Eine sehr leckere, fruchtige Torte für die Kaffeetafel.
Zutaten für 12 Personen:
Für den Kokosboden:
·
50 g Kokosraspeln
·
80 g weiche Butter + etwas für die Form
·
75 g Zucker
·
1 Pck Vanillezucker
·
1 Prise Salz
·
2 Eier
·
3-4 El Milch
·
80 g Mehl + etwas für die Form
·
1 ½ Tl Backpulver
Für die Mascarponecreme:
·
5 Blätter Gelatine
·
375 g Mascarpone
·
Saft und Schale von 1 ½ Limetten
·
5 El Limoncello
·
75 g Zucker
·
300 g Schlagsahne
Für die Erdbeercreme und
Verzierung:
·
4 Blätter Gelatine
·
375 g Erdbeeren
·
375 g Schlagsahne
· 2
Pck Vanillezucker
1. Die
Kokosraspeln ohne Fett anrösten, abkühlen lassen. Eine Springform (26 cm
Durchmesser) mit etwas Butter ausfetten und mit etwas Mehl ausstäuben.
2. Die Butter,
den Zucker, den Vanillezucker und 1 Prise Salz cremig rühren. Die Eier einzeln
unterrühren. Mehl und Backpulver mischen, im Wechsel mit den gerösteten
Kokosraspeln und Milch kurz unterrühren. In die vorbereitete Form streichen. Im
vorgeheizten Ofen bei 180 Grad Ober- und Unterhitze ungefähr 20 Minuten backen.
In der Form auskühlen lassen.
3. Einen
Tortenring um den Tortenboden schließen.
4. Für
die Mascarponecrem: Die Gelatine im kalten Wasser einweichen. Den Mascarpone,
den Zucker, die Limettenschale, den Limettensaft und den Limoncello glatt rühren.
Die Gelatine ausdrücken und in einem kleinen Topf bei kleiner Hitze auflösen. 3
EL Creme einrühren, dann unter die übrige rühren. Die Sahne steif schlagen und unter
die gelierende Creme heben. Die Creme auf dem Boden verteilen und ca. 3 Stunden
kalt stellen.
5. Für
die Erdbeermousse: Die Erdbeeren waschen, abtropfen lassen und putzen. Die Früchte
in kleine Stücke schneiden. Die Hälfte von den Erdbeeren fein pürieren. Den
Tortenring vorsichtig entfernen.
6. 3
Blätter Gelatine im kalten Wasser einweichen.
Das Erdbeerpüree halbieren. Die Gelatine ausdrücken und in einem kleinen
Topf bei kleiner Hitze auflösen, unter die eine Hälfte von dem Erdbeerpüree
rühren.
7. Die
Schlagsahne steifschlagen, dabei den Vanillezucker einrieseln lassen, unter die
Erdbeer-Gelatinemischung rühren. Die Erdbeerstücke, bis auf 2 El unterheben.
Die Creme locker auf die Torte streichen.
8. Das
restliche Blatt Gelatine im kalten Wasser einweichen. Das übriggebliebene
Erdbeerpüree erwärmen, und die ausgedrückte Gelatine darin auflösen. Erkalten
lassen, die 2 El Erdbeerstücke untermischen, und die Torte damit beträufeln.
Finom gyümölcsös torta. A mascarpone
krémhez a limoncellot kókuszlikőrrel is helyettesíthetjük.
Hozzávalók 12 személyre:
A kókuszos piskótához:
·
50 g kókuszreszelék
·
80 g puha vaj + kevés a forma kikenéséhez
·
75 g cukor
·
1 cs. vaníliacukor
·
1 csipet só
·
2 tojás
·
3-4 ek tej
·
80 g liszt + kevés a forma kiszórásához
·
1 ½ tk sütőpor
A mascarpone krémhez:
·
5 lap zselatin
·
375 g mascarpone
·
1 ½ lime leve és héja
·
5 ek limoncello
·
75 g cukor
·
300 g tejszín
Az eperkrémhez és a
díszítéshez:
·
4 lap zselatin
·
375 g eper
·
375 g tejszín
· 2
cs vaníliacukor
1.
A piskótához: A kókuszreszeléket egy
serpenyőben aranysárgára pirítjuk, kivesszük és hűlni hagyjuk. Egy 26 cm
átmérőjű tortaformát kevés vajjal kikenjük, és kevés liszttel kiszórjuk.
2.
A vajat, a cukrot, a vaníliacukrot és a
sót krémesre keverjük. A tojásokat egyenként hozzákeverjük. A lisztet
elkeverjük a sütőporral, majd a kókuszreszelékkel és a tejjel váltakozva a
tojás-vajkeverékhez keverjük. A masszát az előkészített formába simítjuk.
Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe és kb. 20 perc alatt megsütjük.
Kivesszük, és a formában hagyjuk kihűlni.
3.
A piskótát a formából kivesszük, egy
tányérra helyezzük, és köréje egy tortakarikát helyezzünk köré.
4.
A mascarpone krémhez: A zselatint
hidegvízbe áztatjuk. A mascarponet, a lime levét és héját, a cukrot és a
limoncellot simára keverjük. A
zselatint kicsavarjuk, felolvasztjuk, 3 ek krémet hozzákeverünk, majd az
egészet hozzákeverjük a többi krémhez. A tejszínt kemény habbá verjük, és
óvatosan e krémhez keverjük. A krémet a piskótára simítjuk, és kb. 3 órára
betesszük a hűtőbe.
5.
Az eperkrémhez és a díszítéshez: az epret mossuk, hagyjuk szűrődni, majd
megtisztítjuk. Az epret apróra vágjuk, felét bot mixerrel pürésítjük.
6.
A
tortakarikát eltávolítjuk. 3 lap zselatint hidegvízbe áztatjuk. Az eperpüré
felét felmelegítjük, a zselatint kicsavarjuk, és felolvasztjuk benne. Hűlni
hagyjuk.
7.
A
tejszint a vaníliacukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan elkeverjük a
hideg zselatinos-eperpürével. Az apróra vágott epret – 2 ek kivételével – a
krémhez keverjük. A krémet lazán a mascarpone krémre simítjuk. Hidegre tesszük.
8.
A megmaradt 1 lap zselatint hidegvízbe áztatjuk. A megmaradt eperpürét
felmelegítjük, a zselatint kicsavarjuk, és felolvasztjuk benne. Hűlni hagyjuk.
A félretett 2 ek epret a kihűlt zselatinos-eperpüréhez keverjük, és a tortára
locsoljuk.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen