Sonntag, 23. Mai 2021

Kräuter-Lamm mit Spargel / Fűszeres báránygerinc spárgával

 


Zutaten für 2 Personen:

·       250 g weißer Spargel

·       250 g grüner Spargel

·       1 Tl Zucker

·       Saft und Abrieb von ½ Zitrone

·       2 Scheiben Toastbrot

·       1 Handvoll Petersilie

·       1 Handvoll Basilikum

·       2 Zweige Rosmarin

·       2 Stiele Thymian

·       1 Knoblauchzehe

·       2 El Butter

·       300 g Lammlachse

·       1 EL Öl

·       ½  Tl Senf

·       Salz

·       Pfeffer

·       Chiliflocken

 

1.    Die beiden Spargelsorten waschen, die harten Enden abschneiden und den weißen Spargel schälen. In einem großen Topf Salzwasser mit dem Zucker und dem Zitronensaft aufkochen lassen. Darin den weißen Spargel ungefähr 10 Minuten köcheln lassen, dann den grünen Spargel zugeben und weitere 8 Minuten garen, der Spargel soll noch einem leichten Biss haben. Anschließend abgießen, abschrecken und abkühlen lassen.

2.    Das Brot in Blitzhacker zu Krümeln verarbeiten. Die Kräuter abbrausen, trocken schütteln und die Blätter abzupfen. Alles fein hacken und etwa die Hälfte der Kräuter zur Seite legen. Den Knoblauch schälen, fein hacken und in 1 EL heißer Butter glasig anschwitzen. Die Kräuter und die Brösel untermischen, mit etwas Salz und Pfeffer würzen und vom Herd ziehen.

3.    Das Fleisch waschen, trocken tupfen, salzen, pfeffern und im heißen Öl rundherum ungefähr 3-4 Minuten anbraten. Auf ein mit Backpapier belegtes Backblech legen und mit dem Senf bestreichen. Die Kräuter-Brösel-Mischung darauf geben und andrücken. Im heißen Ofen bei 200 Grad Ober- und Unterhitze ungefähr 10-12 Minuten fertig garen.

4.    Die übrige Butter in einer Pfanne zerlassen und einmal aufschäumen. Den Spargel darin erhitzen und mit den übrigen Kräutern bestreuen. Mit Zitronenabrieb, Chiliflocken und Salz würzen.

5.    Das Lamm kurz ruhen lassen, dann aufschneiden und mit dem Spargel anrichten.

 

 

Hozzávalók 2 személyre:

·       250 g fehér spárga

·       250 g zöld spárga

·       1 tk cukor

·       ½ citrom leve és reszelt héja

·       2 szelet toast kenyér

·       1 maréknyi petrezselyemzöld

·       1 maréknyi bazsalikom

·       2 ág rozmarin

·       2 ág kakukkfű

·       1 gerezd fokhagyma

·       2 ek vaj

·       300 g kicsontozott báránygerinc (2 darab)

·       1 ek olaj

·       ½  tk mustár

·      

·       bors

·       chilipehely

 

1.    A kétféle spárgát mossuk, a fásrészüket levágjuk, a fehér spárgát meghámozzuk. Egy nagyobb lábasban vizet forralunk, sózzuk, majd hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet. A fehér spárgát a vízben kb. 10 percet főzzük, majd hozzáadjuk a zöld spárgát és további 8 percet főzzük. Leszűrjük, hidegvízzel leöntjük, és hagyjuk hűlni. 

2.    A toast kenyeret konyhai aprítógépben morzsásra dolgozzuk. A fűszereket mossuk, jól lerázzuk, a leveleket letépkedjük, és finomra aprítjuk. A fűszerek felét félre rakjuk, majd a spárgához fogjuk felhasználni. A fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, 1 ek vajban üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a kenyérmorzsát és a maradék fűszereket. Sóval, borssal ízesítjük, és levesszük a tűzről.

3.    A húst mossuk, szárazra itatjuk, sózzuk, borsozzuk, majd a forró olajban 3-4 perc alatt körben megpirítjuk. A hűst egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a mustárral megkenjük, majd a fűszeres-morzsát elosszuk rá és rányomkodjuk. Betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe és kb. 10-12 perc alatt készre sütjük.

4.    A maradék vajat egy serpenyőben felhevítjük, a spárgát a forró vajban felforrósítjuk, és a félretett fűszerekkel megszórjuk. A citromhéjjal, sóval és chilipehellyel ízesítjük. 

5.    A húst kivesszük, kb. 5 percet hagyjuk pihenni, majd felvágjuk és a spárgával tálaljuk.

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen