Am besten bereitet man die Soljanka schon einen Tag im Voraus zu. Am
nächsten Tag nur aufwärmen. Mit einem großen Klecks saure Sahne servieren. Dazu
frisches oder geröstetes Brot reichen.
Zutaten für 4 Personen:
· 200 g Bauchspeck
· 200 g
Salami
· 400 g Jagdwurst
· 4 Zwiebeln
· 4 Paprikaschoten
(rot und gelb)
· 4 Gewürzgurken
· 100 ml
Gewürzgurkenwasser
· 100 ml
Ketchup
· 3 El
Tomatenmark
· 3 Knoblauchzehen
· 1 l Rindsbrühe
· 1 El
scharfes Paprikamark
· 1 Lorbeerblatt
· 1-2 Stück
Piment
· Salz
· Pfeffer
1.
Den Bauchspeck, die Salami und die Jagdwurst in
je 1 cm große Würfel schneiden. Die Paprikas waschen, vierteln, entkernen, in
ungefähr 1 cm große Würfel schneiden. Die Zwiebeln schälen, klein würfeln. Den
Knoblauch schälen, klein hacken oder durchpressen. Die Gewürzgurken klein
würfeln.
2.
In einem großen Topf den Bauchspeck auslassen
und leicht anbräunen. Die Jagdwurst zugeben und weiter braten, dann die Salami
zufügen und damit auch kurz mitbraten. Die Zwiebeln zugeben und glasig dünsten.
3.
Die Paprikawürfel, den Ketchup, das
Tomatenmark, das Paprikamark und den Knoblauch zufügen und ein paar Minuten
weiter dünsten.
4.
Die Gurken, das Lorbeerblatt, das Piment
zugeben, mit der Brühe und dem Gewürzgurkenwasser ablöschen. Aufkochen und
ungefähr 20 Minuten kochen lassen. Mit Salz und Pfeffer abschmecken.
Habár a szoljanka egy orosz egytálétel, az itteni szoljanka
az egykori NDK-ban volt népszerű, és biztos minden háziasszonynak megvolt a
saját bevált receptje, amit aszerint variált, hogy éppen mi volt a hűtőben. Felvágott,
sült maradékok vagy akár főtt hús is. A szoljankának jó sűrűnek kell lennie.
Lehet burgonyával meg kukoricával is gazdagítani.
Hozzávalók 4 személyre:
· 200 g
nyers füstölt sonka kockára vágva
· 200 g
szalámi
· 400 g
felvágott (főtt sonka, párizsi, virsli)
· 4
közepes vöröshagyma
· 4
paprika (piros, sárga)
· 4
savanyú uborka
· kb.
100 ml uborka lé
· 100 ml
ketchup
· 3 ek
sűrített paradicsom
· 3
gerezd fokhagyma
· 1 l
húsleves (lehet kockából is)
· 1 ek
erős Pista
· 1
babérlevél
· 1-2
szegfűbors
· só
· bors
1.
A szalámit, a felvágottat, uborkát és a
paprikákat kb. 1x1 cm kockákra vágjuk. A hagymát apróra vágjuk. A fokhagymát
összezúzzuk.
2.
A sónkat megpirítjuk, hozzáadjuk a felvágottat
és tovább pirítjuk, majd a szalámit is hozzáadjuk és tovább pirítjuk. Most
hozzáadjuk a hagymát és üvegesre pároljuk, ha esetleg odakapna, öntsünk hozza
egy kis vizet.
3.
Hozzáadjuk a paprikákat, ketchupot, sűrített
paradicsomot, erős Pistát, fokhagymát és par percig rotyogtatjuk. Majd
hozzáadjuk az uborkát, a fűszereket, felöntjük a levessel és az uborka lével.
Kb. 20 percig főzzük.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen