Leckeres kleines
Gebäck aus Siebenbürgen.
Zutaten für 8 Personen:
Für den Teig:
· 400
g Mehl
· 130
g Butter
· 120
g Puderzucker
· 2
Eier
· ½
Tl Natron
· ½
El Essig
· 1½
El saure Sahne
Für die
Füllung:
· 75
g Zucker
· 1
½ El Backkakao
· 3
El geriebene Walnüsse
· 2
El Aprikosenmarmelade
· 25
g Butter
· ½
El Rum Aroma
Außerdem:
· Speisefarbe,
rot
· Kristallzucker
1.
Für den Teig: das Mehl mit der Butter zu Bröseln
verarbeiten. Die Eier, in dem Essig aufgelöstes Natron, die saure Sahne und den
durchgesiebten Puderzucker dazugeben. Zu einem geschmeidigen Teig verarbeiten.
2.
Vom Teig ungefähr 15 g schwere Stücke abzupfen und kleine
zwetschgenförmige Kugeln formen. Diese auf ein mit Backpapier ausgelegtes
Backblech legen (dabei etwas Abstand lassen).
3.
Im heißen Ofen bei 180 Grad Ober- und Unterhitze ungefähr
15 Minuten backen.
4.
Rausnehmen, ungefähr 1-2 Minuten kühlen lassen, dann mit
einem scharfen Messer, mit kreisenden Bewegungen aushöhlen. Die Brösel dabei
auffangen.
5.
Für die Füllung: Den Zucker mit dem Backkakao in einen
Topf geben. 75 ml Wasser dazugießen, vermischen, aufkochen und auf mittlerer
Hitze sirupartig einkochen lassen. Die Walnüsse und die Butter dazurühren und
auf die Keksbrösel gießen. Die Marmelade und das Rum Aroma zugeben und gut
vermischen.
6.
Die ausgehölten Kekse mit dieser Masse füllen, dann je
zwei Kekse zusammensetzen
7.
In einer kleinen Schüssel etwas Speisefarbe mit etwas
Wasser verrühren, mit einem weichen Pinsel die Aprikosen einpinseln, dann
sofort in dem Kristallzucker wälzen.
Finom, mutatós sütemény. Ebből az adagból
nekem 25 darab aprósütemény lett.
Hozzávalók
8 személyre:
A tésztához:
· 400
g liszt
· 130
g vaj
· 120
g porcukor
· 2
tojás
· ½
tk szódabikarbóna
· ½
ek ecet
· 1½
ek tejföl
A
töltelékhez:
· 75
g cukor
· 1
½ ek kakaó
· 3
ek darált dió
· 2
ek baracklekvár
· 25
g vaj
· ½
ek rumaroma
Azonkívül:
· Piros
ételfesték
· Kristálycukor
1.
A
tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk. Rászitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk
a tojásokat, az ecetben feloldott szódabikarbónát és a tejfölt. Jól formálható tésztává gyúrjuk.
2.
A
tésztából kb. 15 g-os darabokat letépkedünk, tenyerünk között szilva alakú
gombócokat formázzunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Betoljuk a 180
fokra előmelegített sütőbe és kb. 15 perc alatt megsütjük.
3.
Kivesszük,
1-2 percig hagyjuk hűlni, majd egy hegyes kés segítségével a talpuk felöl
kikaparjuk. A morzsalékot egy tálba gyűjtjük.
4.
A
töltelékhez: A cukrot a kakaóval egy fémedénybe tesszük, hozzáöntünk 75 ml
vizet, elkeverjük, majd közepes hőmérsékleten sűrű sziruppá főzzük.
Hozzákavarjuk a vajat és a diót, és a kikapart tésztára öntjük. Hozzáadjuk a
lekvárt és a rumot, és simára keverjük.
5.
A
kikapart süteményeket megtöltjük a krémmel, majd kettőt-kettőt összenyomunk.
6.
Egy
kis edénykébe az ételszínezőt feloldjuk, majd puha ecsettel a barackok
beecseteljük és azonnal a kristálycukorban megforgatjuk.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen