Samstag, 19. Oktober 2019

Schweinefilet-Kartoffel-Gratin mit Gorgonzola / Szűzpecsenye-burgonya gratin gorgonzolával


Ein köstliches Ofengericht.

 

Zutaten für 2 Personen:
·       400 g Kartoffeln
·       1 kleine Zwiebel
·       1 Tl Butter
·       1 Tl Mehl
·       125 ml Milch
·       125 ml Gemüsebrühe
·       50-75 g Gorgonzola
·       Salz
·       Pfeffer
·       Muskatnuss
·       2-3 Zweige Thymian
·       4 Scheiben Bacon
·       300-350 g Schweinefilet
·       1 El Öl
·       1 reife Birne (150 g)
·       etwas Butter

1.    Die Kartoffeln waschen und ungefähr 30 Minuten kochen, dann schälen und abkühlen lassen.
2.    Die Zwiebel schälen, klein würfeln und in der Butter glasig andünsten. Mit dem Mehl bestreuen, hell anschwitzen, mit der Brühe und der Milch ablöschen. Aufkochen und bei schwacher Hitze ungefähr 5 Minuten kochen.
3.    Den Gorgonzola grob würfeln und in die Soße schmelzen lassen. Mit Salz, Pfeffer und Muskatnuss würzen.
4.    Den Thymian waschen, die Blätter abzupfen.
5.    Das Fleisch waschen, trockentupfen und in 4 Medaillons schneiden.
6.    Die Fleischstücke mit Thymian bestreuen, und mit einer Scheibe Speck umwickeln.
7.    Das Öl in einer Pfanne erhitzen, die Medaillons darin von jeder Seite 2-3 Minuten braten. Mit Salz und Pfeffer würzen.
8.    Die Kartoffeln in Scheiben schneiden. Die Birne waschen, vierteln, entkernen und in Spalten schneiden. Beides mit den Medaillons in eine mit etwas Butter ausgestrichene Auflaufform schichten. Die Soße darüber verteilen.
9.    Im heißen Ofen bei 200 Grad Ober- und Unterhitze ungefähr 20 Minuten backen.


Hozzávalók 2 személyre:
·       400 g burgonya
·       1 kis vöröshagyma
·       1 tk vaj
·       1 tk liszt
·       125 ml tej
·       125 ml zöldségleves (lehet instant is)
·       50-75 g gorgonzola
·      
·       bors
·       szerecsendió
·       2-3 ag friss kakukkfű
·       4 vékony szelet húsos szalonna
·       300-350 g szűzpecsenye
·       1 ek olaj
·       1 érett körte (kb. 150 g)
·       vaj a forma kikenéséhez

1.    A burgonyát megmossuk és kb. 30 percig főzzük. Majd meghántjuk és hűlni hagyjuk.
2.    Hagymát meghántjuk, apró kockákra vágjuk, majd az 1 tk vajban üvegesre pároljuk. Megszórjuk a liszttel, elkavarjuk, felöntjük a tejjel és levessel. Felfőzzük és kb. 5 percig lassú tűzön főzzük.
3.     A gorgonzolát durva kockákra vágjuk, és a mártásba felolvasztjuk. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük.
4.    Kakukkfüvet megmossuk, majd a leveleket letépkedjük a szárról. A szalonnát hosszába elfelezzük.
5.    Szűzpecsenyét, mossuk, szárazra töröljük, a hártyáktól megpucoljuk, és 4 szeletre vágjuk.
6.    A hús szeleteket kakukkfű levelekkel megszórjuk, majd a szalonnával körbe tekerjük.
7.    Az olajat felforrósítjuk, az érmeket oldalanként 2-3 percig sütjük. Sóval, borssal ízesítjük.
8.    A burgonyát szeletekre vágjuk. A körtét mossuk, negyedeljük, a magházat kivágjuk, majd szeletekre vágjuk.
9.    Egy tűzálló edényt kivajazzunk. A burgonya-, körteszeleteket és a húst egy kivajazott tűzálló tálba elrendezzük. A mártással leöntjük
10.  Előmelegített sütőbe ( 200 fok) körülbelül 20 percig sütjük.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen