Leckeres Hefegebäck
mit einer cremigen Quarkfüllung.
Zutaten für 6 Personen:
· 360
g Mehl
· 15
g frische Hefe
· 170
ml lauwarme Milch
· 60
g zerlassene Butter
· 50
g Zucker
· 1
Pck Vanillezucker
· 1
Eier
· 1
Prise Salz
Für die Füllung:
· 400-450
g Quark 40% (übernacht in einem Sieb
abtropfen lassen)
· 50
g Zucker
· 1
Eigelb
· 2
El Vanillepuddingpulver
· 100
g Korinthen
· 50
g getrocknete Aprikosen
Außerdem:
· 1
Eigelb
· 1-2
El Milch
1.
Das Mehl in eine Schüssel sieben, in der Mitte eine Mulde
drücken, die Hefe hineinbröckeln, mit der Milch auflösen. Den Ansatz mit etwas
Mehl bestäuben, mit einem Tuch bedecken, an einem warmen Ort ungefähr 15
Minuten gehen lassen, bis sich Risse zeigen.
2.
Die zerlassene Butter mit dem Zucker, mit dem
Vanillezucker, mit dem Ei und dem Salz vermischen, zum Vorteig geben und mit einem
Holzlöffel zusammenmischen, dann mit den Händen kneten, bis der Teig nicht mehr
klebt und glatt-glänzend ist. Den Teig zu einer Kugel formen, mit etwas Mehl
bestäuben, mit einem Tuch bedecken und an einem warmen Ort ungefähr 60 Minuten
gehen lassen.
3.
Für die Füllung: Die Korinthen mit kochenden Wasser
übergießen, ungefähr 10 Minuten stehen lassen, dann abgießen und mit
Küchenpapier trockenreiben. Die Aprikosen klein schneiden.
4.
Den abgetropften Quark (ungefähr 350 g) mit dem Zucker,
dem Eigelb und Puddingpulver glatt rühren, die Aprikosen und die Korinthen
untermischen.
5.
Eine
Kastenform (30x8x12 cm) mit Backpapier auslegen.
6.
Den Teig zu einem
30x40 cm großen Rechteck ausrollen, mit der Füllung bestreichen, dabei rundherum
einem Rand von 1,5 cm frei lassen und der Länge nach aufrollen.
7.
Die Teigrolle
der Länge nach halbieren, dabei am oberen Ende erst nach 2-3 cm beginnen und
die beiden Stränge mit der Schnittfläche nach oben miteinander verschlingen. Den
Zopf vorsichtig in die Kastenform legen. Zugedeckt an einem warmen Ort ungefähr
30-40 Minuten gehen lassen.
8.
Das Eigelb mit
der Milch glatt rühren und damit den Hefezopf bestreichen.
9.
Im heißen Ofen
bei 180 Grad Ober- und Unterhitze 45-55 Minuten backen. Nach ungefähr 30
Minuten der Backzeit mit Backpapier abdecken. Rausnehmen und auf einem
Kuchengitter auskühlen lassen.
Finom péksütemény krémes túrótöltelékkel. A
kihűlt kalácsot megszórhatjuk kevés porcukorral is.
Hozzávalók
6 személyre:
· 360
g liszt
· 15
g élesztő
· 170
ml langyos tej
· 60
g olvasztott vaj
· 50
g cukor
· 1
cs vaníliás cukor
· 1
tojás
· 1
csipet só
A töltelékhez:
· 400-450
g krémes túró 40%
· 50
g cukor
· 1
tojás sárga
· 2
ek vanília-pudingpor
· 100
g apró szemű mazsola
· 50
g aszalt sárgabarack
Azonkívül:
· 1
tojás sárga
· 1-2
ek tej
1.
A
túrót egy konyharuhával kibélelt szitába öntjük és egy éjszakára a hűtőben
hagyjuk szűrődni.
2.
A
lisztet egy edénybe szitáljuk, közepébe egy mélyedést nyomunk. Az élesztőt a
mélyedésbe morzsoljuk, hozzáöntünk a tejet, és az élesztőt feloldjuk a tejben.
Kevés liszttel megszórjuk. Letakarva meleg helyen kb. 15 percet hagyjuk kelni.
3.
Az
olvasztott vajat elkavarjuk a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojással és a
sóval, majd az előtésztához adjuk, egy fakanállal jól elkeverjük. Majd kézzel
tovább dagasztjuk, míg sima, fényes, nem ragad és az edény falától elválik. A
tésztából egy golyót formázunk, kevés liszttel megszórjuk, és meleg helyen
letakarva kb. 60 percig hagyjuk kelni.
4.
A
töltelékhez: A mazsolát forró vízzel leöntjük, kb. 10 percet hagyjuk állni,
majd leszűrjük, és konyhapapírral szárazra itatjuk. A sárgabarackot apróra
vágjuk.
5.
A
leszűrt túrót (kb. 350 g) a cukorral, a tojás sárgával és a pudingporral simára
keverjük, majd a mazsolát és a barackot hozzákeverjük.
6.
Egy
30x8x12 cm püspökkenyérformát sütőpapírral kibélelünk.
7.
A
tésztát enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, kb. 30x40 cm négyszöggé
nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel 8 a szélein kb. 1,5 cm szabadon hagyunk),
majd hosszában feltekerjük.
8.
Éles
késsel a rudat - 2-3 cm re az egyik végétől kezdve- hosszában elfelezzük, a két
részt a vágott felülettel felfelé „összefonjuk”. A kalácsot óvatosan az
előkészített formába helyezzük. Meleg helyen letakarva kb. 30-40 percig
kelesztjük.
9.
A
kalácsot megkenjük a tejjel elkavart tojássárgával.
10. Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe és
kb. 45-55 perc alatt megsütjük (30 perc után a kalácsot takarjuk le
sütőpapírral). Kivesszük és sütőrácson hagyjuk hűlni
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen