Den
kalten Stollen erstmal in Frischhaltefolie, dann in Alufolie wickeln und an
einem kühlen, trockenen Ort ungefähr 8 Tage stehen lassen damit sich die Aromen
entfalten können.
Zutaten für 12 Personen:
·
200 g Rosinen
·
3 El Rum
·
150 ml lauwarme
Milch
·
550 g Mehl
·
125 g gemahlene
Mandeln
·
1 Tl
Zitronenschale
·
1 Tl
Orangenschale
·
1 Prise Salz
·
1 Pck.
Vanillezucker
·
½ Tl Kardamom
·
½ Tl
Muskatnussblüte
·
½ Tl Nelken
·
1 Msp.
Muskatnuss
·
Vanillemark
von 1 Vanilleschote
·
80 g + 1 El Zucker
·
60 g frische Hefe
·
200 g Butter
·
1 Ei
·
75 g Zitronat
·
75 g Orangeat
Außerdem:
·
100 g Butter
·
2 El Zucker
·
2 El Puderzucker
1.
Die Rosinen mit heißen Wasser abspülen, trocken
reiben, mit dem Rum vermischen und in einer gut verschließbaren Dose über Nacht
stehen lassen.
2.
Für den Teig: Das Mehl mit den Mandeln, der
Zitronen-, der Orangenschale, dem Salz, dem Vanillezucker, 80 g Zucker und mit
den Gewürzen in einer großen Schüssel vermischen. In der Mitte eine große Mulde
formen. Die Hefe in die Mulde zerbröckeln, den Rest Zucker darüber streuen.
Etwas Milch in die Mulde gießen und mit etwas Mehl vom Rand verrühren.
Zugedeckt an einem warmen Ort ca. 15 Minuten gehen lassen.
3.
Die Butter in dem Rest Milch schmelzen lassen.
Die Rosinen abtropfen lassen, dabei den Rum auffangen. Die Butter-Milchmischung
mit dem Ei und dem Rum zu dem Vorteig geben und zu einem glatten Teig kneten.
Zugedeckt an einem warmen Ort 60 Minuten gehen lassen.
4.
Den Teig durchkneten. Die Rosinen, das Zitronat
und das Orangeat zugeben und unterkneten.
5.
Aus dem Teig ein Stollen formen, auf ein mit
Backpapier ausgelegtes Backblech legen und zugedeckt an einem warmen Ort 20
Minuten gehen lassen.
6.
Den Ofen auf 210 Grad Ober- und Unterhitze
vorheizen. Den Stollen in den Ofen schieben, die Temperatur auf 175 Grad
runterschalten und ungefähr 60-70 Minuten backen. Falls nötig für die Letzen
25-30 Minuten den Stollen mit Backpapier bedecken.
7.
Die Butter schmelzen lassen. Den Stollen aus
dem Ofen nehmen und noch heiß mit der Butter nacheinander 4-mal bestreichen.
Erstmal mit dem Zucker, dann mit dem Puderzucker bestreuen. Erkalten lassen.
A
kihűlt kalácsot először háztartási fóliába, majd alufóliába tekerjük és száraz,
hűvös helyen (kamrába) kb. 8 napig tároljuk, hogy az ízek összeérjenek.
Hozzávalók
12 személyre:
·
200 g mazsola
·
3 ek
rum
·
150
ml tej
·
550
g liszt
·
125
g darált mandula
·
1 tk
reszelt citromhéj
·
csipet
só
·
1
csomag vanília cukor
·
½ tk
kardamon
·
½ tk
szerecsendió virág
·
½ tk
szegfűszeg
·
1
késhegynyi szerecsendió
·
1 vaníliarúdnak a kikapart belseje
·
1 tk
reszelt citromhéj
·
1 tk
reszelt narancshéj
·
80 g
+ 1 ek cukor
·
60 g
friss élesztő
·
200
g vaj
·
1
tojás
·
75 g
citronat (kandírozott citromhéj)
·
75 g
orangeat (kandírozott narancshéj)
Azonkívül:
Azonkívül:
·
100 g vaj
·
2 ek
cukor
·
2 ek porcukor
1.
A mazsolákat forró vízzel lemossuk, szárazra
töröljük, majd a rummal összevegyítjük és egy jól zárható edényben egy
éjszakára állni hagyjuk.
2.
A
tejet fellangyosítjuk. A lisztet, mandulát, citromhéjat, sót, vanília cukrot,
80 g cukrot és az összes fűszereket egy nagy tálban jól összevegyítjük. A
közepébe csinálunk egy nagy mélyedést. Az élesztőt belemorzsoljuk, rászórjuk az
1 ek cukrot. Egy kevés tejet a mélyedésbe öntünk és az egészet egy kevés
liszttel a szeléről kovásszá keverjük. Letakarva 15 percig kelesztjük. 200 g
vajat a megmaradt tejben felolvasztjuk. A mazsolákat leszűrjük
3.
A
tej-vaj keveréket, tojást és a mazsoláktól megmaradt rumot a kovászhoz adjuk és
jól összedagasztjuk. Meleg helyen kb. 60 percig kelesztjük.
4.
A
tésztát még egyszer jól átdagasztjuk. Hozzáadjuk a citronatot, orangatot és
mazsolát. Még egyszer jól átgyúrjuk.
5.
A tésztából ovális cipót formázzunk. A tészta
középen egy nyújtófával mélyen benyomunk. A tészta egyik felét enyhén
kinyújtjuk, majd a kinyújtót részt ráhajtjuk a másik rész 2/3- ára és egy
kicsit kézzel megnyomogatjuk. Ráhelyezzük a sütőpapírral ellátott tepsire és
meleg helyen kb. 20 percig kelesztjük.
6.
A
sütőt 210 fokra előmelegítjük. A kalácsot betoljuk a sütőbe és a hőfokot
azonnal 175 fokra állítjuk. Kb. 60-70 percig sütjük. Ha erősen barnulni kezd a
sütés közben, letakarjuk pergamenpapírral.
7.
A
maradék vajat felolvasztjuk. A kalácsot kivesszük és meg forrón 4-szer
egymásután a vajjal megkenjük. Rögtön megszórjuk a cukorral és a porcukorral.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen