Montag, 16. April 2018

Falafel Taler mit Tahinisoße / Falafel tallérok tahiniszósszal


Falafel sind frittierte Bällchen aus pürierten Kichererbsen. Das Gericht stammt aus der arabischen Küche. Serviert wird Falafel in der Regel mit Humus und verschieden eingelegten oder gebratenen Gemüse und Pita.




Zutaten für 4 Personen:

Für die Falafel:

·       500 g Kichererbsen, Dose

·       2 Knoblauchzehen

·       ½ Bund Petersilie

·       1 Bund Koriander

·       1 Chilipaprika

·       2 El Mehl

·       1 Tl Backpulver

·       1 Tl Kreuzkümmel

·       1 Tl Koriander

·       Salz

·       Pfeffer

·       100 ml Öl zum ausbacken

Für die Tahinisoße:

·       100 g Tahini

·       100 ml Wasser

·       Saft von 1 Zitrone

·       Salz

·       2 El Korianderblätter



1.    Die Kichererbsen in ein Sieb gießen, mit kaltem Wasser abspülen, abtropfen lassen. Mit der Küchenmaschine pürieren.

2.    Das Püree außer 2 Esslöffel in einem Schüssel geben. Zu den 2 El Püree den grob geschnittenen Knoblauch, Chilipaprika, Petersilieblätter und Korianderblätter dazugeben und fein pürieren, dann dieses grüne Püree zu dem Rest Püree geben.

3.    Das Mehl, Backpulver, Kreuzkümmel und den gemahlenen Koriander dazugeben. Mit Salz und Pfeffer abschmecken und gut verkneten. Falls nötig etwas Wasser dazugeben.

4.    Von der Masse 12 Bällchen formen, etwas platt drücken.

5.    Das Öl in einer Pfanne erhitzen, die Taler darin auf jeder Seite 2-3 Minuten braten.

6.    Für die Soße: Das Tahini mit dem Wasser und Zitronensaft glatt rühren. Mit Salz abschmecken und den grob geschnittenen Koriander dazurühren.



A falafel hagyományosan csicseriborsóból készült fasírt vagy golyó, általában humusszal és zöldségekkel tálalják pitában, de más köret mellé is fogyasztható.



Hozzávalók 4 személyre:

A falafelhez:

·       500 g csicseriborsó, konzervből

·       2 gerezd fokhagyma

·       ½ csokor petrezselyem

·       1 csokor koriander

·       1 chili paprika

·       3 ek liszt

·       1 tk sütőpor

·       1 tk római kömény

·       1 tk koriander

·      

·       Bors

·       100 ml olaj a sütéshez

A tahiniszószhoz:

·       100 g tahini

·       100 ml víz

·       1 citrom leve

·      

·       2 ek koriander



1.    A csicseriborsót szűrőbe öntjük, hidegvízzel lemossuk, hagyjuk szűrődni. Majd konyhagéppel pürésítjük.

2.    A csicseriborsó pürét 2 ek kivételével egy edénybe borítjuk.  A megmaradt 2 ek püréhez hozzáadjuk a durvára vágott fokhagymát, chilit, petrezselyem és korianderleveleket. A konyhagéppel pürésre dolgozzuk, majd ezt a zöld pürét a többi csicseriborsó püréhez adjuk.

3.    A püréhez adjuk a lisztet, sütőport, római köményt, darált koriandert. Sóval, borssal ízesítjük, és jól eldolgozzuk. Ha száraz a massza adjunk hozzá kevés vizet. A masszából 12 egyforma golyót formázzunk, enyhén ellapítjuk.

4.    Az olajat egy serpenyőben felhevítjük, és a tallérokat oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük.

5.    A tahiniszószhoz: A tahinit a vízzel és a citromlével elkeverjük. Sóval ízesítjük, majd hozzákeverjük a durvára vágott korianderleveleket is.






Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen