Die Soße soll schön
dick und sämig sein. Das Pörkölt kann man auch mit etwas scharfer Paprikacreme
abschmecken. Dazu Nudeln, Spätzle oder Salzkartoffeln reichen.
Zutaten für 4 Personen:
· 800
g Rindfleisch
· 250
g Zwiebeln
· 2
Knoblauchzehen
· 60
ml Öl
· 1
El Majoran
· 2
El süßes Paprikapulver
· 1
Tl gemahlener Kümmel
· Salz
· 1
reife Tomate
1.
Die Zwiebeln schälen, klein würfeln. Das Fleisch waschen,
trockentupfen, würfeln.
2.
In einem Bräter das Öl erhitzen, die Zwiebeln darin
glasig andünsten. Den Majoran, den Kümmel und den durchgepressten Knoblauch
zufügen und kurz mitbraten. Vom Herd nehmen, mit dem Paprikapulver bestreuen,
ungefähr 100 ml Wasser zugießen und vermischen. Den Bräter wieder auf den Herd
stellen, und weiter kochen, bis fast das ganze Wasser verdampf ist.
3.
Das Fleisch in den Bräter geben und bei hoher Hitze unter
gelegentlichen Umrühren braten bis das Fleisch seine rohe Farbe verliert. Mit
Salz abschmecken. Zugedeckt bei mittlerer Hitze ungefähr 90-120 Minuten kochen.
Mehrmals umrühren und wenn das Wasser verdampft ist, immer etwas Wasser
zugießen, bis das Fleisch gar ist.
4.
Die Tomate schälen, in kleine Würfel schneiden, zu dem
Pörkölt geben und weitere 10-15 Minuten kochen.
Ügyeljünk arra, hogy rövid és sűrű leve
legyen. Ízesíthetjük kevés erős paprikával is. Köretként tarhonyát, galuskát
vagy sós burgonyát adjunk hozzá.
Hozzávalók
4 személyre:
· 800
g marhahús
· 250
g vöröshagyma
· 2
gerezd fokhagyma
· 60
ml olaj
· 1
ek majoránna
· 2
ek fűszerpaprika
· 1
tk kömény
· Só
· 1
paradicsom
1.
A
hagymát megtisztítjuk, mossuk, apró kockákra vágjuk. A húst megmossuk,
papírtörlővel szárazra itatjuk, majd kockákra vágjuk.
2.
Az
apróra vágott hagymát az olajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a majoránnát,
köményt, és az áttört fokhagymát és 1-2 percig tovább pirítjuk. Majd levesszük
a tűzről, megszórjuk a fűszerpaprikával, hozzáöntünk kb. 100 ml vizet és
elkavarjuk. Visszatesszük a tűzre, és addig forraljuk, míg a víz csaknem
teljesen elpárolog.
3.
Beletesszük
a húst és magas hőmérsékleten, kevergetve addig pirítjuk, míg a hús
kifehéredik. Sóval fűszerezzük. Majd lefedve alacsony hőmérsékleten kb. 90-120
perc alatt puhára pároljuk. Többször megkeverjük, és ha a hús zsírjára sült,
mindig egy kevés vizet öntünk hozzá mindaddig, míg a hús meg nem puhul.
4.
A
paradicsomot meghámozzuk, apró kockákra vágjuk a pörkölthez adjuk és további
10-15 percig főzzük.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen