Mittwoch, 3. Oktober 2018

Streuseltaler mit Vanillecreme / Morzsás vaníliakrémes tallér


Fluffiger Hefeteig mit leckerer Vanillecreme und mit knackigen Streuseln, einfach himmlisch dieses Gebäck.




Zutaten für 10 Personen:

Für die Vanillecreme:

·       500 ml Milch

·       1 Vanilleschote

·       5 Eigelbe

·       100 g Zucker

·       30 g Mehl

Für den Hefeteig:

·       350 g Mehl

·       60 g Zucker

·       1 Pck Vanillezucker

·       180 ml lauwarme Milch

·       1 Ei

·       30 g frische Hefe

·       1 Prise Salz

·       60 g zerlassene Butter

Für die Streusel:

·       300 g Mehl

·       250 g kalte Butter

·       250 g Zucker

·       1 Pck. Vanillezucker



1.    Für die Vanillecreme: Das Vanillemark aus der Schote kratzen, dann mit der Schote zusammen in die Milch geben und aufkochen. Die Eigelbe mit dem Zucker cremig rühren, das Mehl unterrühren. Die kochende Milch unter die Eigelbcreme rühren. Alles zurück in den Topf gießen und unter ständigen Rühren einmal aufkochen. Die Creme durch ein Sieb passieren und erkalten lassen.

2.    Für den Hefeteig: 3 El Mehl mit 1 El Zucker, mit der Hefe und 90 ml Milch glatt rühren. Zugedeckt ungefähr 30 Minuten gehen lassen. Dann die übrigen Zutaten zugeben und zu einem glatten Teig kneten. Zugedeckt an einem warmen Ort ungefähr 30-45 Minuten gehen lassen, bis sich das Volumen verdoppelt hat.

3.    Für die Streusel: Die Zutaten vermischen und zu Streuseln kneten.

4.    Den Hefeteig durchkneten, in 10 gleiche Stücke teilen, jedes Teil zu einer Kugel formen, etwas platt drücken, dann zu Kreisen mit 10 cm Durchmesser ausrollen, und auf mit Backpapier ausgelegte Backbleche legen.

5.    Jeder Taler mit 1-2 El Vanillecreme bestreichen und mit Streuseln bestreuen, leicht andrücken.

6.    Im heißen Ofen bei 180 Grad Ober- und Unterhitze nacheinander ungefähr 20-25 goldgelb backen.



A pihe-puha kelt tészta, a finom vaníliakrém, és a ropogós morzsa, egyszerűen mennyei ez a sütemény. A morzsás tallérokat megszórhatjuk porcukorral, vagy meglocsolhatjuk cukor mázzal.



Hozzávalók 10 személyre:

A vaníliakrémhez:

·       500 ml tej

·       1 vanília rúd

·       5 tojás sárga

·       100 g cukor

·       30 g liszt

A kelt tésztához:

·       350 g liszt

·       60 g cukor

·       1 cs vaníliás cukor

·       180 ml tej, langyos

·       1 tojás

·       30 g élesztő, friss

·       1 csipet só

·       60 g vaj, olvasztott

A morzsához.

·       300 g liszt

·       250 g vaj, hideg

·       250 g cukor

·       1 cs vaníliás cukor



1.    A krémhez a vaníliamagokat kikaparjuk, majd a rúddal együtt a tejhez adjuk és felfőzzük. A tojások sárgáját a cukorral krémesre kavarjuk, majd hozzákavarjuk a lisztet. A fövő tejet a tojássárgájakrémhez kavarjuk. Majd visszaöntjük a lábasba, és állandóan kavargatva felfőzzük. A krémet egy szitán átsimítjuk, és hagyjuk hűlni.

2.    A kelt tésztához: 3 ek lisztet, 1 ek cukrot, és az élesztőt elkeverjük 90 ml tejjel. Lefedve kb. 30 percig hagyjuk kelni. Hozzáadjuk a maradék hozzávalókat és sima tésztává gyúrjuk. Letakarva meleg helyen kb. 30-45 percig hagyjuk kelni, míg duplájára nem nő.

3.    A morzsához: A hozzávalókat összekeverjük és összegyúrjuk. 

4.    A kelt tésztát átgyúrjuk, kb. 10 egyenlő részre osszuk, golyókat formázzunk, ellapítjuk, majd kb. 10 cm átmérőjű körré nyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsikbe rakjuk. Megkenjük 1-2 ek vaníliakrémmel, megszórjuk a morzsával, egy kicsit rá is nyomkodhatjuk.

5.    A tepsiket egymásután betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük.




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen