Nach dem Backen den Strudel mit etwas Puderzucker bestäuben. Lauwarm oder kalt genießen.
Zutaten für 6 Personen:
Für den Mürbeteig:
·
350 g Mehl
·
100 g Zucker
·
1 Prise Salz
·
abgeriebene Schale von ½ Zitrone
·
200 g Butter
·
2 Eier
Für die Füllung:
·
900 g Äpfel
·
50 g Zucker
·
1 Tl Zimt
·
abgeriebene Schale von ½ Zitrone
·
Saft von ½ Zitrone
·
50 g Rosinen
·
50 g Pinienkerne
·
2 El Semmelbrösel
·
1 El Aprikosenmarmelade
Zum Bestreichen:
·
1 Eigelb verquirlt
· 1
El Schlagsahne
1. Für
den Mürbeteig: Das Mehl, den Zucker, die Zitronenschale und das Salz
vermischen. Die Butter und die Eier zugeben und zu einem glatten Teig
verkneten. Den Teig in Alufolie wickeln und für 1 Stunde in den Kühlschrank
stellen.
2. Für
die Füllung: Die Äpfel schälen, vierteln, entkernen und in kleine Stücke
schneiden. In einer Schüssel die
Apfelstücke, den Zucker, den Zimt, die Zitronenschale, den Zitronensaft, die
Rosinen und die Semmelbrösel vermischen. Die Pinienkerne in einer Pfanne
anrösten, zu der Apfelmischung geben und vermischen.
3. Den
Mürbeteig kurz durchkneten, auf ein Stück Backpapier zu einem Quadrat von 35x35
cm ausrollen. Die Aprikosenmarmelade der Länge nach auf den mittleren Teil des
Teigs streichen. Die Apfelfüllung mittig auf den Teig (der mit Marmelade
bestrichen ist) geben, die Ränder links und rechts auf der Füllung umschlagen.
Eine Seite der Mürbeteigplatte mit der Hilfe des Backpapiers auf die Füllung
klappen, dann die andere Seite der Teigplatte über den Strudel klappen. Das
Eigelb mit der Schlagsahne verquirlen. Den Strudel damit bestreichen und mit
einer Gabel den Strudel ein paarmal stechen.
4. Den
Strudel mit dem Backpapier auf ein Backblech legen. Im heißen Ofen bei 190 Grad
Ober- und Unterhitze ungefähr 35-40 Minuten backen.
A kész rétest porcukorral
megszórva hidegen vagy langyosan esetleg egy gombóc vaníliafagylalt kíséretében
tálaljuk.
Hozzávalók 6 személyre:
Az omlóstésztához:
·
350 g liszt
·
100 g cukor
·
1 csípett só
·
½ citrom reszelt héja
·
200 g vaj
·
2 tojás
A töltelékhez:
·
900 g alma
·
50 g cukor
·
1 tk fahéj
·
½ citrom reszelt héja
·
½ citrom leve
·
50 g mazsola
·
50 g fenyőmag
·
2 ek zsemlemorzsa
·
1 ek baracklekvár
A kenéshez:
·
1 1 tojássárgája
· 1
ek tejszín
1.
Az omlóstésztához: A lisztet elkeverjük a
cukorral, a citromhéjjal és a sóval. Hozzáadjuk a vajat és a tojásokat, és sima
tésztává gyúrjuk. Alufóliába csomagoljuk és kb. 1 órára betesszük a hűtőbe.
2.
A töltelékhez: Az almát meghámozzuk,
négybe vágjuk, a magházat kivágjuk, és apró kockákra vágjuk. Az almát egy tálba
tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a citromhéjat, a citromlevet, a
mazsolát, a zsemlemorzsát és jól összekavarjuk. A fenyőmagot egy serpenyőben
megpirítjuk, az almáskeverékhez adjuk és elkeverjük.
3.
Az omlóstésztát röviden átgyúrjuk, egy
darab sütőpapíron kb. 35x35 cm kockává nyújtjuk. A baracklekvárt egy csíkba a
tésztaközepére simítjuk. Az almástölteléket egy csíkban a tészta közepére (ahol
a lekvárral megvan kenve) halmozzuk. A jobb és a bal végeket a töltelékre
hajtjuk. A tészta egyik oldalát a sütőpapír segítségével a töltelékre hajtjuk,
majd a másik oldalát a rétesre hajtjuk. A tojássárgáját elkeverjük a
tejszínnel, és lekenjük vele a rétest. Egy villával a rétest megszurkáljuk.
4.
A rétest a sütőpapír segítségével egy
sütőlapra helyezzük. Betoljuk a 190 fokra előmelegített sütőbe és kb. 35-40
perc alatt megsütjük.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen