Samstag, 23. Dezember 2017

Südtiroler Käseknödel / Dél-Tiroli sajtos gombóc


Statt Knödelbrot kann man auch altbackenes Weißbrot verwenden. In diesem Fall soll man das Brot in 1 cm große Würfel schneiden, dann auf dem Backblech im Ofen bei 100 Grad Ober- und Unterhitze ungefähr 15 Minuten trocknen lassen.




Zutaten für 2 Personen:

Für den Knödelteig:

·       150 g Knödelbrot

·       125 ml Milch, lauwarm

·       1 Zwiebel

·       1 El Butter

·       75 g Bergkäse

·       75 g Gouda Käse

·       ½ El Petersilie

·       ½ El Schnittlauch

·       ½ El Mehl

·       2 Eier

·       Salz

·       Pfeffer

·       Muskatnuss

Für Servieren:

·       40 g braune Butter

·       Parmesan



1.    Das Knödelbrot in eine Schüssel geben, die lauwarme Milch drüber gießen und weichen lassen.

2.    Zwiebel schälen, klein schneiden. In einer Pfanne die Butter erhitzen, die Zwiebel darin 5 Minuten dünsten.

3.    Den Käse in kleine Würfeln schneiden. Den Käse, die angedünstete Zwiebel, Petersilie, Schnittlauch, Mehl und Eier zu dem Brot geben. Mit Salz, Pfeffer und Muskatnuss abschmecken und mit den Händen gut durchkneten. 30 Minuten ruhen lassen.

4.    Aus der Masse 6 runde Knödel formen. Die Knödel in kochendes Salzwasser geben und auf schwacher Hitze ungefähr 20 Minuten sieden lassen.

5.    Die Knödel mit einer Schaumkelle aus dem Wasser heben, abtropfen lassen und auf die Teller verteilen.

6.    Die Knödel mit brauner Butter übergießen und mit Parmesan bestreut servieren.





Én a nálunk kapható Knödelbrot-ot használtam, ha az nincs, akkor szikkadt fehérkenyeret vágjunk 1 cm-es kockákra, szórjuk egy tepsire, és a sütőben 100 fokon szárítsuk kb. 15 percet.

A gombóc tésztája akkor jó, ha könnyen gyúrható, formázható, és megtartja a formáját. Ha a tészta nem ilyen, akkor szükség van még egy kis tejre (a kenyér túlszáraz), tojásra (a tészta túlszáraz és nem áll össze), zsemlemorzsára vagy kenyérre (a tészta túl lágy és nem tartja meg a formáját).

Tálalhatjuk előételként vagy főételként, de levesbetétként is finom. Barna vaj helyett tálalhatjuk egy finom gombamártással is. 



Hozzávalók 2 személyre:

A gombóchoz:

·       150 g fehérkenyér, száraz

·       125 ml langyos tej

·       1 hagyma

·       1 ek vaj

·       75 g hegyi sajt

·       75 g gouda sajt

·       ½ ek petrezselyem

·       ½ ek metélőhagyma

·       ½ ek liszt

·       2 tojás

·      

·       Bors

·       Szerecsendió

A tálaláshoz:

·       40 g vaj, barna

·       Parmezán



1.    A kenyérkockákat egy edénybe tesszük, leöntjük a langyos tejjel, és hagyjuk puhulni.

2.    Egy serpenyőben a vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, kb. 5 percig dinszteljük.

3.    A kétféle sajtot apró kockákra vágjuk. A sajtot, a dinsztelt hagymát, petrezselymet, metélőhagymát, lisztet és a tojásokat a kenyérhez adjuk, jól eldolgozzuk. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Kb. 30 percet állni hagyjuk, majd vizes kézzel 6 gombócot formázzunk.

4.     A gombócokat ép csak gyöngyöző sós vízben kb. 20 percig főzzük, szűrőlapáttal kiemeljük a vízből, hagyjuk szűrődni, majd tányérokra helyezzük.

5.    A gombócokat a barna vajjal meglocsolva és frissen reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen