Ein luftiges Weißbrot zum
Frühstück mit Butter und Marmelade oder als Beilage zu Suppen oder
Eintöpfen.
Zutaten für 6 Personen:
Für den Vorteig:
· 125
ml lauwarme Milch
· 20
g frische Hefe
· 200
g Mehl
Für den Teig:
· 300
g Mehl
· 1
Tl Salz
· 2
Eigelbe
· 100
ml lauwarmes Wasser
· 60
g weiche Butter
· 2
El Öl
Außerdem:
· etwas
Mehl zum Kneten
· 1
El Öl für Einfetten der Form
1.
Für den
Vorteig: Die Hefe in der Milch auflösen, das Mehl dazugeben und mit dem
Knethaken des Mixers verkneten, dann kurz mit den Händen durchkneten. Den
Vorteig in eine Schüssel geben, mit Frischhaltefolie zudecken und an einem
warmen Ort 2 Stunden gehen lassen.
2.
Für den Teig.
Das Mehl, das Salz, die Eigelbe, die Butter, Öl und Wasser zu dem Vorteig
geben, mit den Knethaken des Mixers verkneten. Auf einer leicht bemehlten
Arbeitsplatte mit den Händen ungefähr 2-3 Minuten durchkneten. Den Teig in eine
Schüssel geben, mit Frischhaltefolie zudecken und an einem warmen Ort 45-60
Minuten gehen lassen.
3.
Den Teig auf
die Arbeitsplatte geben, mit beiden Händen die Luft aus dem Teig drücken (nicht
kneten) und zu einem runden Brot formen.
4.
Eine
Springform mit 18 cm Durchmesser und ungefähr 10-12 cm hoch mit dem Öl
einpinseln, dabei auch die Hände einölen.
5.
Das Brot mit
den eingeölten Händen in die Form geben, mit Frischhaltefolie abdecken und
weitere 30-45 Minuten gehen lassen.
6.
Im heißen
Ofen bei 180 Grad Ober- und Unterhitze 45-50 Minuten backen.
Ha a formánk nem elég magas, béleljük ki
a formánkat egy 12 cm-es kb. 3-4-szer hajtogatott sütőpapír sávval. Egy finom pihe-puha kenyér, amelyet vajjal és
lekvárral, de ugyanakkor egy finom leves, egytálétel, vagy mártásos étel mellé
is fogyaszthatjuk.
Hozzávalók
6 személyre:
Az elő-tésztához:
· 125
ml langyos tej
· 20
g friss élesztő
· 200
g liszt
A fő-tésztához:
· 300
g liszt
· 1
tk só
· 2
tojássárgája
· 100
ml langyos víz
· 60
g puha vaj
· 2
ek olaj
Azonkívül
· kevés
liszt a dagasztáshoz
· 1
ek olaj a forma kikenéséhez
1. Az elő tésztához: Az élesztőt feloldjuk a tejben, hozzáadjuk a lisztet,
és a kézi mixer dagasztó villájával eldolgozzuk. Kézzel átgyúrjuk, a tésztát
egy edénybe tesszük, háztartási fóliával lefedjük, meleg helyen kb. 2 órát
hagyjuk kelni.
2. A fő tésztához: Az elő tésztához adjuk a lisztet, a sót, tojások
sárgáját, a vajat, olajat és a langyos vizet, a kézi mixer dagasztó villájával,
jól eldolgozzuk. majd lisztezett munkalapra borítjuk, és kézzel 2-3 percig
dagasztjuk. A tésztát egy edénybe tesszük, háztartási fóliával lefedjük, meleg
helyen kb. 45-60 percig kelesztjük.
3. A tésztát kivesszük, két kézzel a levegőt kinyomkodjuk a tésztából (a
tésztát nem dagasztjuk), cipóvá formázzuk.
4. Egy 18 cm átmérőjű és kb. 10-12 cm magas formát az olajjal kikenünk, a
kezünket is enyhén megolajozzuk, és a tésztát az olajos kezünkkel a formába
tesszük, a fóliával letakarjuk és még egyszer kelni hagyjuk, míg a tészta
kitölti a formát.
5. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 45-50 percig sütjük.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen