Die Lasagne, der Pasta-Liebling aus dem Ofen eignet sich
toll für eine kleinere oder größere Runde.
Zutaten für 2 Personen:
· 160
g frische Lasagne Blätter (4 Blätter a 22x15 cm)
· 75
g Mozzarella, gerieben
· 100
g Käse, gerieben
Für die
Hackfleischsoße:
· 250
g Hackfleisch (halb und halb)
· 50
g Schinkenspeckwürfel
· 1
Zwiebel
· 1
Knoblauchzehe
· ½
Möhre
· ½
Stange Bleichsellerie
· 1
El Tomatenmark
· 75
ml trockener Rotwein
· 300
g Tomatenkonserve, stückige
· 1
El Öl
· 1
El italienische Gewürzmischung
· Salz
· Pfeffer
Für die
Bechamelsoße:
· 2
El Butter
· 3
El Mehl
· 375
ml Milch
· Salz
· Pfeffer
· Muskatnuss
1.
Für die Hackfleischsoße: Zwiebel, Knoblauch, Möhre,
Sellerie putzen. Zwiebel und Knoblauch klein schneiden. Möhre und Sellerie in
kleine Würfel schneiden.
2.
Das Öl in einer Pfanne erhitzen, die Schinkenspeckwürfel
und das vorbereitete Gemüse darin 5 Minuten braten, dann das Hackfleisch
zugeben und weitere 5 Minuten braten. Das Tomatenmark dazurühren, 1-2 Minute
weiter dünsten, mit dem Wein ablöschen, verdünsten lassen, dann die
Tomatenkonserve zugießen. Mit Salz, Pfeffer und Gewürzmischung abschmecken. Aufkochen
und zugedeckt bei schwacher Hitze 2 Stunden schmoren lassen.
3.
Für die Bechamelsoße: Die Butter in einem Topf schmelzen,
Mehl dazu rühren und bei schwacher Hitze 1-2 Minuten anschwitzen. Mit der Milch
ablöschen und unter ständigen Rühren aufkochen. Mit Salz, Pfeffer und
Muskatnuss abschmecken und auf schwacher Hitze unter gelegentlichen Rühren
ungefähr 8-10 Minuten köcheln lassen.
4.
Eine 22x16x8 cm Auflaufform mit etwas Butter ausfetten
und den Boden dünn mit etwas Bechamelsoße bestreichen. Ein Lasagne Blatt
darauflegen, mit 1/3 von der Hackfleischsoße bestreichen, etwas Bechamelsoße
darauf verteilen, mit 1/3 von der Mozzarella bestreuen. Vorgang wiederholen bis
alle Zutaten aufgebraucht sind. Mit Bechamelsoße abschließen. Mit Käse
bestreuen.
5.
Im heißen Ofen bei 180 Grad Ober- und Unterhitze 30-40
Minuten goldbraun braten. Vor dem Servieren 10 Minuten kühlen lassen.
Bevásárláskor megláttam a hűtőpulton a friss lasagne
lapokat, s mivel már időtlenidők óta nem készítettem lasagnet bekerült a
bevásárlókosárba. A 250 g-os kiszerelésben 6 lasagnelap volt, amelyből én 4
lapot használtam fel ehhez a recepthez.
Hozzávalók
2 személyre:
· 160
g friss tészta (kész lasagne lapok)
· 75
g mozzarella, reszelt
· 100
g sajt
A darált
húsos mártáshoz:
· 250
g darált hús (fele marha, fele sertés)
· 50
g feketeerdő sonka
· 1
vöröshagyma
· 1
gerezd fokhagyma
· ½
sárgarépa
· ½
halványító zellerszár
· 1
ek sűrített paradicsom
· 75
ml vörösbor, száraz
· 300
g darabos paradicsomkonzerv
· 1
ek olaj
· 1
ek olasz fűszerkeverék
· Só
· Bors
A besamelmártáshoz:
· 2
ek vaj
· 3
ek liszt
· 375
ml tej
· Só
· Bors
· Szerecsendió
1.
A
darált húsos mártáshoz: A sonkát apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát,
fokhagymát, sárgarépát, zellert megtisztítjuk. A hagymát és a fokhagymát apróra
vágjuk. A sárgarépát és a zellerszárat apró kockákra vágjuk.
2.
Az
olajat egy serpenyőben felhevítjük, hozzáadjuk a sonkát, hagymát, fokhagymát,
sárgarépát és zellert, és kb. 5 percig dinszteljük. Majd hozzáadjuk a húst és
további 5 percig sütjük. Hozzákavarjuk a sűrített paradicsomot, és további 1-2
percig dinszteljük. Felöntjük a borral, hagyjuk elpárologni, majd hozzáadjuk a
darabos paradicsomkonzervet. Sóval, borssal és az olasz fűszerkeverékkel
ízesítjük. Felfőzzük, és lefedve alacsony hőmérsékleten kb. 2 órát főzzük.
3.
A
besamelmártáshoz: A vajat egy edénybe felforrósítjuk, rászórjuk a lisztet és
alacsony hőmérsékleten kb. 2 percig pirítjuk. Felöntjük a tejjel és állandó
kavargatás mellett felfőzzük. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük,
közbe meg-megkavargatva 8-10 percig főzzük.
4.
Egy
22x16 cm tűzállóformát kevés vajjal kikenünk.
Az aljára kevés besamelmártást kenünk. Ráhelyezzünk egy lasagne lapot,
megkenjük a darált húsos mártás 1/3-ával, meglocsoljuk kevés besamelmártással,
és megszórjuk a mozzarella 1/3-ával. Tovább folytatjuk a rétegezést, az utolsó
lasagne lapra a maradék besamelmártást simítjuk. Megszórjuk a frissen reszelt
sajttal.
5.
Betoljuk
a 180 fokra előmelegített sütőbe és kb. 30-40 perc alatt megsütjük. Kivesszük,
kb. 10 percet hagyjuk hűlni, majd tálaljuk.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen