Diese
Mohnschnitte ist eigentlich eine Abwandlung der ungarischen Mohn-Rolle (Mákos
Bejgli) in Kuchenform. Statt Mohn kann man sie auch mit Walnüssen füllen.
Für den Teig:
·
500 g Mehl
·
100 g Butter
·
75 g Schmalz
·
40 g Puderzucker
·
5 g Hefe
·
1 Ei
·
100 ml Milch
·
1 Prise Salz
Für die Mohnfüllung:
· 400 g Mohn
· 250 ml Wasser
· 260 g Zucker
· 1 Messerspitze Zimt
· 1 El Zitronenschale
Zum Bestreichen:
· 1 Ei
1.
Die Hefe mit ½ Tl Puderzucker in der lauwarmen
Milch auflösen, 15 Minuten gehen lassen.
2.
Das Mehl mit Butter, Schmalz und dem Rest
Puderzucker bröselig verarbeiten. Die Hefemilch, das Ei und das Salz dazugeben
und zu einem geschmeidigen Teig kneten, dann am kühlen Ort 4-5 Stunden ruhen
lassen.
3.
Für die Füllung: Wasser mit dem Zucker unter
ständigen Rühren erhitzen bis sich der Zucker aufgelöst hat und der Sirup
glasklar ist. Den Mohn, Zimt und Zitronenschale dazurühren. Erkalten lassen.
4.
Den Teig in 4 gleiche Teile teilen und jedes
Teil zu einem 20x24 cm großen Rechteck ausrollen.
5.
Ein 20x24x10 cm großes Backblech mit Butter
einfetten.
6.
Eine Teigplatte in das Backblech legen, mit 1/3
der Füllung bestreichen, dann wieder Teig, Füllung, bis alle Zutaten verbraucht
sind.
7.
Ein Ei verquirlen, den Kuchen damit bestreichen
und 30 Minuten an einem warmen Ort ruhen lassen. Dann noch einmal bestreichen
und jetzt ungefähr 45-60 Minuten an einem kühlen Ort ruhen lassen bis das Ei
angetrocknet ist.
8.
In den vorgeheizten Offen schieben (180 Grad
Ober Unterhitze) und ca. 35-40 Minuten backen.
Jól bevált bejgli recept, most szelet formájában. Ha mégis
bejglit szeretnénk, ebből az adagból 3 rudat készíthetünk. Mák helyett
elkészíthetjük dióval is. A diós töltelékhez (3 rúdhoz): 220 g cukorból 200 ml
vízzel szirupot főzzünk, ráöntjük 400 g darált dióra. Késhegynyi fahéjjal és ½
citrom héjával ízesítjük.
Hozzávalók 6
személyre:
Tészához:
·
500 g
liszt
·
100
g vaj
·
75 g
zsír
·
40 g
porcukor
·
5 g
élesztő
·
1
tojás
·
100
ml tej
·
csipet
só
Mákos töltelekhez:
· 400 g mák
· 250 ml víz
· 260 g cukor
· 1 késhegynyi fahéj
· ½
citrom héja
Kenéshez:
· 1
tojás
1.
A lisztet, a vajat, a zsírt és a porcukrot (1/2
tk kivételével) deszkán elmorzsolunk.
2.
Az élesztőt a maradék porcukorral, langyos
tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük. Hozzáadjuk a tojást, sót, jól
összegyúrjuk, majd hideg helyen néhány óráig pihentetjük.
3.
260 g cukorból, 250 ml vízzel szirupot
főzzünk, leforrázzuk vele a mákot, majd belekeverjük a mazsolát a reszelt
citromhéjat és a fahéjat. Hűlni hagyjuk.
4.
A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, cipókká
formáljuk, és mindegyik cipót téglalap alakura kb. 20x24 cm nyújtunk.
5.
Egy lapot egy vajjal kikent tepsibe rakunk,
rásimítjuk a töltelék 1/3-át, tovább folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók
elfogynak, tésztával fejezzük be.
6.
A felvert tojással megkenjük 30 percig meleg
helyen tartjuk, utána ismét megkenjük, és most már hideg helyre tesszük addig,
amíg a tojás megszárad (megrepedezik).
7.
180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb.
35-40 percig sütjük. Ha nagyon barnulna, az utolsó 15 percre takarjuk le a
tésztát pergamenpapírral.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen