Leckeres
Brot mit einer goldbraunen Kruste und einem weichen Inneren. Aus dem Teig kann
man auch Brötchen backen, in diesem Fall die Backzeit auf ungefähr 15-20
Minuten reduzieren.
Zutaten für 4 Personen:
· 450 g Weizenmehl
Typ 1050
· 2 Tl
Salz
· 1 ½ Tl
zerstoßene Fenchelsamen
· 1 El
Zucker
· 20 g frische
Hefe
· 275 ml
lauwarmes Wasser
· 25 g geschmolzene
Butter
Außerdem:
· 1 Eiweiß
· 1
Prise Salz
· 2 El
Fenchelsamen
1.
Das Mehl in eine Schüssel sieben, mit dem
Salz, dem Zucker und den zerstoßenen Fenchelsamen vermischen. In der Mitte eine
Mulde drücken.
2.
Die Hefe mit etwas Wasser cremig rühren,
dann den Rest Wasser dazu rühren. Die
aufgelöste Hefe in die Mulde gießen, mit etwas Mehl verrühren. Mit etwas Mehl
bestäuben und zugedeckt an einem warmen Ort 30 Minuten gehen lassen.
3.
Die Butter zu dem Vorteig geben und zu
einem glatten Teig kneten. Den Teig auf eine bemehlte Arbeitsplatte geben und
ungefähr 8 Minuten kneten bis der Teig glatt und elastisch wird. Den Teig in
eine mit etwas Öl ausgestrichene Schüssel geben und zugedeckt an einem warmen
Ort ungefähr 45-60 Minuten gehen lassen.
4.
Den Teig auf eine leicht bemehlte
Arbeitsplatte geben, durchkneten. Einen ovalen Leib formen, auf ein mit
Backpapier ausgelegtes Backblech legen und zugedeckt an einem warmen Ort
ungefähr 30-40 Minuten gehen lassen, bis sich sein Volumen verdoppelt hat.
5.
Das Eiweiß mit dem Salz verrühren und den
Leib damit bestreichen. Mit den Fenchelsamen bestreuen, dann mit einem scharfen
Messer der Länge nach einschneiden.
6.
Im heißen Ofen bei 220 Grad Ober- und
Unterhitze ungefähr 20 Minuten backen, dann die Temperatur auf 180 Grad
runterschallten und weitere 10-15 Minuten backen.
Ennek a kenyérnek
aranybarna, magos héja, és nedves fehér bele van. Zsemlének is ugyanolyan
finom, csak a sütési időt kell 15-20 percre csökkenteni.
Hozzávalók
4 személyre:
· 450 g
félfehér búzaliszt (BL112)
· 2 tk
só
· 1 ½ tk
zúzott édesköménymag
· 1 ek
cukor
· 20 g
friss élesztő
· 275 ml
langyoviz
· 25 g
vaj felolvasztva
A tetejére:
· 1
tojás fehérje
· csipet
só
· 2 ek
édesköménymag
1.
A lisztet egy nagy tálba tesszük,
elkeverjük a sóval, cukorral, és a zúzott édesköménymaggal.
2.
Az élesztőt krémesre keverjük egy kis
vízzel, majd hozzákeverjük a maradék vizet. A liszt közepébe egy mélyedést
nyomunk, beleöntjük a vízzel elkevert élesztőt. Keverünk hozza annyi lisztet,
hogy hígan folyós tésztát kapjunk. Megszórjuk egy kis liszttel és lefedve,
meleg helyen 30 percig állni hagyjuk.
3.
Hozzáadjuk a vajat, és a maradék liszttel
sima tésztává dagasszuk. Enyhen lisztezet munkalapra borítjuk és kb. 8 percig
gyúrjuk, míg a tészta egyenletes, rugalmas lesz. Enyhén kiolajozott tálba
tesszük, lefedjük és meleg helyen kb. 45-60 percig kelesztjük
4.
Enyhen lisztezett munkalapra borítjuk,
átgyúrjuk. Ovális cipót formázunk és a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Letakarva, meleg helyen kb. 30-40 percig kelesztjük, míg duplájára nő.
5.
A tojást keverjük el a sóval, és kenjük a
mázat a cipóra. Szórjuk meg az édesköménymaggal, majd éles késsel vágjuk be
hosszában.
6.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
7.
A cipót betoljuk a sütőbe, 20 perc múlva a
sütőt 180 fokra állítjuk és további 10-15 percig sütjük, míg tompa hangot nem
ad az alja ütögetésére. Helyezzük rácsra, és hagyjuk hűlni.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen