Sonntag, 27. Juni 2021

Gebratenes Zanderfilet mit Spargel-Risotto / Fogasfilé spárgás rizottóval

 


Zutaten für 2 Personen:

·       300 g Zanderfilets

·       Salz

·       Pfeffer

·       1-2 Tl Zitronensaft

·       1 El Mehl

·       1 El Öl

·       1 El Butter

·       1 Rosmarinzweig

·       1 Knoblauchzehe

Für das Risotto:

·       250 g  grüner Spargel 

·       ½  mittelgroße Zwiebel 

·       1 EL  Öl 

·       125 g  Risotto-Reis 

·       75 ml  trockener Weißwein 

·       1 El Butter

·       2 El geriebener Parmesan

·       Salz

·       Pfeffer

 

1.    Den Spargel waschen, holzige Enden abschneiden, die unteren Drittel schälen und im kochenden Salzwasser ungefähr 10-12 Minuten bissfest garen. Den Spargel rausnehmen, und ungefähr 300-350 ml vom dem Kochsud abmessen.

2.    Die Zwiebel schälen und fein würfeln. Das Öl in einem Topf erhitzen, die Zwiebel darin andünsten. Den Reis zugeben und glasig dünsten.

3.    Nach und nach Wein und Kochsud zugießen. Erst wenn die Flüssigkeit aufgesogen ist, wieder Flüssigkeit nachgießen. Bei milder Hitze und unter häufigem Rühren insgesamt 25-30 Minuten garen.

4.    Den Spargel in Stücke schneiden und zusammen mit der Butter und dem geriebenen Parmesan unter das Risotto rühren. Mit Salz und Pfeffer abschmecken.

5.    Die Zanderfilets waschen, trockentupfen, die Haut 3-4 mal leicht einschneiden. Die hautlose Seite mit dem Zitronensaft beträufeln, mit Salz und Pfeffer würzen und im Mehl wenden.

6.    In einer Pfanne das Öl mit dem Rosmarinzweig und der angeschlagenen Knoblauchzehe erhitzen, die Zanderfilets mit der Hautseite hineinlegen und bei starker Hitze ungefähr 2-3 Minuten braten. Die Butter zu dem Fisch geben, den Fisch wenden, vom Herd nehmen und 1 Minute stehen lassen, dabei die Butter über den Fisch löffeln.

7.    Den Fisch mit dem Risotto servieren.

 

 

Hozzávalók 2 személyre:

·       300 g fogasfilé

·      

·       bors

·       1-2 tk citromlé

·       1 ek liszt

·       1 ek olaj

·       1 ek vaj

·       1 rozmarin ág

·       1 gerezd fokhagyma

A rizottóhoz:

·       250 g zöld spárga 

·       ½  vöröshagyma

·       1 ek olaj

·       125 g rizottó rizs

·       75 ml száraz fehérbor 

·       1 ek vaj

·       2 ek reszelt parmezán

·      

·       Bors

 

 

1.    A spárgát mossuk, a fás végeket levágjuk, az alsó harmadukat meghámozzuk, majd fövő sós vízben kb. 10-12 percet főzzük. A spárgát kivesszük, és kb. 300-350 ml a vízből, amelyben a spárga főtt kimérünk.

2.    A hagymát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, a hagymát megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a rizst és üvegesre dinszteljük.

3.    Felöntjük a fehérborral, és a folyadékot szinte teljesen elfőzzük. Ezután annyi forró spárgalét öntünk rá, amennyi éppen ellepi, majd megvárjuk, hogy a rizs felszívja. Adagonként ugyanígy hozzáadjuk a maradék spárgalét, és gyakran átkeverve főzzük kb. 25-30 percig. 

4.    A spárgát darabokra vágjuk, majd a vajjal és a parmezánnal együtt a rizottóhoz keverjük. Sóval, borssal ízesítjük.

5.    A fogasfilét mossuk, szárazra itatjuk, a bőrét 3-4 srégen enyhén bevagdossuk. A bőrnélküli felét citromlével meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, és lisztben megforgatjuk.

6.    Az olajat a rozmarinnal és az ellapított fokhagymával egy serpenyőben felhevítjük. A halat a bőrős felükkel lefele betesszük a serpenyőben és magas hőmérsékleten kb. 2-3 percig sütjük. A vajat a halhoz adjuk, a halat megfordítjuk, a serpenyőt levesszük a tűzről és kb. 1 percig hagyjuk állni, közben a halat a vajjal locsolgassuk.

7.    A halat a rizottóval tálaljuk.

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen