Montag, 9. November 2020

Matjesfilet nach Hausfrauenart / Matjesfilé háziasszonymódra

 Dazu Pellkartoffeln reichen. Unter dem Salat kann man auch noch ½ Bund fein geschnittenen Dill mischen.

 


Zutaten für 2 Personen:

·       4 Stk Matjes-Filets (250 g)

·       1 Gewürzgurke

·       1 Apfel

·       1 Zwiebel

·       1 Lorbeerblatt

·       200 g saure Sahne

·       Salz

·       Pfeffer

·       1 Prise Zucker

·       1 Tl Zitronensaft

 

 

1.    Den Fisch mit kaltem Wasser abspülen, abtropfen lassen und in mundgerechte Stücke schneiden. Die Gurke und den Apfel fein würfeln, die Zwiebel in dünne Halbringe schneiden. Das Ganze in eine gut verschließbare Dose geben, das Lorbeerblatt zufügen.

2.    Die saure Sahne mit dem Zitronensaft glatt rühren. Mit Salz, Pfeffer und Zucker abschmecken, über den Salat gießen, gut vermischen und für mindestens 2 Stunden im Kühlschrank gut durchziehen lassen.

 

A matjes a sós heringnek egy változata, amely elkészítéséhez olyan heringeket használnak fel, amelyeket május végétől június elejéig halásznak az északi tengerben és még nem ivarérettek. A tejföl egy részét helyettesíthetjük tejszínnel is. Tálaljuk héjában főtt burgonyával.

 

 

Hozzávalók 2 személyre:

·       4 db matjesfilé (250 g)

·       1 ecetes uborka

·       1 alma

·       1 vöröshagyma

·       1 babérlevél

·       200 g tejföl

·      

·       bors

·       csipet cukor

·       1 tk citromlé

 

1.    A halfiléket hidegvízzel lemossuk, hagyjuk szűrődni, majd falatnyi darabokra vágjuk. Az uborkát és az almát apró kockákra, a hagymát vékony félkörökre vágjuk. Az egészet egy fedeles edénybe tesszük, hozzáadjuk a babérlevelet is.

2.    A tejfölt elkeverjük a citromlével. Sóval, borssal és cukorral ízesítjük, ráöntjük az előkészített halra, jól összekeverjük, lefedjük, és legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen