Leckeres Hefegebäck nicht
nur für die Ostertafel.
Zutaten für 6 Personen:
· 400 g Mehl
· 75 ml Milch,
lauwarm
· 3 El
Zucker
· ½ Würfel
frische Hefe
· 75 g weiche
Butter
· 150 ml
Eierlikör
· Vanillemark
von 1 Vanilleschotte
· 1 Ei
· 1
Prise Salz
Zum
Bestreichen:
· 1-2 El
Milch
· 1 Eigelb
· Hagelzucker
1.
Für den Teig:
Das Mehl in eine Schüssel sieben, in die Mitte eine Mulde drücken. ½ El Zucker
und die Hefe in der lauwarmen Milch auflösen. Die Hefe-Milch in die Mulde
gießen, mit etwas Mehl vom Rand vermischen. Zugedeckt an einem warmen Ort 15
Minuten gehen lassen.
2.
Den Rest
Zucker, das Ei, Salz, Vanillemark, die in Würfel geschnittene Butter und den
Eierlikör zu dem Vorteig geben und zu einem glatten Teig verkneten. Zugedeckt
an einem warmen Ort 45 Minuten gehen lassen.
3.
Eine
Kastenform mit Backpapier auslegen.
4.
Den Teig in 2
gleiche Teile teilen, diese zu Kugeln formen und 10 Minuten ruhen lassen.
Danach 2 Stränge formen, diese ineinander verschlingen und in die Form legen.
Zugedeckt an einem warmen Ort 1 Stunde ruhen lassen.
5.
Das Eigelb mit
der Milch glatt rühren und damit die Stute bestreichen und mit Hagelzucker
bestreuen.
6.
Im heißen Ofen
bei 200 Grad Ober- und Unterhitze 30-35 Minuten backen. Nach ungefähr 15-20
Minuten der Backzeit mit Backpapier abdecken. Rausnehmen und auf einem
Kuchengitter auskühlen lassen.
Egy finom kalács recept nemcsak a húsvéti
asztalra.
Hozzávalók
6 személyre:
A
tésztához:
· 400 g liszt
· 75 ml tej,
langyos
· 3 ek
cukor
· 21 g
friss élesztő
· 75 g puha
vaj
· 150 ml
tojáslikőr
· 1
Vaníliarúd kikapart magja
· 1 tojás
· 1 csipet
só
Azonkívül:
· 1-2 ek
tej
· 1 tojássárgája
· Jégcukor
1.
A
tésztához: Szitáljuk a lisztet egy nagy keverő tálba, nyomjunk mélyedést a
közepébe. Az élesztőt és ½ ek cukrot a langyos tejben felolvasztjuk. Az élesztős-tejet öntsük a liszt közepébe,
keverjük el egy kis liszttel. Letakarva, meleg helyen hagyjuk kb. 15 percig
kelni.
2.
A
maradék cukrot, a kockára vágott vajat, a tojást, a vaníliarúd kikapart magját,
a tojáslikőrt és a sót az elő tésztához adjuk, sima tésztává dagasztjuk.
Letakarva meleg helyen kb. 45-60 percig kelesztjük, míg duplájára nő.
3.
Egy
25x8x12 cm püspökkenyérformát sütőpapírral kibéleljük.
4.
A
tésztát 2 egyenlő részre osszuk, golyókat formázunk és kb. 10 percet hagyjuk
pihenni. Majd 2 kb. 35- 40 cm hosszú rudat sodrunk, a 2 rudat összefonjuk, és
az előkészített formába helyezzük.
5.
Letakarva,
meleg helyen kb. 1 órát hagyjuk kelni, míg duplájára nő.
6.
A
kalácsot megkenjük a tejjel elkavart tojássárgával és megszórjuk a jégcukorral.
7.
Betoljuk
a 200 fokra előmelegített sütőbe és kb. 30-35 perc alatt megsütjük (15-20 perc
után a kalácsot takarjuk le sütőpapírral).
8.
Kivesszük
és sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen