Montag, 20. April 2020

Sauerkraut-Wickel / Töltött káposzta


Ein Klassiker der ungarischen Küche. Dazu Weißbrot und reichlich saure Sahne reichen.

Zutaten für 6 Personen:
·       1 sauer eingelegter Kohlkopf ca. 1,5 kg)
·       1 Zwiebel
·       2 El Schweineschmalz
·       300 g geräucherter Bauchspeck
·       250 g ungarische Paprikawurst oder Chorizo
·       Salz
·       Pfeffer
·       1 El edelsüßes Paprikapulver
·       1 El Bohnenkraut
·       2 Lorbeerblätter
·       ca. 750 ml Fleischbrühe
Für die Füllung:
·       850 g Schweinehackfleisch
·       85 g Reis
·       1 Zwiebel
·       2 Knoblauchzehen
·       2 El Schweineschmalz
·       Salz
·       Pfeffer
·       1 El edelsüßes Paprikapulver

1.    Für die Füllung: Die Zwiebel schälen, fein würfeln. Den Reis mit kaltem Wasser abspülen, abtropfen lassen. Das Schmalz in einer Pfanne schmelzen lassen, die Zwiebel darin glasig andünsten. Den Reis und die durchgepressten Knoblauchzehen zufügen und weitere 2-3 Minuten dünsten. Runternehmen und erkalten lassen.
2.    Die Zwiebel-Reismischung zu dem Hackfleisch geben, mit Salz, Pfeffer und Paprikapulver würzen und gut verkneten.
3.    Vom Kohl vorsichtig 12-16 große Blätter ablösen. Die dicken Blattrippen herausschneiden, die Blätter der Größe nach  in 2-3 Stücke teilen. Je ein gehäufter Teelöffel Füllung auf die Blätter geben und zu kleinen Rouladen aufwickeln.
4.    Den übrig gebliebenen Kohl und die Kohlblätter in dünne Faden schneiden. Die Zwiebel schälen, fein würfeln, in dem Schmalz glasig andünsten. Vom Herd nehmen, das Paprikapulver untermischen, etwas Wasser zugießen, aufkochen, das fein geschnittene Sauerkraut und die Lorbeerblätter untermischen. Mit Salz, Pfeffer, Bohnenkraut abschmecken.
5.    Den Bauchspeck und die Wurst in Stücke schneiden. Die Hälfte vom Sauerkraut am Boden eines Topfes verteilen, mit dem Bauchspeck belegen, darauf die Krautwickel verteilen, mit der Wurst belegen und den Rest Sauerkraut darauf verteilen. Soviel Fleischbrühe zugießen, bis es fast bedeckt ist.
6.    Zugedeckt bei mittlerer Hitze ungefähr 90-120 Minuten köcheln lassen.


Tálaljuk friss kenyérrel és tejföllel. 

Hozzávalók 6 személyre:
·       1 fej savanyú káposzta kb. 1,5 kg
·       1 vöröshagyma
·       2 ek sertészsír
·       300 g füstölt hasalja szalonna
·       250 g kolbász
·      
·       bors
·       1 ek édesnemes paprika
·       1 ek csombort
·       2 babérlevél
·       Kb. 750 ml húsleves
A töltelékhez:
·       850 g darált hús  
·       85 g rizs
·       1 vöröshagyma
·       2 gerezd fokhagyma
·       2 ek sertészsír
·      
·       Bors
·       1 ek édesnemes paprika  


1.    A töltelékhez: A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A rizst hideg vízzel lemossuk, majd egy szűrőben hagyjuk szűrődni. A zsírt egy serpenyőben felforrósítjuk, a hagymát benne üvegesre dinszteljük. A rizst és az apróra vágott fokhagymát hozzáadjuk és további 2-3 percig dinszteljük. A tűzről levesszük, és hagyjuk hűlni.
2.    A hagymás-rizst a darált húshoz adjuk, sóval, borssal és paprikával ízesítjük, és jól összedolgozzuk.
3.    A káposztafejről lefejtünk 12-16 nagy levelet, a vastag eret kivágjuk, és a leveleket 2-3 darabra vágjuk. A levelekre egy-egy teáskanálnyi tölteléket teszünk, felgöngyöljük, és két véget összenyomva lezárjuk.
4.    A megmaradt káposztát vékony csíkokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A zsírt egy serpenyőben felhevítjük, a hagymát üvegesre dinszteljük. A tűzről levesszük, hozzákavarjuk a paprikát, kevés vizet öntünk hozzá, felfőzzük, a finomra vágott káposztát és a babérlevelet hozzákeverjük. Sóval, borssal és csomborttal ízesítjük.
5.    A kolbászt és a hasalja szalonnát darabokra vágjuk. A dinsztelt káposzta felét elosszuk egy fazék aljára, erre tesszük a hasalja szalonnát, ráhelyezzük a töltött káposztaleveleket, rá kerül a kolbász, és elosszuk rá a maradék dinsztelt savanyú káposztát. Felöntjük annyi húslevessel, hogy éppen ellepje.
6.    Lefedve közepes hőmérsékleten kb.90-120 perc alatt készre főzzük.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen