Dienstag, 23. Januar 2018

Lasagne mit Hackfleischsoße / Lasagne darált húsos mártással


Die Lasagne, der Pasta-Liebling aus dem Ofen eignet sich toll für eine kleinere oder größere Runde.  




Zutaten für 2 Personen:

·       160 g frische Lasagne Blätter (4 Blätter a 22x15 cm) 

·       75 g Mozzarella, gerieben

·       100 g Käse, gerieben

Für die Hackfleischsoße:

·       250 g Hackfleisch (halb und halb)

·       50 g Schinkenspeckwürfel

·       1 Zwiebel

·       1 Knoblauchzehe

·       ½ Möhre

·       ½ Stange Bleichsellerie

·       1 El Tomatenmark

·       75 ml trockener Rotwein

·       300 g Tomatenkonserve, stückige

·       1 El Öl

·       1 El italienische Gewürzmischung

·       Salz

·       Pfeffer

Für die Bechamelsoße:

·       2 El Butter

·       3 El Mehl

·       375 ml Milch

·       Salz

·       Pfeffer

·       Muskatnuss



1.    Für die Hackfleischsoße: Zwiebel, Knoblauch, Möhre, Sellerie putzen. Zwiebel und Knoblauch klein schneiden. Möhre und Sellerie in kleine Würfel schneiden.

2.    Das Öl in einer Pfanne erhitzen, die Schinkenspeckwürfel und das vorbereitete Gemüse darin 5 Minuten braten, dann das Hackfleisch zugeben und weitere 5 Minuten braten. Das Tomatenmark dazurühren, 1-2 Minute weiter dünsten, mit dem Wein ablöschen, verdünsten lassen, dann die Tomatenkonserve zugießen. Mit Salz, Pfeffer und Gewürzmischung abschmecken. Aufkochen und zugedeckt bei schwacher Hitze 2 Stunden schmoren lassen.

3.    Für die Bechamelsoße: Die Butter in einem Topf schmelzen, Mehl dazu rühren und bei schwacher Hitze 1-2 Minuten anschwitzen. Mit der Milch ablöschen und unter ständigen Rühren aufkochen. Mit Salz, Pfeffer und Muskatnuss abschmecken und auf schwacher Hitze unter gelegentlichen Rühren ungefähr 8-10 Minuten köcheln lassen.

4.    Eine 22x16x8 cm Auflaufform mit etwas Butter ausfetten und den Boden dünn mit etwas Bechamelsoße bestreichen. Ein Lasagne Blatt darauflegen, mit 1/3 von der Hackfleischsoße bestreichen, etwas Bechamelsoße darauf verteilen, mit 1/3 von der Mozzarella bestreuen. Vorgang wiederholen bis alle Zutaten aufgebraucht sind. Mit Bechamelsoße abschließen. Mit Käse bestreuen.

5.    Im heißen Ofen bei 180 Grad Ober- und Unterhitze 30-40 Minuten goldbraun braten. Vor dem Servieren 10 Minuten kühlen lassen.



Bevásárláskor megláttam a hűtőpulton a friss lasagne lapokat, s mivel már időtlenidők óta nem készítettem lasagnet bekerült a bevásárlókosárba. A 250 g-os kiszerelésben 6 lasagnelap volt, amelyből én 4 lapot használtam fel ehhez a recepthez. 



Hozzávalók 2 személyre:

·       160 g friss tészta (kész lasagne lapok)

·       75 g mozzarella, reszelt

·       100 g sajt

A darált húsos mártáshoz:

·       250 g darált hús (fele marha, fele sertés)

·       50 g feketeerdő sonka 

·       1 vöröshagyma

·       1 gerezd fokhagyma

·       ½ sárgarépa

·       ½ halványító zellerszár

·       1 ek sűrített paradicsom

·       75 ml vörösbor, száraz

·       300 g darabos paradicsomkonzerv

·       1 ek olaj

·       1 ek olasz fűszerkeverék

·      

·       Bors

A besamelmártáshoz:

·       2 ek vaj

·       3 ek liszt

·       375 ml tej

·      

·       Bors

·       Szerecsendió



1.    A darált húsos mártáshoz: A sonkát apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát, fokhagymát, sárgarépát, zellert megtisztítjuk. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A sárgarépát és a zellerszárat apró kockákra vágjuk.

2.    Az olajat egy serpenyőben felhevítjük, hozzáadjuk a sonkát, hagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert, és kb. 5 percig dinszteljük. Majd hozzáadjuk a húst és további 5 percig sütjük. Hozzákavarjuk a sűrített paradicsomot, és további 1-2 percig dinszteljük. Felöntjük a borral, hagyjuk elpárologni, majd hozzáadjuk a darabos paradicsomkonzervet. Sóval, borssal és az olasz fűszerkeverékkel ízesítjük. Felfőzzük, és lefedve alacsony hőmérsékleten kb. 2 órát főzzük.

3.    A besamelmártáshoz: A vajat egy edénybe felforrósítjuk, rászórjuk a lisztet és alacsony hőmérsékleten kb. 2 percig pirítjuk. Felöntjük a tejjel és állandó kavargatás mellett felfőzzük. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük, közbe meg-megkavargatva 8-10 percig főzzük.

4.    Egy 22x16 cm tűzállóformát kevés vajjal kikenünk.  Az aljára kevés besamelmártást kenünk. Ráhelyezzünk egy lasagne lapot, megkenjük a darált húsos mártás 1/3-ával, meglocsoljuk kevés besamelmártással, és megszórjuk a mozzarella 1/3-ával. Tovább folytatjuk a rétegezést, az utolsó lasagne lapra a maradék besamelmártást simítjuk. Megszórjuk a frissen reszelt sajttal.

5.    Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe és kb. 30-40 perc alatt megsütjük. Kivesszük, kb. 10 percet hagyjuk hűlni, majd tálaljuk.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen