Donnerstag, 21. März 2019

Knuspriger, fernöstlicher Schweinebauch mit Kraut / Távol keleti ropogós sertés hasalja fehérkáposztával


Dazu gekochten Jasmin Reis reichen. Den übriggebliebenen Kochsud kann man als Würzsoße verwenden, dazu in ein Einmachglas füllen und im Kühlschrank aufbewahren.

Zutaten für 4 Personen:
Für den knusprigen Schweinebauch:
·       800 g Schweinebauch mit Schwarte
·       250 ml Sojasoße
·       250 ml Sherry
·       1 El Sesamöl
·       50 g Zucker
·       1 Stück Ingwer
·       1 Tl schwarze Pfefferkörner  
·       2 getrocknete Chilischoten
·       2 Knoblauchzehen
·       ½ Zwiebel
·       1 Zitronengrass
Für das Kraut:
·       800 g Weißkohl
·       2 El klein gehackter Ingwer
·       2 El klein gehackter Knoblauch
·       2 El klein gehackter Chili
·       2 El Erdnussöl
·       1 El Sesamöl
·       ½ Bund Koriander


1.    Für den Schweinebauch: Das Fleisch mit der Schwartenseite nach unten in einen passenden Topf legen. Die Sojasoße und den Sherry zugießen (die Flüssigkeit soll das Fleisch knapp bedecken). Den Rest Zutaten zufügen, aufkochen und bei schwacher Hitze ungefähr 90 Minuten gar kochen.
2.    Das Fleisch rausnehmen. Den Sud auf die Hälfte einkochen.
3.    Die Schwarte mit einem scharfen Messer rautenförmig einschneiden. Dann mit der Schwartenseite nach oben unter den Grill schieben und ungefähr 10 Minuten knusprig grillen, dabei öfters mit dem Kochsud einpinseln.
4.    Den Kohl putzen, vierteln, den Strunk rausschneiden, dann in fingerdicke Streifen schneiden.
5.    Das Erdnuss- und Sesamöl in einer Pfanne erhitzen. Den Ingwer, den Chili und den Knoblauch darin andünsten. Den Kohl zufügen und auf starker Hitze unter ständigen Rühren ungefähr 1 Minute braten. Mit 1-2 El vom Kochsud beträufeln und weitere 2-3 Minuten garen.
6.    Den Koriander waschen, trockenschütteln, die Blätter abzupfen, grob schneiden und unter das Kraut rühren. 
7.    Das Fleisch in Scheiben schneiden. Den Kohl auf Teller verteilen, 1-2 Fleischscheiben darauf legen, mit etwas Kochsud beträufeln und servieren.

A maradék mártásról a zsírt leszedjük, a mártást egy csavaros üvegbe töltjük, és hűtőben pár hónapig is tárolhatjuk. Felhasználhatjuk fűszeres mártogatósként, vagy grillezett húsok kenegetéséhez. 

Hozzávalók 4 személyre:
A ropogós hasaljához:
·       800 g sertés hasalja
·       250 ml szójaszósz
·       250 ml sherry
·       1 ek szezámolaj
·       50 g cukor
·       1 darab gyömbér
·       1 tk fekete bors
·       2 szárított chili
·       2 gerezd fokhagyma
·       ½ vöröshagyma
·       1 fenyérfű
A káposztához:
·       800 g fehérkáposzta
·       2 ek gyömbér
·       2 ek fokhagyma
·       2 ek chili
·       2 ek mogyoróolaj
·       1 ek szezámolaj
·       ½ csokor koriander


1.    A húst a bőrrel lefelé egy lábasba tesszük, amelybe épp belefér. Hozzáöntjük a szójaszószt és a sherryt, annyit hogy csak befedje a húst. Hozzáadjuk a többi hozzávalót. Felfőzzük, lefedve alacsony hőmérsékleten kb. 90 perc alatt megfőzzük.
2.    A húst kivesszük. A főző levet kb. felére főzzük, míg besűrűsödik, átszűrjük. 
3.    Egy éles késsel a hasalja bőrös részét, bevagdossuk. Majd a bőrös résszel felfelé betoljuk a grill alá, és kb. 10 perc alatt, közben meg-megkenegetve a főző lével, ropogósra grillezzük.
4.    A káposztát megtisztítjuk, négybe vágjuk, a torzsáját kivágjuk, majd ujjnyi csíkokra vágjuk. A fokhagymát, chilit és gyömbért apróra vágjuk, mindegyikből 2-2 evőkanálnyira van szükségünk.
5.    Az olajban megdinszteljük a gyömbért, chilit és fokhagymát. Hozzáadjuk a káposztát, és állandóan kevergetve, magas hőmérsékleten kb. 1 percig pirítjuk. Meglocsoljuk 1-2 evőkanálnyi mártással, és további 2-3 percig pároljuk.
6.    A koriandert megmossuk, a leveleket letépkedjük, durvára vágjuk, és a káposztához kavarjuk.
7.    A húst szeletekre vágjuk, a káposztával és mártással meglocsolva tálaljuk.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen