Zutaten für 6 Personen:
Für den Vorteig:
· 175
g Mehl
· 350
ml kochendes Wasser
Für den Teig:
· 15
g frische Hefe
· 60
ml lauwarmes Wasser
·
375 g Mehl
1.
Für den
Vorteig: Das Mehl in eine Schüssel sieben, das kochende Wasser darübergießen,
ungefähr 3 Minuten stehen lassen, dann gut vermischen. Mit einem feuchten
Küchentuch zudecken und 10 Minuten stehen lassen.
2.
Für den Teig:
Die Hefe mit dem lauwarmen Wasser verrühren, zu dem Vorteig rühren. Nach und
nach das Mehl dazukneten. Den Teig auf eine bemehlte Arbeitsplatte geben und
mit den Händen zu einem glatten elastischen Teig kneten.
3.
Den Teig in
eine mit etwas Öl ausgestrichene Schüssel geben, mit einem Stück geölte
Frischhaltefolie zudecken und an einem warmen Ort ungefähr 60-90 Minuten gehen
lassen, bis das Volumen sich verdoppelt hat.
4.
Den Teig auf
eine bemehlte Arbeitsplatte geben, durchkneten, zu einem rundem Brotlaib
formen. Die Ränder nach der Mitte einschlagen und zusammendrücken. Mit der
glatten Seite nach oben auf ein mit etwas Mehl bestäubtes Backblech legen, mit
einem Stück leicht eingeölte Frischhaltefolie zudecken und an einem warmen Ort
30-45 Minuten gehen lassen, bis sich das Volumen verdoppelt hat.
5.
Den Brotlaib
bis ungefähr auf die Hälfte von dem aufgegangenen Teig plattdrücken und wenden.
Mit einer großen Schlüssel abdecken und an einem warmen Ort weitere 30 Minuten
gehen lassen.
6.
Die obere
Seite des Brotlaibes paarmal einschneiden. In heißen Ofen bei 220 Grad Ober-
und Unterhitze ungefähr 30-35 Minuten backen.
Ez a toscanai kenyér só nélkül készül. Hogy ellensúlyozzák a
só hiányát, ezt a kenyeret általában sós dolgokhoz, pl. ajókához vagy
olívabogyóhoz kínálják.
Hozzávalók
6 személyre:
· 550
g liszt
· 350
ml forrósban levő víz
· 15
g friss élesztő
· 60
ml langyos viz
1.
Az elő tésztához: 175 g lisztet
egy tálba szitálunk, ráöntjük a forrósban levő vizet, kb. 3 percig hagyjuk
állni, majd jól összekeverjük. Takarjuk le a tálat egy nedves konyharuhával, és
hagyjuk állni kb. 10 percet.
2.
Egy sütőlemezt enyhén megszórjuk
liszttel. Az élesztőt krémesre keverjük a langyos vízzel, és az elő tésztához
kavarjuk.
3.
Fokozatosan adjuk hozzá a maradék
lisztet és dagasszuk tésztává. Borítsuk lisztezett munkalapra és gyúrjuk kb.
5-8 percig, míg a tészta egyenletes és rugalmas lesz.
4.
Tegyük a tésztát egy enyhén
kiolajozott tálba, fedjük le enyhén megolajozott frissen tartó fóliával, és
meleg helyen hagyjuk kelni 60-90 percig, míg a tészta duplájára nem nő.
5.
Borítsuk enyhén lisztezett
munkalapra, dögönyözzük meg, és formázzuk cipóvá. Hajtogassuk a cipó széleit a
közepe felé és tapasszuk le. Helyezzük sima felével lefelé az előkészített
sütőlemezre. Fedjük le enyhén megolajozott frissen tartó fóliával, és meleg
helyen hagyjuk kelni 30-45 percig, míg a tészta duplájára nem nő.
6.
Lapítsuk le a cipót a megkelt
magasság felére, és fordítsuk meg. Borítsuk le egy nagy tállal, és meleg helyen
hagyjuk kb. 30 percet kelni.
7.
Közbe melegítsük a sütőt 220
fokra. Éles késsel vagdossuk be egy párszor a cipó tetejét, toljuk be a sütőbe,
és süssük kb. 30-35 percig, míg megpirul.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen