A
burgonyát sós vízben a köménymaggal kb. 25-30 perc alatt megfőzzük. Leszűrjük,
hagyjuk langyosra hűlni, majd meghámozzuk és 0,5 cm-es szeletekre vágjuk.
2.
A
káposztát négybe vágjuk, torzsáját kivágjuk, falatnyi darabokra vágjuk. Fövő
sós vízben kb. 2 percig főzzük, majd hideg vízbe szedjük, és szűrőbe hagyjuk
szűrődni.
3.
A
hagymát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. Az olajat egy serpenyőben
felhevítjük, a darált húst a hagymával megpirítjuk benne, hozzákeverjük a
sűrített paradicsomot, 1 percig tovább pirítjuk, majd felöntjük a levessel.
Közepes hőmérsékleten kb. 10-15 perc alatt sűrű mártásszerűre főzzük. Sóval,
borssal és chilipehellyel ízesítjük.
4.
A
vajat egy edényben felhevítjük, hozzáadjuk az apró kockákra vágott szalonnát,
pár percig pirítjuk, majd megszórjuk a liszttel és világosra pirítjuk.
Felöntjük a tejjel, felfőzzük, sóval, borssal és kevés őrölt köménnyel
ízesítjük. Közben meg-megkevergetve kb. 15 percig főzzük. A besamelmártáshoz
keverjük a burgonyát és a káposztát.
5.
Egy
tűzállótálat kevés vajjal kikenünk. A besamelmártásos káposztás-burgonyát és a
darált húsos mártást a formába rétegezzük, a felső réteg káposztás-burgonyás
keverék legyen.
6.
Betoljuk
a 180 fokra előmelegített sütőbe és kb. 45-50 percig sütjük, kivesszük, 10
percet hagyjuk állni, majd tálaljuk.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen