Donnerstag, 8. August 2019

Pain Polka / Pain Polka


Flaches rundes Brot mit quadratischen Einschnitten und brauner Kruste.

Zutaten für 4 Personen:
Für den Vorteig:
·       115 g Weizenmehl Typ 1050
·       7 g frische Hefe
·       120 ml lauwarmes Wasser
Für den Teig:
·       7 g frische Hefe
·       280 ml lauwarmes Wasser
·       450 g Weizenmehl Typ 1050
·       1 El Salz
·       etwas Mehl zum Bestäuben


1.    Für den Vorteig: Die Hefe mit dem Wasser verrühren, dann soviel Mehl unterrühren, dass ein flüssiger Teig entsteht. Nochmal durchrühren, dann den Rest Mehl zufügen und zu einem weichen Teig kneten.
2.    Noch 5 Minuten kneten. In eine mit etwas Öl ausgestrichene Schüssel geben und mit einem Stück vorher mit etwas Öl bestrichener Frischhaltefolie zudecken. Auf Zimmertemperatur ungefähr 4-5 Stunden gehen lassen.
3.    Für den Teig: Die Hefe mit der Hälfte des Wassers verrühren, dann den Rest Wasser zugeben. Den Vorteig zufügen und rühren bis er sich auflöst. Nach und nach das Mehl und das Salz zugeben und zu einem Teig kneten. Den Teig auf eine bemehlte Arbeitsplatte geben und ungefähr 8-10 Minuten kneten, bis der Teig glatt und elastisch wird.
4.    In eine mit etwas Öl ausgestrichene Schüssel geben und mit einem Stück vorher mit etwas Öl bestrichener Frischhaltefolie zudecken. Auf Zimmertemperatur ungefähr 1 ½ Stunden gehen lassen, bis sich das Volumen verdoppelt hat.
5.    Den Teig auf eine bemehlte Arbeitsplatte geben, durchkneten und zu einem runden Brot formen, etwas flachdrücken und auf ein mit Backpapier ausgelegtes Backblech legen.
6.    Das Brot mit einem Stück mit etwas Öl bestrichener Frischhaltefolie zudecken. Auf Zimmertemperatur ungefähr 1 Stunden gehen lassen, bis sich das Volumen verdoppelt hat.
7.    Das Brot mit etwas Mehl bestäuben, mit einem scharfen Messer tiefe Quadratmuster schneiden. Ungefähr 10 Minuten stehen lassen.
8.    Im heißen Ofen bei 230 Grad Ober- und Unterhitze ungefähr 30-40 Minuten goldbraun backen. Wenn das Brot in Ofen geschoben wird und noch 3 mal in den ersten 10 Minuten des Backens, soll man etwas kaltes Wasser auf den Boden des Ofens spritzen.

Ehhez a látványos, mélyen bevagdosott, ropogós héjú kenyérhez kovászként használhatjuk az előző napi kenyértészta egy darabját (225 g), ebben az esetben folytassuk az eljárást a 3-dik pont szerint.
Az előzőleg elkészített tésztadarabot hűtőszekrényben eltarthatjuk 2 napig, lefagyasztva pedig egy hónapig is. Ha kivesszük, csak hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy 1 órát keljen a felhasználás előtt.

Hozzávalók 4 személyre:
A kovászhoz:
·       115 g félfehér búzaliszt (BL112)
·       7 g élesztő
·       120 ml langyos víz
A tésztahoz:
·       7 g friss élesztő
·       280 ml langyos víz
·       450 g félfehér búzaliszt (BL112)
·       1 ek só
·       liszt a szóráshoz

9.    A kovászhoz keverjük össze az élesztőt a vízzel, majd fokozatosan tegyünk hozza annyi lisztet, hogy híg tésztát kapjunk. Keverjük át, majd tegyük bele a többi lisztet és dagasszuk lágy tésztává.
10. Gyúrjuk 5 percig. Tegyük kiolajozott tálba, fedjük be olajozott fóliával, szobahőmérsékleten hagyjuk kelni 4-5 órát.
11. A tésztához keverjük el az élesztőt a víz felével, majd keverjük bele a többi vizet. Tegyük bele az előzőkben elkészített tésztát és keverjük, míg feloldódik. Fokozatosan adjuk hozza a lisztet es sót, és dagasszuk tésztává. Borítsuk lisztezett felületre, gyúrjuk 8-10 percig, amíg a tészta rugalmas lesz.
12. Tegyük kiolajozott tálba, fedjük be olajozott fóliával, es szobahőmérsékleten hagyjuk kelni 1 ½ órát, amíg duplájára nem nő
13. Borítsuk meglisztezett felületre, gyúrjuk át és formázzuk cipóvá. Kicsit lapítsuk el és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe.
14. Fedjük be megolajozott fóliával, és meleg helyen hagyjuk kelni 1 órát, amíg duplájára nem nő.
15. Hintsük meg a kenyér tetejét liszttel, éles késsel jó mélyen vagdossunk bele kockás mintát. Hagyjuk állni 10 percig.
16. Toljuk 230 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 30-40 percig, míg barnára sül. Amint a kenyér bekerül a sütőbe, majd a sütés első 10 percében még háromszor permetezzünk bele vizet.
17. Helyezzük rácsra, hagyjuk kihűlni.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen