Ein
Klassiker der ungarischen Küche. Dazu Weißbrot und reichlich saure Sahne
reichen.
Zutaten für 6 Personen:
· 1
sauer eingelegter Kohlkopf ca. 1,5 kg)
· 1
Zwiebel
· 2 El
Schweineschmalz
· 300 g
geräucherter Bauchspeck
· 250 g
ungarische Paprikawurst oder Chorizo
· Salz
· Pfeffer
· 1 El
edelsüßes Paprikapulver
· 1 El
Bohnenkraut
· 2
Lorbeerblätter
· ca.
750 ml Fleischbrühe
Für die Füllung:
· 850 g Schweinehackfleisch
· 85 g
Reis
· 1
Zwiebel
· 2
Knoblauchzehen
· 2 El
Schweineschmalz
· Salz
· Pfeffer
· 1 El
edelsüßes Paprikapulver
1.
Für die Füllung: Die Zwiebel schälen, fein
würfeln. Den Reis mit kaltem Wasser abspülen, abtropfen lassen. Das Schmalz in
einer Pfanne schmelzen lassen, die Zwiebel darin glasig andünsten. Den Reis und
die durchgepressten Knoblauchzehen zufügen und weitere 2-3 Minuten dünsten.
Runternehmen und erkalten lassen.
2.
Die Zwiebel-Reismischung zu dem
Hackfleisch geben, mit Salz, Pfeffer und Paprikapulver würzen und gut
verkneten.
3.
Vom Kohl vorsichtig 12-16 große Blätter
ablösen. Die dicken Blattrippen herausschneiden, die Blätter der Größe
nach in 2-3 Stücke teilen. Je ein
gehäufter Teelöffel Füllung auf die Blätter geben und zu kleinen Rouladen
aufwickeln.
4.
Den übrig gebliebenen Kohl und die
Kohlblätter in dünne Faden schneiden. Die Zwiebel schälen, fein würfeln, in dem
Schmalz glasig andünsten. Vom Herd nehmen, das Paprikapulver untermischen,
etwas Wasser zugießen, aufkochen, das fein geschnittene Sauerkraut und die
Lorbeerblätter untermischen. Mit Salz, Pfeffer, Bohnenkraut abschmecken.
5.
Den Bauchspeck und die Wurst in Stücke
schneiden. Die Hälfte vom Sauerkraut am Boden eines Topfes verteilen, mit dem
Bauchspeck belegen, darauf die Krautwickel verteilen, mit der Wurst belegen und
den Rest Sauerkraut darauf verteilen. Soviel Fleischbrühe zugießen, bis es fast
bedeckt ist.
6.
Zugedeckt bei mittlerer Hitze ungefähr
90-120 Minuten köcheln lassen.
Tálaljuk
friss kenyérrel és tejföllel.
Hozzávalók
6 személyre:
·
1 fej
savanyú káposzta kb. 1,5 kg
·
1 vöröshagyma
·
2 ek
sertészsír
·
300 g füstölt
hasalja szalonna
·
250 g kolbász
· Só
·
bors
·
1 ek
édesnemes paprika
·
1 ek
csombort
·
2 babérlevél
·
Kb. 750 ml húsleves
A töltelékhez:
·
850 g darált
hús
·
85 g rizs
·
1 vöröshagyma
·
2 gerezd
fokhagyma
·
2 ek
sertészsír
· Só
·
Bors
·
1 ek
édesnemes paprika
1.
A töltelékhez: A hagymát meghámozzuk,
apróra vágjuk. A rizst hideg vízzel lemossuk, majd egy szűrőben hagyjuk
szűrődni. A zsírt egy serpenyőben felforrósítjuk, a hagymát benne üvegesre
dinszteljük. A rizst és az apróra vágott fokhagymát hozzáadjuk és további 2-3
percig dinszteljük. A tűzről levesszük, és hagyjuk hűlni.
2.
A hagymás-rizst a darált húshoz adjuk,
sóval, borssal és paprikával ízesítjük, és jól összedolgozzuk.
3.
A káposztafejről lefejtünk 12-16 nagy
levelet, a vastag eret kivágjuk, és a leveleket 2-3 darabra vágjuk. A levelekre
egy-egy teáskanálnyi tölteléket teszünk, felgöngyöljük, és két véget
összenyomva lezárjuk.
4.
A megmaradt káposztát vékony csíkokra
vágjuk. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A zsírt egy serpenyőben
felhevítjük, a hagymát üvegesre dinszteljük. A tűzről levesszük, hozzákavarjuk
a paprikát, kevés vizet öntünk hozzá, felfőzzük, a finomra vágott káposztát és
a babérlevelet hozzákeverjük. Sóval, borssal és csomborttal ízesítjük.
5.
A kolbászt és a hasalja szalonnát
darabokra vágjuk. A dinsztelt káposzta felét elosszuk egy fazék aljára, erre
tesszük a hasalja szalonnát, ráhelyezzük a töltött káposztaleveleket, rá kerül
a kolbász, és elosszuk rá a maradék dinsztelt savanyú káposztát. Felöntjük
annyi húslevessel, hogy éppen ellepje.
6.
Lefedve közepes hőmérsékleten kb.90-120
perc alatt készre főzzük.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen