Leckere Brötchen als
Beilage zum Grillen oder zum Eintopf.
Zutaten für 8 Personen:
Für den BIGA Vorteig:
· 3
g frische Hefe
· 125
ml Wasser
· 250
Mehl
Für den Teig:
· 250
g Mehl
· 8
g frische Hefe
· 125
ml lauwarmes Wasser
· 2
Tl Salz
· 125
g gekochte Kartoffeln
·
2 Zweige Rosmarin
1.
Für den BIGA Vorteig: Die Hefe in dem Wasser auflösen, zu
dem Mehl geben und mit dem Knethacken des Handmixers verkneten. Es entsteht ein
fester Teig.
2.
Den Teig dann auf einer leicht bemehlten Arbeitsplatte
mit den Händen ungefähr 5 Minuten kneten bis der Teig glatt und elastisch wird.
Den Teig in eine Schüssel geben, mit einer leicht eingeölten Frischhaltefolie
bedecken, 2 Stunden bei Raumtemperatur stehen lassen, dann für 12 Stunden in
den Kühlschrank stellen.
3.
Den Vorteig aus dem Kühlschrank nehmen, 1 Stunde bei
Raumtemperatur stehen lassen.
4.
Für den Teig: Die Hefe in dem Wasser auflösen. Den
Vorteig in die Rührschüssel der Küchenmaschine geben, das Mehl und das
Hefe-Wasser dazugeben und ungefähr 5 Minuten kneten. Die durchgepressten
Kartoffeln, das Salz und die klein geschnittenen Rosmarinnadeln dazugeben und
weitere 5 Minuten kneten. Zugedeckt an einem warmen Ort 40 Minuten gehen
lassen.
5.
Den Teig durchkneten, in Stücke von 100 g teilen, ovalen
Brötchen formen, nach Belieben ein paarmal einschneiden. Auf ein mit Backpapier
ausgelegtes Backblech legen, zugedeckt 30 Minuten gehen lassen.
6.
Im heißen Ofen bei 220 Grad Ober- und Unterhitze ungefähr
20 Minuten backen.
Rozmaring helyett elkészíthetjük
kakukkfűvel is.
Hozzávalók 8 személyre:
A BIGA kovászhoz
· 3
g friss élesztő
· 125
ml víz
· 250
liszt
A tésztához:
· 250
g liszt
· 8
g friss élesztő
· 125
ml langyos víz
· 2
tk só
· 125
g főtt burgonya
· 2
ág rozmaring
1.
A
kovászhoz az élesztőt oldjuk fel a vízben. Egy nagy keverőtálba szitáljuk bele
a lisztet. Keverjük hozzá az élesztős masszát és 3-5 percig dagasztjuk. Egy
eléggé kemény tésztát kapunk.
2.
Borítsuk
a kovászt enyhén lisztezett munkalapra és gyúrjuk kb. 5 percig, míg a tészta
sima és rugalmas lesz. Tegyük a tésztát
vissza a tálba, fedjük be enyhén megolajozott frissen tartó fóliával, 2 órát
hagyjuk állni, majd tegyük be a hűtőbe kb. 12 órára.
3.
A
kovászt vegyük ki a hűtőből, szobahőmérsékleten hagyjuk kb. 1 órát állni.
4.
A tésztához való élesztőt keverjük krémesre
egy kis vízzel, majd keverjük bele a maradék vizet. A biga kovászt tegyük a dagasztógép edényébe,
hozzáadjuk a lisztet, az elkavart élesztőt és kb. 5 percig dagasztjuk. Majd
hozzáadjuk az áttört burgonyát, a sót és az apróra vágott rozmaring tüskéket,
és további 5 percig dagasztjuk. Letakarva meleg helyen kb. 40 percig
kelesztjük.
5.
A
tésztát átgyúrjuk, majd kb. 100 g-os darabokra vágjuk. Ovális zsemléket
formázzuk. Tetszés szerint többször bevagdossuk.
6.
A
zsemléket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, betoljuk a 220 fokra
előmelegített sütőbe, és kb. 20 perc alatt megsütjük.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen