Falafel sind
frittierte Bällchen aus pürierten Kichererbsen. Das Gericht stammt aus der
arabischen Küche. Serviert wird Falafel in der Regel mit Humus und verschieden
eingelegten oder gebratenen Gemüse und Pita.
Zutaten für 4 Personen:
Für die
Falafel:
· 500
g Kichererbsen, Dose
· 2
Knoblauchzehen
· ½
Bund Petersilie
· 1
Bund Koriander
· 1
Chilipaprika
· 2
El Mehl
· 1
Tl Backpulver
· 1
Tl Kreuzkümmel
· 1
Tl Koriander
· Salz
· Pfeffer
· 100
ml Öl zum ausbacken
Für die
Tahinisoße:
· 100
g Tahini
· 100
ml Wasser
· Saft
von 1 Zitrone
· Salz
· 2
El Korianderblätter
1.
Die Kichererbsen in ein Sieb gießen, mit kaltem Wasser
abspülen, abtropfen lassen. Mit der Küchenmaschine pürieren.
2.
Das Püree außer 2 Esslöffel in einem Schüssel geben. Zu
den 2 El Püree den grob geschnittenen Knoblauch, Chilipaprika,
Petersilieblätter und Korianderblätter dazugeben und fein pürieren, dann dieses
grüne Püree zu dem Rest Püree geben.
3.
Das Mehl, Backpulver, Kreuzkümmel und den gemahlenen
Koriander dazugeben. Mit Salz und Pfeffer abschmecken und gut verkneten. Falls
nötig etwas Wasser dazugeben.
4.
Von der Masse 12 Bällchen formen, etwas platt drücken.
5.
Das Öl in einer Pfanne erhitzen, die Taler darin auf
jeder Seite 2-3 Minuten braten.
6.
Für die Soße: Das Tahini mit dem Wasser und Zitronensaft
glatt rühren. Mit Salz abschmecken und den grob geschnittenen Koriander
dazurühren.
A falafel hagyományosan csicseriborsóból készült fasírt vagy
golyó, általában humusszal és zöldségekkel tálalják pitában, de más köret mellé
is fogyasztható.
Hozzávalók
4 személyre:
A
falafelhez:
· 500
g csicseriborsó, konzervből
· 2
gerezd fokhagyma
· ½
csokor petrezselyem
· 1
csokor koriander
· 1
chili paprika
· 3
ek liszt
· 1
tk sütőpor
· 1
tk római kömény
· 1
tk koriander
· Só
· Bors
· 100
ml olaj a sütéshez
A
tahiniszószhoz:
· 100
g tahini
· 100
ml víz
· 1
citrom leve
· Só
· 2
ek koriander
1.
A
csicseriborsót szűrőbe öntjük, hidegvízzel lemossuk, hagyjuk szűrődni. Majd
konyhagéppel pürésítjük.
2.
A
csicseriborsó pürét 2 ek kivételével egy edénybe borítjuk. A megmaradt 2 ek püréhez hozzáadjuk a durvára
vágott fokhagymát, chilit, petrezselyem és korianderleveleket. A konyhagéppel
pürésre dolgozzuk, majd ezt a zöld pürét a többi csicseriborsó püréhez adjuk.
3.
A
püréhez adjuk a lisztet, sütőport, római köményt, darált koriandert. Sóval,
borssal ízesítjük, és jól eldolgozzuk. Ha száraz a massza adjunk hozzá kevés
vizet. A masszából 12 egyforma golyót formázzunk, enyhén ellapítjuk.
4.
Az
olajat egy serpenyőben felhevítjük, és a tallérokat oldalanként 2-3 perc alatt
megsütjük.
5.
A
tahiniszószhoz: A tahinit a vízzel és a citromlével elkeverjük. Sóval
ízesítjük, majd hozzákeverjük a durvára vágott korianderleveleket is.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen