Mittwoch, 20. November 2019

Weichnachtsstollen / Német karácsonyi kalács


Den kalten Stollen erstmal in Frischhaltefolie, dann in Alufolie wickeln und an einem kühlen, trockenen Ort ungefähr 8 Tage stehen lassen damit sich die Aromen entfalten können.

Zutaten für 12 Personen:
·         200 g Rosinen
·         3 El Rum
·         150 ml lauwarme Milch
·         550 g Mehl
·         125 g gemahlene Mandeln
·         1 Tl Zitronenschale
·         1 Tl Orangenschale
·         1 Prise Salz
·         1 Pck. Vanillezucker
·         ½ Tl Kardamom
·         ½ Tl Muskatnussblüte
·         ½ Tl Nelken
·         1 Msp. Muskatnuss
·         Vanillemark von 1 Vanilleschote
·         80 g + 1 El Zucker
·         60 g frische Hefe
·         200 g Butter
·         1 Ei
·         75 g Zitronat
·         75 g Orangeat
Außerdem:
·         100 g Butter
·         2 El Zucker
·         2 El Puderzucker

1.    Die Rosinen mit heißen Wasser abspülen, trocken reiben, mit dem Rum vermischen und in einer gut verschließbaren Dose über Nacht stehen lassen.
2.    Für den Teig: Das Mehl mit den Mandeln, der Zitronen-, der Orangenschale, dem Salz, dem Vanillezucker, 80 g Zucker und mit den Gewürzen in einer großen Schüssel vermischen. In der Mitte eine große Mulde formen. Die Hefe in die Mulde zerbröckeln, den Rest Zucker darüber streuen. Etwas Milch in die Mulde gießen und mit etwas Mehl vom Rand verrühren. Zugedeckt an einem warmen Ort ca. 15 Minuten gehen lassen.
3.    Die Butter in dem Rest Milch schmelzen lassen. Die Rosinen abtropfen lassen, dabei den Rum auffangen. Die Butter-Milchmischung mit dem Ei und dem Rum zu dem Vorteig geben und zu einem glatten Teig kneten. Zugedeckt an einem warmen Ort 60 Minuten gehen lassen.
4.    Den Teig durchkneten. Die Rosinen, das Zitronat und das Orangeat zugeben und unterkneten.
5.    Aus dem Teig ein Stollen formen, auf ein mit Backpapier ausgelegtes Backblech legen und zugedeckt an einem warmen Ort 20 Minuten gehen lassen.
6.    Den Ofen auf 210 Grad Ober- und Unterhitze vorheizen. Den Stollen in den Ofen schieben, die Temperatur auf 175 Grad runterschalten und ungefähr 60-70 Minuten backen. Falls nötig für die Letzen 25-30 Minuten den Stollen mit Backpapier bedecken.
7.    Die Butter schmelzen lassen. Den Stollen aus dem Ofen nehmen und noch heiß mit der Butter nacheinander 4-mal bestreichen. Erstmal mit dem Zucker, dann mit dem Puderzucker bestreuen. Erkalten lassen.

A kihűlt kalácsot először háztartási fóliába, majd alufóliába tekerjük és száraz, hűvös helyen (kamrába) kb. 8 napig tároljuk, hogy az ízek összeérjenek.

Hozzávalók 12 személyre:
·         200 g mazsola
·         3 ek rum
·         150 ml tej
·         550 g liszt
·         125 g darált mandula
·         1 tk reszelt citromhéj
·         csipet só
·         1 csomag vanília cukor
·         ½ tk kardamon
·         ½ tk szerecsendió virág
·         ½ tk szegfűszeg
·         1 késhegynyi szerecsendió
·         1 vaníliarúdnak a kikapart belseje
·         1 tk reszelt citromhéj
·         1 tk reszelt narancshéj
·         80 g + 1 ek cukor
·         60 g friss élesztő
·         200 g vaj
·         1 tojás
·         75 g citronat (kandírozott citromhéj)
·         75 g orangeat (kandírozott narancshéj)
Azonkívül:
·         100 g vaj
·         2 ek cukor
·         2 ek porcukor

1.    A mazsolákat forró vízzel lemossuk, szárazra töröljük, majd a rummal összevegyítjük és egy jól zárható edényben egy éjszakára állni hagyjuk.
2.    A tejet fellangyosítjuk. A lisztet, mandulát, citromhéjat, sót, vanília cukrot, 80 g cukrot és az összes fűszereket egy nagy tálban jól összevegyítjük. A közepébe csinálunk egy nagy mélyedést. Az élesztőt belemorzsoljuk, rászórjuk az 1 ek cukrot. Egy kevés tejet a mélyedésbe öntünk és az egészet egy kevés liszttel a szeléről kovásszá keverjük. Letakarva 15 percig kelesztjük. 200 g vajat a megmaradt tejben felolvasztjuk. A mazsolákat leszűrjük
3.    A tej-vaj keveréket, tojást és a mazsoláktól megmaradt rumot a kovászhoz adjuk és jól összedagasztjuk. Meleg helyen kb. 60 percig kelesztjük.
4.    A tésztát még egyszer jól átdagasztjuk. Hozzáadjuk a citronatot, orangatot és mazsolát. Még egyszer jól átgyúrjuk.
5.     A tésztából ovális cipót formázzunk. A tészta középen egy nyújtófával mélyen benyomunk. A tészta egyik felét enyhén kinyújtjuk, majd a kinyújtót részt ráhajtjuk a másik rész 2/3- ára és egy kicsit kézzel megnyomogatjuk. Ráhelyezzük a sütőpapírral ellátott tepsire és meleg helyen kb. 20 percig kelesztjük.
6.    A sütőt 210 fokra előmelegítjük. A kalácsot betoljuk a sütőbe és a hőfokot azonnal 175 fokra állítjuk. Kb. 60-70 percig sütjük. Ha erősen barnulni kezd a sütés közben, letakarjuk pergamenpapírral.
7.    A maradék vajat felolvasztjuk. A kalácsot kivesszük és meg forrón 4-szer egymásután a vajjal megkenjük. Rögtön megszórjuk a cukorral és a porcukorral.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen