Montag, 11. Dezember 2017

Mohnschnitten / Mákos bejgli szelet


Diese Mohnschnitte ist eigentlich eine Abwandlung der ungarischen Mohn-Rolle (Mákos Bejgli) in Kuchenform. Statt Mohn kann man sie auch mit Walnüssen füllen.




Für den Teig:

·         500 g Mehl

·         100 g Butter

·         75 g Schmalz

·         40 g Puderzucker

·         5 g Hefe

·         1 Ei

·         100 ml Milch

·         1 Prise Salz

Für die Mohnfüllung:

·       400 g Mohn

·       250 ml Wasser

·       260 g Zucker

·       1 Messerspitze Zimt

·       1 El Zitronenschale

Zum Bestreichen:

·       1 Ei



1.    Die Hefe mit ½ Tl Puderzucker in der lauwarmen Milch auflösen, 15 Minuten gehen lassen.

2.    Das Mehl mit Butter, Schmalz und dem Rest Puderzucker bröselig verarbeiten. Die Hefemilch, das Ei und das Salz dazugeben und zu einem geschmeidigen Teig kneten, dann am kühlen Ort 4-5 Stunden ruhen lassen.

3.    Für die Füllung: Wasser mit dem Zucker unter ständigen Rühren erhitzen bis sich der Zucker aufgelöst hat und der Sirup glasklar ist. Den Mohn, Zimt und Zitronenschale dazurühren. Erkalten lassen.

4.    Den Teig in 4 gleiche Teile teilen und jedes Teil zu einem 20x24 cm großen Rechteck ausrollen.

5.    Ein 20x24x10 cm großes Backblech mit Butter einfetten. 

6.    Eine Teigplatte in das Backblech legen, mit 1/3 der Füllung bestreichen, dann wieder Teig, Füllung, bis alle Zutaten verbraucht sind.

7.    Ein Ei verquirlen, den Kuchen damit bestreichen und 30 Minuten an einem warmen Ort ruhen lassen. Dann noch einmal bestreichen und jetzt ungefähr 45-60 Minuten an einem kühlen Ort ruhen lassen bis das Ei angetrocknet ist.

8.    In den vorgeheizten Offen schieben (180 Grad Ober Unterhitze) und ca. 35-40 Minuten backen.





Jól bevált bejgli recept, most szelet formájában. Ha mégis bejglit szeretnénk, ebből az adagból 3 rudat készíthetünk. Mák helyett elkészíthetjük dióval is. A diós töltelékhez (3 rúdhoz): 220 g cukorból 200 ml vízzel szirupot főzzünk, ráöntjük 400 g darált dióra. Késhegynyi fahéjjal és ½ citrom héjával ízesítjük.



Hozzávalók 6 személyre:

Tészához:

·         500 g liszt

·         100 g vaj

·         75 g zsír

·         40 g porcukor

·         5 g élesztő

·         1 tojás

·         100 ml tej

·         csipet só

Mákos töltelekhez:

·       400 g mák

·       250 ml víz

·       260 g cukor

·       1 késhegynyi fahéj

·       ½ citrom héja

Kenéshez:

·       1 tojás



1.    A lisztet, a vajat, a zsírt és a porcukrot (1/2 tk kivételével) deszkán elmorzsolunk.

2.    Az élesztőt a maradék porcukorral, langyos tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük. Hozzáadjuk a tojást, sót, jól összegyúrjuk, majd hideg helyen néhány óráig pihentetjük.

3.    260 g cukorból, 250 ml vízzel szirupot főzzünk, leforrázzuk vele a mákot, majd belekeverjük a mazsolát a reszelt citromhéjat és a fahéjat. Hűlni hagyjuk.

4.    A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, cipókká formáljuk, és mindegyik cipót téglalap alakura kb. 20x24 cm nyújtunk.

5.    Egy lapot egy vajjal kikent tepsibe rakunk, rásimítjuk a töltelék 1/3-át, tovább folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók elfogynak, tésztával fejezzük be.

6.    A felvert tojással megkenjük 30 percig meleg helyen tartjuk, utána ismét megkenjük, és most már hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad (megrepedezik).

7.    180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 35-40 percig sütjük. Ha nagyon barnulna, az utolsó 15 percre takarjuk le a tésztát pergamenpapírral.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen