Fluffiger Hefeteig
mit leckerer Vanillecreme und mit knackigen Streuseln, einfach himmlisch dieses
Gebäck.
Zutaten für 10 Personen:
Für die Vanillecreme:
· 500
ml Milch
· 1
Vanilleschote
· 5
Eigelbe
· 100
g Zucker
· 30
g Mehl
Für den Hefeteig:
· 350
g Mehl
· 60
g Zucker
· 1
Pck Vanillezucker
· 180
ml lauwarme Milch
· 1
Ei
· 30
g frische Hefe
· 1
Prise Salz
· 60
g zerlassene Butter
Für die Streusel:
· 300
g Mehl
· 250
g kalte Butter
· 250
g Zucker
· 1
Pck. Vanillezucker
1.
Für die Vanillecreme: Das Vanillemark aus der Schote
kratzen, dann mit der Schote zusammen in die Milch geben und aufkochen. Die
Eigelbe mit dem Zucker cremig rühren, das Mehl unterrühren. Die kochende Milch
unter die Eigelbcreme rühren. Alles zurück in den Topf gießen und unter
ständigen Rühren einmal aufkochen. Die Creme durch ein Sieb passieren und
erkalten lassen.
2.
Für den Hefeteig: 3 El Mehl mit 1 El Zucker, mit der Hefe
und 90 ml Milch glatt rühren. Zugedeckt ungefähr 30 Minuten gehen lassen. Dann
die übrigen Zutaten zugeben und zu einem glatten Teig kneten. Zugedeckt an
einem warmen Ort ungefähr 30-45 Minuten gehen lassen, bis sich das Volumen
verdoppelt hat.
3.
Für die Streusel: Die Zutaten vermischen und zu Streuseln
kneten.
4.
Den Hefeteig durchkneten, in 10 gleiche Stücke teilen,
jedes Teil zu einer Kugel formen, etwas platt drücken, dann zu Kreisen mit 10
cm Durchmesser ausrollen, und auf mit Backpapier ausgelegte Backbleche legen.
5.
Jeder Taler mit 1-2 El Vanillecreme bestreichen und mit
Streuseln bestreuen, leicht andrücken.
6.
Im heißen Ofen bei 180 Grad Ober- und Unterhitze
nacheinander ungefähr 20-25 goldgelb backen.
A pihe-puha kelt tészta, a finom
vaníliakrém, és a ropogós morzsa, egyszerűen mennyei ez a sütemény. A morzsás
tallérokat megszórhatjuk porcukorral, vagy meglocsolhatjuk cukor mázzal.
Hozzávalók
10 személyre:
A vaníliakrémhez:
· 500
ml tej
· 1
vanília rúd
· 5
tojás sárga
· 100
g cukor
· 30
g liszt
A kelt tésztához:
· 350
g liszt
· 60
g cukor
· 1
cs vaníliás cukor
· 180
ml tej, langyos
· 1
tojás
· 30
g élesztő, friss
· 1
csipet só
· 60
g vaj, olvasztott
A morzsához.
· 300
g liszt
· 250
g vaj, hideg
· 250
g cukor
· 1
cs vaníliás cukor
1.
A
krémhez a vaníliamagokat kikaparjuk, majd a rúddal együtt a tejhez adjuk és
felfőzzük. A tojások sárgáját a cukorral krémesre kavarjuk, majd hozzákavarjuk
a lisztet. A fövő tejet a tojássárgájakrémhez kavarjuk. Majd visszaöntjük a
lábasba, és állandóan kavargatva felfőzzük. A krémet egy szitán átsimítjuk, és
hagyjuk hűlni.
2.
A
kelt tésztához: 3 ek lisztet, 1 ek cukrot, és az élesztőt elkeverjük 90 ml
tejjel. Lefedve kb. 30 percig hagyjuk kelni. Hozzáadjuk a maradék hozzávalókat
és sima tésztává gyúrjuk. Letakarva meleg helyen kb. 30-45 percig hagyjuk
kelni, míg duplájára nem nő.
3.
A
morzsához: A hozzávalókat összekeverjük és összegyúrjuk.
4.
A
kelt tésztát átgyúrjuk, kb. 10 egyenlő részre osszuk, golyókat formázzunk,
ellapítjuk, majd kb. 10 cm átmérőjű körré nyújtjuk, és sütőpapírral bélelt
tepsikbe rakjuk. Megkenjük 1-2 ek vaníliakrémmel, megszórjuk a morzsával, egy
kicsit rá is nyomkodhatjuk.
5.
A
tepsiket egymásután betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc
alatt aranysárgára sütjük.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen