Montag, 8. Oktober 2018

Zwetschgenknödel und Kartoffelnudeln / Szilvás-gombóc és angyalbügyürű


Eine traditionelle Nachspeise aus der ungarischen Küche.




Zutaten für 4 Personen:

Für die Knödel und Nudeln:

·       550-600 g Kartoffeln

·       125-150 g Mehl

·       1 Ei

·       1 El Schweineschmalz

·       1 Prise Salz

·       12 Stück kleinere Zwetschgen

·       2 El Zucker

·       ½ Tl Zimt

Für die Semmelbrösel:

·       80 g Semmelbrösel

·       2-3 El Butter



1.    Die Kartoffeln im kochenden Salzwasser gar kochen, schälen (500 g Kartoffel müssen übrigbleiben), dann durch die Kartoffelpresse drücken, mit dem Schmalz vermischen und abkühlen lassen.

2.    Das Ei, das Salz und 125 g Mehl zu den erkalteten Kartoffeln geben, zu einem geschmeidigem Teig kneten, falls nötig noch etwas Mehl zugeben.

3.    Die Zwetschgen waschen, trocken reiben, entsteinen. Den Zucker mit dem Zimt vermischen, und die innere Seite der Zwetschgen in diese Zuckermischung drücken. 

4.    Ungefähr 2/3 von dem Teig ½ cm dick ausrollen, in 12 Quadrate mit ungefähr 8 cm Seitenlänge schneiden. In der Mitte jedes Quadrates eine Zwetschge legen, mit dem Teig umhüllen und zu Knödel formen. 


5.    Aus dem übriggebliebenen Teig kleine Röllchen formen.

6.    Die Knödel und die Nudeln portionsweise in kochendes Salzwasser geben, ziehen lassen bis sie oben schwimmen, dann noch weitere 2-3 Minuten ziehen lassen. 

7.    Die Butter in einer Pfanne zerlassen, die Semmelbrösel darin goldbraun anrösten.

8.    Die Knödel und die Nudeln abtropfen lassen, dann in den angerösteten Semmelbröseln wenden. Nach Geschmack mit einer Zucker-Zimtmischung bestreuen und servieren.



Desszert vagy egy tartalmasabb leves után kitűnő második fogás.

Hozzávalók 4 személyre:

A gombóchoz és a nudlihoz:

·       550-600 g burgonya

·       125-150 g liszt

·       1 tojás

·       1 ek zsír

·       csipet só

·       12 darab kisebb szilva

·       2 ek cukor

·       ½ tk fahéj

A pirított zsemlemorzsához:

·       80 g zsemlemorzsa

·       2-3 ek vaj



1.    A burgonyát sós vízben megfőzzük, héjat lehúzzuk (500 g burgonyának kell megmaradnia), majd burgonyatőrön áttörjük, elkeverjük a zsírral, és hűlni hagyjuk.

2.    A kihűlt burgonyához adjuk a tojást, a sót és 125 g lisztet, sima tésztává dolgozzuk, ha szükséges adunk hozzá még kevés lisztet.

3.    A szilvákat megmossuk, kimagozzuk. A cukrot elkeverjük a fahéjjal és a szilvák belsőfelét belenyomkodjuk a fahéjas cukorba.

4.    A burgonyamassza 2/3-át kb. ½ cm vastagságura nyújtjuk, 12 kb. 8x8 cm négyszögre vágjuk.  Mindegyik négyszög közepére 1 szilvát helyezzünk, a szilvát a tésztával beburkoljuk, majd gombóccá formázzuk.


5.    A maradék tésztából kisebb hengereket formázunk.

6.    A gombócokat és a nudlikat adagonként fövő sós vízbe tesszük, éppen csak gyöngyöző vízben főzzük, míg feljönnek a víz tetejére, majd további 2-3 percig főzzük.

7.    Egy serpenyőben a vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.

8.    A gombócokat és a nudlikat leszűrjük, majd megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában. Izlés szerint fahéjas cukorral megszórva tálaljuk.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen