Eine
traditionelle Nachspeise aus der ungarischen Küche.
Zutaten für 4 Personen:
Für
die Knödel und Nudeln:
· 550-600
g Kartoffeln
· 125-150
g Mehl
· 1 Ei
· 1 El
Schweineschmalz
· 1 Prise
Salz
· 12 Stück
kleinere Zwetschgen
· 2 El
Zucker
· ½ Tl
Zimt
Für die Semmelbrösel:
· 80 g Semmelbrösel
· 2-3 El
Butter
1.
Die Kartoffeln im kochenden Salzwasser gar
kochen, schälen (500 g Kartoffel müssen übrigbleiben), dann durch die
Kartoffelpresse drücken, mit dem Schmalz vermischen und abkühlen lassen.
2.
Das Ei, das Salz und 125 g Mehl zu den
erkalteten Kartoffeln geben, zu einem geschmeidigem Teig kneten, falls nötig
noch etwas Mehl zugeben.
3.
Die Zwetschgen waschen, trocken reiben,
entsteinen. Den Zucker mit dem Zimt vermischen, und die innere Seite der
Zwetschgen in diese Zuckermischung drücken.
4.
Ungefähr 2/3 von dem Teig ½ cm dick ausrollen,
in 12 Quadrate mit ungefähr 8 cm Seitenlänge schneiden. In der Mitte jedes
Quadrates eine Zwetschge legen, mit dem Teig umhüllen und zu Knödel formen.
5.
Aus dem übriggebliebenen Teig kleine Röllchen
formen.
6.
Die Knödel und die Nudeln portionsweise in
kochendes Salzwasser geben, ziehen lassen bis sie oben schwimmen, dann noch
weitere 2-3 Minuten ziehen lassen.
7.
Die Butter in einer Pfanne zerlassen, die
Semmelbrösel darin goldbraun anrösten.
8.
Die Knödel und die Nudeln abtropfen lassen, dann
in den angerösteten Semmelbröseln wenden. Nach Geschmack mit einer
Zucker-Zimtmischung bestreuen und servieren.
Desszert vagy egy tartalmasabb leves után kitűnő második
fogás.
Hozzávalók
4 személyre:
A
gombóchoz és a nudlihoz:
· 550-600
g burgonya
· 125-150
g liszt
· 1
tojás
· 1 ek
zsír
· csipet
só
· 12 darab
kisebb szilva
· 2 ek
cukor
· ½ tk
fahéj
A pirított zsemlemorzsához:
· 80 g
zsemlemorzsa
· 2-3 ek
vaj
1.
A burgonyát sós vízben megfőzzük, héjat
lehúzzuk (500 g burgonyának kell megmaradnia), majd burgonyatőrön áttörjük,
elkeverjük a zsírral, és hűlni hagyjuk.
2.
A kihűlt burgonyához adjuk a tojást, a sót és
125 g lisztet, sima tésztává dolgozzuk, ha szükséges adunk hozzá még kevés
lisztet.
3.
A szilvákat megmossuk, kimagozzuk. A cukrot
elkeverjük a fahéjjal és a szilvák belsőfelét belenyomkodjuk a fahéjas cukorba.
4.
A burgonyamassza 2/3-át kb. ½ cm vastagságura
nyújtjuk, 12 kb. 8x8 cm négyszögre vágjuk.
Mindegyik négyszög közepére 1 szilvát helyezzünk, a szilvát a tésztával
beburkoljuk, majd gombóccá formázzuk.
5.
A maradék tésztából kisebb hengereket
formázunk.
6.
A gombócokat és a nudlikat adagonként fövő sós
vízbe tesszük, éppen csak gyöngyöző vízben főzzük, míg feljönnek a víz
tetejére, majd további 2-3 percig főzzük.
7.
Egy serpenyőben a vajon megpirítjuk a
zsemlemorzsát.
8.
A gombócokat és a nudlikat leszűrjük, majd
megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában. Izlés szerint fahéjas cukorral
megszórva tálaljuk.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen