Die Füllung wird
aromatischer, wenn die Mandeln in einer Pfanne geröstet werden und dann mit der
Butter vermischt. Dazu steifgeschlagene Schlagsahne reichen.
Zutaten für 6 Personen:
Für den Teig:
· 400 g Mehl
· 225 ml
Milch, lauwarm
· 2 El
Zucker
· ½ Würfel
frische Hefe
· 75 g weiche
Butter
· 1 Ei
· 1
Prise Salz
Für
die Füllung:
· 100 g Butter
· 100 g gemahlene
Mandeln
· 80 g Zucker
Zum
Bestreichen:
· 25 g weiche
Butter
· 1 Ei
Für
die Form:
·
½ El Butter
1.
Für den Teig:
Das Mehl in eine Schüssel sieben, in die Mitte eine Mulde drücken. Den Zucker
und die Hefe in 100 ml lauwarmer Milch auflösen. Die Hefe-Milch in die Mulde
gießen, mit etwas Mehl vom Rand vermischen. Zugedeckt an einem warmen Ort 15
Minuten gehen lassen.
2.
Den Rest
lauwarme Milch, mit dem Ei, Salz und in die Würfel geschnittene Butter zu dem
Vorteig geben und zu einem glatten Teig verkneten. Zugedeckt an einem warmen
Ort 45 Minuten gehen lassen.
3.
Für die
Füllung: Die Butter schmelzen lassen, dann mit dem Zucker und den Mandeln
vermischen.
4.
Eine
Springform (26 cm Durchmesser) mit etwas Butter ausstreichen.
5.
Ungefähr 1/3
des Teiges auf eine bemehlte Arbeitsplatte rund ausrollen (26 cm Durchmesser)
und den Boden der vorbereiteten Form damit auslegen. Mit einer Gabel mehrmals
einstechen und mit 25 g Butter bestreichen.
6.
Den restlichen
Teig auf einer bemehlten Arbeitsplatte zu einem 25x40 cm große Rechteck
ausrollen. Die Füllung daraufgeben und verstreichen und von der langen Seite
her aufrollen.
7.
Die Rolle in
10 gleiche Scheiben schneiden. 8 Teigschnecken an den Rand und 2 Teigschnecken
in die Mitte der Form legen. Zugedeckt 15 Minuten gehen lassen.
8.
Das Ei
verquirlen und die Schnecken damit bestreichen.
9.
Im heißen Ofen
bei 200 Grad Ober- und Unterhitze 30 Minuten backen. Nach ungefähr 15 Minuten
der Backzeit mit Backpapier abdecken. Rausnehmen und in der Form auskühlen
lassen.
Meg finomabb lesz a töltelek, ha a mandulát
mielőtt a vajjal elkevernénk, egy serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül megpirítjuk.
Találjuk vanília cukros tejszínhabbal.
Hozzávalók
6 személyre:
A tésztához:
· 400 g
liszt
· 225 ml
tej
· 2 ek
cukor
· ½
kocka friss élesztő
· 75 g
puha vaj
· 1
tojás
· csipet
só
A
töltelékhez:
· 100 g
vaj
· 100 g
darált mandula
· 80 g
cukor
A
kenéshez:
· 25 g
vaj
· 1
tojás
Azonkivül:
·
vaj a forma kikenéséhez
1.
A
tésztához: Szitáljuk a lisztet egy nagy keverő tálba, nyomjunk mélyedest a
közepébe.
2.
Langyosítsunk
fel 100 ml tejet, keverjük el benne a 2 ek cukrot, majd morzsoljuk bele az
élesztőt, és olvasszuk fel benne. Az élesztős-tejet öntsük a liszt közepébe,
keverjük el egy kis liszttel. Letakarva, meleg helyen hagyjuk kb. 15 percig
kelni.
3.
A
maradék tejet fellangyosítjuk, a kockára vágott vajjal, a tojással és a sóval
együtt az elő tésztához adjuk, sima tésztává dagasszuk. Letakarva meleg helyen
kb. 45 percig kelesztjük, míg duplájára nem nő.
4.
A
töltelékhez: A vajat felolvasztjuk, elkeverjük a cukorral és mandulával.
5.
Egy
26 cm átmérőjű tortaformát vajjal kikenünk.
6.
A
tészta 1/3-át kerekre kinyújtjuk (26 cm átmérő), az előkészített tortaformába
tesszük, egy villával többször megszurkáljuk. Megkenjük 25 g vajjal.
7.
A
maradék tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk (25x40 cm négyszög). Rákenjük
a mandulas masszát. Hosszabbik oldalától feltekerjük.
8.
A
tekercset 10 egyforma darabra vágjuk. 8 tészta csigát a forma szélére, 2-öt a
forma közepébe rakunk. Letakarva 15 percig kelesztjük.
9.
A
tojást egy villával felverjük. A csigákat megkenjük a felvert tojással.
10. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 30
percig sütjük (15 perc után takarjuk le). A formába hűlni hagyjuk.
11. Találjuk vanília cukros tejszínhabbal.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen