Leckere, herzhafte
Muffins. Sie schmecken kalt und warm.
Zutaten für 6 Personen:
Für den Teig:
· 250
g Kartoffeln
· 300
g Weizenmehl Typ 1050
· 1
Tl Salz
· 1
Prise Zucker
· 20
g frische Hefe
· 100
ml Buttermilch
Für die Füllung:
· 50
g Pinienkerne
· 100
g Bärlauch
· 100
g Frischkäse
· Salz,
Pfeffer
Zum Bestreichen:
·
1 Ei
1.
Für den Teig: Die Kartoffeln waschen, im kochenden
Salzwasser ungefähr 30 Minuten garkochen. Abgießen, noch heiß pellen, durch die
Kartoffelpresse drücken und auskühlen lassen.
2.
Das Mehl mit dem Salz und Zucker vermischen. Die Hefe in
der Buttermilch auflösen. Die Kartoffeln und die Hefe-Buttermilch zum Mehl
geben und zu einem glatten Teig kneten. Den Teig in eine Schüssel geben, mit
Frischhaltefolie bedecken und über Nacht in den Kühlschrank stellen.
3.
Für die Füllung: Die Pinienkerne in einer Pfanne rösten,
rausnehmen, abkühlen lassen und grob schneiden. Den Bärlauch waschen, trocken
schleudern, die Stiele entfernen und die Blätter in feine Streifen schneiden.
Den Frischkäse mit den Pinienkernen und Bärlauch verrühren. Mit Salz und
Pfeffer abschmecken.
4.
Den Teig aus den Kühlschrank nehmen, ungefähr 1 Stunde
auf Raumtemperatur stehen lassen, dann auf eine Silikonarbeitsplatte kippen,
durchkneten und zu einem 30x40 cm große Quadrat ausrollen, die Füllung darauf
streichen (rundherum ungefähr 1 cm Rand frei lassen).
5.
Die Teigplatte mit Hilfe der Silikonarbeitsplatte von der
langen Seite aufrollen, in 12 Stücke schneiden und in die Muffinförmchen
setzen. Zugedeckt 25 Minuten gehen lassen.
6.
Die Muffins mit dem verquirlten Ei bestreichen.
7.
Im heißen Ofen bei 200 Grad Ober- und Unterhitze ungefähr
20 Minuten backen.
Finom pikáns muffin. A tölteléket krémsajt helyett
elkészíthetjük vajjal is.
Hozzávalók
6 személyre:
A tésztához:
· 250
g burgonya
· 300
g liszt, félfehér BL112
· 1
tk só
· 1
csipet cukor
· 20
g friss élesztő
· 100
ml író
A töltelékhez:
· 50
g fenyőmag
· 100
g medvehagyma
·
100 g krémsajt
· Só,
Bors
A kenéshez:
·
1 tojás
1.
A
burgonyát megmossuk, sós vízben kb. 30 perc alatt megfőzzük, még forrón
meghámozzuk, burgonyatőrön átnyomjuk, hagyjuk hűlni.
2.
A
lisztet elkeverjük kb. 1 tk sóval és 1 csipet cukorral. Az élesztőt
felolvasztjuk az íróban. A burgonyát és az élesztős-írót a liszthez adjuk, sima
tésztává gyúrjuk. A tésztát egy fedele edénybe tesszük, és éjszakára betesszük
a hűtőbe.
3.
A
fenyőmagot egy serpenyőben megpirítjuk, kivesszük és hűlni hagyjuk, majd
durvára vágjuk. A medvehagymát megmossuk, saláta centrifugában szárazra
pörgetjük, a szárakat letépkedjük. A leveleket durvára vágjuk. A krémsajtot
alaposan elkeverjük a fenyőmaggal és medvehagymával. Sóval, borssal ízesítjük.
4.
A
tésztát átgyúrjuk, majd kevés liszttel megszórt szilikon munkalapon kb. 30x40
cm-re nyújtjuk, megkenjük a medvehagymás krémsajttal, úgyhogy körbe 1-1 cm-t
szabadon hagyunk.
5.
A
tésztát a munkalap segítségével a hosszabbik oldalától feltekerjük. A tekercset 12 darabra vágjuk, és betesszük a
muffin forma papírral kibélelt mélyedéseibe. Letakarjuk és kb. 25 percig
hagyjuk kelni.
6.
A
muffinokat lekenjük a felvert tojással, betoljuk a 220 fokra előmelegített
sütőbe, és kb. 20 perc alatt megsütjük.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen