Dazu gekochten Jasmin
Reis reichen. Den übriggebliebenen Kochsud kann man als Würzsoße verwenden,
dazu in ein Einmachglas füllen und im Kühlschrank aufbewahren.
Zutaten für 4 Personen:
Für den knusprigen Schweinebauch:
· 800
g Schweinebauch mit Schwarte
· 250
ml Sojasoße
· 250
ml Sherry
· 1
El Sesamöl
· 50
g Zucker
· 1
Stück Ingwer
· 1
Tl schwarze Pfefferkörner
· 2
getrocknete Chilischoten
· 2
Knoblauchzehen
· ½
Zwiebel
· 1
Zitronengrass
Für das Kraut:
· 800
g Weißkohl
· 2
El klein gehackter Ingwer
· 2
El klein gehackter Knoblauch
· 2
El klein gehackter Chili
· 2
El Erdnussöl
· 1
El Sesamöl
· ½
Bund Koriander
1.
Für den Schweinebauch: Das Fleisch mit der Schwartenseite
nach unten in einen passenden Topf legen. Die Sojasoße und den Sherry zugießen
(die Flüssigkeit soll das Fleisch knapp bedecken). Den Rest Zutaten zufügen,
aufkochen und bei schwacher Hitze ungefähr 90 Minuten gar kochen.
2.
Das Fleisch rausnehmen. Den Sud auf die Hälfte einkochen.
3.
Die Schwarte mit einem scharfen Messer rautenförmig
einschneiden. Dann mit der Schwartenseite nach oben unter den Grill schieben
und ungefähr 10 Minuten knusprig grillen, dabei öfters mit dem Kochsud
einpinseln.
4.
Den Kohl putzen, vierteln, den Strunk rausschneiden, dann
in fingerdicke Streifen schneiden.
5.
Das Erdnuss- und Sesamöl in einer Pfanne erhitzen. Den Ingwer,
den Chili und den Knoblauch darin andünsten. Den Kohl zufügen und auf starker
Hitze unter ständigen Rühren ungefähr 1 Minute braten. Mit 1-2 El vom Kochsud
beträufeln und weitere 2-3 Minuten garen.
6.
Den Koriander waschen, trockenschütteln, die Blätter
abzupfen, grob schneiden und unter das Kraut rühren.
7.
Das Fleisch in Scheiben schneiden. Den Kohl auf Teller
verteilen, 1-2 Fleischscheiben darauf legen, mit etwas Kochsud beträufeln und
servieren.
A maradék mártásról a zsírt leszedjük, a
mártást egy csavaros üvegbe töltjük, és hűtőben pár hónapig is tárolhatjuk.
Felhasználhatjuk fűszeres mártogatósként, vagy grillezett húsok
kenegetéséhez.
Hozzávalók
4 személyre:
A ropogós hasaljához:
· 800
g sertés hasalja
· 250
ml szójaszósz
· 250
ml sherry
· 1
ek szezámolaj
· 50
g cukor
· 1
darab gyömbér
· 1
tk fekete bors
· 2
szárított chili
· 2
gerezd fokhagyma
· ½
vöröshagyma
· 1
fenyérfű
A káposztához:
· 800
g fehérkáposzta
· 2
ek gyömbér
· 2
ek fokhagyma
· 2
ek chili
· 2
ek mogyoróolaj
· 1
ek szezámolaj
· ½
csokor koriander
1.
A
húst a bőrrel lefelé egy lábasba tesszük, amelybe épp belefér. Hozzáöntjük a
szójaszószt és a sherryt, annyit hogy csak befedje a húst. Hozzáadjuk a többi
hozzávalót. Felfőzzük, lefedve alacsony hőmérsékleten kb. 90 perc alatt
megfőzzük.
2.
A
húst kivesszük. A főző levet kb. felére főzzük, míg besűrűsödik,
átszűrjük.
3.
Egy
éles késsel a hasalja bőrös részét, bevagdossuk. Majd a bőrös résszel felfelé
betoljuk a grill alá, és kb. 10 perc alatt, közben meg-megkenegetve a főző
lével, ropogósra grillezzük.
4.
A
káposztát megtisztítjuk, négybe vágjuk, a torzsáját kivágjuk, majd ujjnyi
csíkokra vágjuk. A fokhagymát, chilit és gyömbért apróra vágjuk, mindegyikből
2-2 evőkanálnyira van szükségünk.
5.
Az
olajban megdinszteljük a gyömbért, chilit és fokhagymát. Hozzáadjuk a
káposztát, és állandóan kevergetve, magas hőmérsékleten kb. 1 percig pirítjuk.
Meglocsoljuk 1-2 evőkanálnyi mártással, és további 2-3 percig pároljuk.
6.
A
koriandert megmossuk, a leveleket letépkedjük, durvára vágjuk, és a káposztához
kavarjuk.
7.
A
húst szeletekre vágjuk, a káposztával és mártással meglocsolva tálaljuk.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen