Leckerer, mürber Teig
mit einem leicht säuerlichen Obstgelee. Den Teig kann man mit etwas Rum- oder
Vanillearoma, oder auch mit etwas Lebkuchengewürz verfeinern.
Zutaten für 6 Personen:
· 250
g Butter
· 200
g Zucker
· 2
Eier
· 2
El saure Sahne
· 450
g Mehl
· 1
Tl Backpulver
· 300
g Traubengelee
1.
Die Butter mit dem Zucker mit dem Schneebesen des
Handmixers hell-cremig rühren, dann nach einander die Eier und zum Schluss die
saure Sahne dazu rühren.
2.
Das Mehl mit dem Backpulver vermischen, dann nach und
nach unter die cremige Ei-Buttermasse rühren, falls nötig noch etwas Mehl
zufügen. Der Teig soll noch weich sein.
3.
Den Teig in Alufolie wickeln und für ungefähr 1 Stunde in
den Kühlschrank stellen.
4.
Den Teig aus dem Kühlschrank nehmen, ungefähr ¼ davon
abschneiden und zurück in den Kühlschrank stellen.
5.
Die ¾ des Teiges auf einem Stück Backpapier zu einem
ungefähr 30x20 cm großen Rechteck ausrollen, dann mit dem Backpapier zusammen
in eine 20x30 cm große Backform legen. Den Teig mit den Händen leicht an den
Rand hochdrücken.
6.
Das Gelee glattrühren, dann auf den Teigboden streichen.
Den Rest Teig aus dem Kühlschrank nehmen, in kleine Stückchen zupfen und auf
dem Gelee verteilen.
7.
Im heißen Ofen bei 180 Grad Ober- und Unterhitze ungefähr
35-40 Minuten goldgelb backen.
Finom porhanyós tészta savanykás gyümölcs lekvárral. A tésztát ízesíthetjük vaníliával, rummal,
vagy akár mézeskalács fűszerkeverékkel is.
Hozzávalók
6 személyre:
· 250 g vaj
· 200 g
cukor
· 2 tojás
· 2 ek
tejföl
· 450 g
liszt
· 1 tk
sütőpor
· 300
g szőlő zselé
1.
A
vajat a cukorral, kézi mixerrel világosra keverjük, majd hozzádolgozzuk
egyenként a tojásokat, és végül a tejfölt.
2.
A
lisztet elkeverjük a sütőporral, majd apránként a tojásos-vajas keverékhez
dolgozzuk, ha szükséges adunk hozzá még kevés lisztet. Egy finom, puha, lágy
tésztát kel kapjunk.
3.
A
tésztát alufóliába csomagoljuk és kb. 1 órára betesszük a hűtőbe.
4.
A
tésztát kivesszük a hűtőből, kb. ¼ - ét levágjuk és visszatesszük a hűtőbe.
5.
A
tészta ¾ - ét a sütőpapíron kb. 30x20 cm nyújtjuk, majd a sütőpapírral együtt
egy 30x20x5 cm tepsibe helyezzük. Kézzel a tepsi nagyságára igazítjuk, úgyhogy
a tepsi oldalára is jusson kevés a tésztából.
6.
A
zselét simára keverjük, majd rákenjük a tészta lapra. Kivesszük a hűtőből a maradék tésztát, apró
darabokra csipkedjük és elosszuk a zselére.
7.
Betoljuk
a 180 fokra előmelegített sütőbe és kb. 35-40 perc alatt aranysárgára sütjük.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen