Freitag, 16. Februar 2018

Brioche-Brot / Briós kenyér


Ein luftiges Weißbrot zum Frühstück mit Butter und Marmelade oder als Beilage zu Suppen oder Eintöpfen. 




Zutaten für 6 Personen:

Für den Vorteig:

·       125 ml lauwarme Milch

·       20 g frische Hefe

·       200 g Mehl

Für den Teig:

·       300 g Mehl

·       1 Tl Salz

·       2 Eigelbe

·       100 ml lauwarmes Wasser

·       60 g weiche Butter

·       2 El Öl

Außerdem:

·       etwas Mehl zum Kneten

·       1 El Öl für Einfetten der Form 



1.    Für den Vorteig: Die Hefe in der Milch auflösen, das Mehl dazugeben und mit dem Knethaken des Mixers verkneten, dann kurz mit den Händen durchkneten. Den Vorteig in eine Schüssel geben, mit Frischhaltefolie zudecken und an einem warmen Ort 2 Stunden gehen lassen.

2.    Für den Teig. Das Mehl, das Salz, die Eigelbe, die Butter, Öl und Wasser zu dem Vorteig geben, mit den Knethaken des Mixers verkneten. Auf einer leicht bemehlten Arbeitsplatte mit den Händen ungefähr 2-3 Minuten durchkneten. Den Teig in eine Schüssel geben, mit Frischhaltefolie zudecken und an einem warmen Ort 45-60 Minuten gehen lassen.

3.    Den Teig auf die Arbeitsplatte geben, mit beiden Händen die Luft aus dem Teig drücken (nicht kneten) und zu einem runden Brot formen.

4.    Eine Springform mit 18 cm Durchmesser und ungefähr 10-12 cm hoch mit dem Öl einpinseln, dabei auch die Hände einölen.

5.    Das Brot mit den eingeölten Händen in die Form geben, mit Frischhaltefolie abdecken und weitere 30-45 Minuten gehen lassen.

6.    Im heißen Ofen bei 180 Grad Ober- und Unterhitze 45-50 Minuten backen.





Ha a formánk nem elég magas, béleljük ki a formánkat egy 12 cm-es kb. 3-4-szer hajtogatott sütőpapír sávval.  Egy finom pihe-puha kenyér, amelyet vajjal és lekvárral, de ugyanakkor egy finom leves, egytálétel, vagy mártásos étel mellé is fogyaszthatjuk.



Hozzávalók 6 személyre:

Az elő-tésztához:

·       125 ml langyos tej

·       20 g friss élesztő

·       200 g liszt

A fő-tésztához:

·       300 g liszt

·       1 tk só

·       2 tojássárgája

·       100 ml langyos víz

·       60 g puha vaj

·       2 ek olaj

Azonkívül

·       kevés liszt a dagasztáshoz

·       1 ek olaj a forma kikenéséhez





1.    Az elő tésztához: Az élesztőt feloldjuk a tejben, hozzáadjuk a lisztet, és a kézi mixer dagasztó villájával eldolgozzuk. Kézzel átgyúrjuk, a tésztát egy edénybe tesszük, háztartási fóliával lefedjük, meleg helyen kb. 2 órát hagyjuk kelni.

2.    A fő tésztához: Az elő tésztához adjuk a lisztet, a sót, tojások sárgáját, a vajat, olajat és a langyos vizet, a kézi mixer dagasztó villájával, jól eldolgozzuk. majd lisztezett munkalapra borítjuk, és kézzel 2-3 percig dagasztjuk. A tésztát egy edénybe tesszük, háztartási fóliával lefedjük, meleg helyen kb. 45-60 percig kelesztjük.

3.    A tésztát kivesszük, két kézzel a levegőt kinyomkodjuk a tésztából (a tésztát nem dagasztjuk), cipóvá formázzuk.

4.    Egy 18 cm átmérőjű és kb. 10-12 cm magas formát az olajjal kikenünk, a kezünket is enyhén megolajozzuk, és a tésztát az olajos kezünkkel a formába tesszük, a fóliával letakarjuk és még egyszer kelni hagyjuk, míg a tészta kitölti a formát.

5.    180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 45-50 percig sütjük.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen