Leckerer Braten mit aromatischen Kräutern.
Zutaten für 4-6 Personen:
Für die Kräuterpaste:
·
½ Bund Thymian
·
½ Bund Majoran
·
1 großer Zweig Rosmarin
·
½ Bund Petersilie
·
Schale von ½ Zitrone
·
2 Knoblauchzehen
·
2 El Olivenöl
·
1 ½ El körniger Senf
·
1 ½ El Dijon-Senf
·
1 El Fenchelsamen
·
Salz
·
Pfeffer
Für den Braten:
·
1 kg Schweineoberschale, zu einem großen
Rollbraten aufgeschnitten
·
2 El Olivenöl
·
2 Knoblauchzehe
·
½ El Fenchelsamen
·
2 Thymianzweige
·
1 Zwiebel
·
1 Möhre
·
1 Fenchel
·
1 El Tomatenmark
·
100 ml Noilly Prat
·
500 ml Kalbsfond
·
Salz
· Pfeffer
1. Die
Kräuter waschen, trocken schütteln, die Blättchen abzupfen. Die Kräuter, den grob
geschnittenen Knoblauch, die Zitronenschale, das Öl, den Senf und die grob
gehackten Fenchelsamen mit dem Multizerkleinerer zu einer Paste verarbeiten.
Mit Salz und Pfeffern abschmecken.
2. Das
Fleisch waschen, trockentupfen, flach auslegen, die Kräuterpaste gleichmäßig darauf
streichen, dann aufrollen und mit Küchengarn binden.
3. Den
Braten rundherum mit Salz und Pfeffer einreiben. Die Zwiebel, die Möhre und den
Knoblauch schälen, den Fenchel waschen und putzen. Die Zwiebel, die Möhre und
den Fenchel in kleine Würfel, den Knoblauch in dünne Scheiben schneiden.
4. In
einem Bräter das Öl erhitzen und den Braten rundherum bei starker Hitze
anbraten, dann rausnehmen. Im Bratfett die Zwiebel ungefähr 1 Minute dünsten,
die Möhre, den Fenchel, den Knoblauch und die Fenchelsamen zugeben und weitere
2-3 Minuten mitbraten. Das Tomatenmark unterrühren und kurz mitrösten.
5. Mit
der Hälfte des Wermuts ablöschen, die Flüssigkeit einkochen lassen, dann den
Rest zugießen und unter Rühren einkochen lassen. Den Fond zugießen, die
Thymianzweige zugeben und alles kurz aufkochen lassen. Mit Salz und Pfeffer
abschmecken. Die Hitze reduzieren und das Fleisch einlegen.
6. Zugedeckt
bei mittlerer Hitze ungefähr 75 Minuten weich garen, dabei den Braten ab und zu
wenden.
7. Den
Braten aus der Sauce heben und in Alufolie packen. Die Sauce durch ein feines
Sieb in einen Topf gießen, dabei etwas von dem Gemüse durchpassieren. Die Sauce
bei starker Hitze ungefähr 5 Minuten einkochen lassen. Die Sauce mit Salz und
Pfeffer abschmecken.
8. Den
Braten aufschneiden und mit der Sauce servieren.
Finom, fűszeres hús aromás mártással.
Hozzávalók 4-6 személyre:
A fűszerkrémhez:
·
½ csokor kakukkfű
·
½ csokor majoránna
·
1 nagy ág rozmarin
·
½ csokor petrezselyem
·
½ citrom reszelt héja
·
2 gerezd fokhagyma
·
2 ek olívaolaj
·
1 ½ ek magos mustár
·
1 ½ ek dijoni mustár
·
1 ek édeskömény mag
·
só
·
bors
A sült húshoz:
·
1 kg sertéshús (comb)
·
2 ek olívaolaj
·
2 gerezd fokhagyma
·
½ ek édeskömény mag
·
2 ág kakukkfű
·
1 vöröshagyma
·
1 sárgarépa
·
1 édesköménygumó
·
1 ek sűrített paradicsom
·
100 ml Noilly Prat
·
500 ml borjú alaplé
·
Só
· Bors
1.
A
húst megmossuk, szárazra itatjuk, vágódeszkára helyezzük, éles késsel
csigaformában felvágjuk, hogy egy nagy szeletté kiteríthessük (esetleg kérjük
meg a mészárost, hogy vágja a húst egy kb. 1,5 cm vastagságú nagy szeletté).
2.
A fűszerkrémhez: A fűszereket megmossuk,
jól lerázzuk, a leveleket letépkedjük. A fűszereket a durvára vágott
fokhagymát, az olajat, a kétféle mustárt és az édeskömény magokat konyhai
robotgéppel krémesre dolgozzuk. Sóval és borssal ízesítjük.
3.
A fűszerkrémet egyenletesen az
előkészített húsra simítjuk, majd feltekerjük,
és konyhacérnával megkötözzük.
4.
A göngyölt húst sóval, borssal megszórjuk.
A hagymát, a sárgarépát és a fokhagymát meghámozzuk, az édeskömény gumót
megtisztítjuk. A hagymát, a sárgarépát és az édesköményt apró kockákra vágjuk.
A fokhagymát vékony szeletekre vágjuk.
5.
Egy serpenyőben az olajat felforrósítjuk,
a húst magas hőmérsékleten körben megpirítjuk, kivesszük. A hagymát a
serpenyőbe szórjuk, kb. 1 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a sárgarépát,
édesköményt, a fokhagymát és az édeskömény magokat, és további 2-3 percig
pirítjuk. A sűrített paradicsomot hozzákeverjük és kb. 1 percig pirítjuk.
6.
Felöntjük a vermut felével, mikor
elpárolgott hozzáöntjük a maradék vermutot és hagyjuk ezt is elpárologni.
Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a kakukkfüvet és felfőzzük. Sóval, borssal
ízesítjük. A hőmérsékletet csökkentjük, és a hőst a serpenyőbe helyezzük.
7.
Lefedve közepes hőmérsékleten kb. 75
percig főzzük, közben a húst párszor megforgatjuk a serpenyőben.
8.
A húst kivesszük, alufóliába csomagoljuk, és
kb. 15 percet hagyjuk pihenni. A levet,
amibe főtt, egy lábasba szűrjük, a zöldségeket hozzá passzírozzuk, felfőzzük és
magas hőmérsékleten kb. 5 percig főzzük. A mártást sóval, borssal ízesítjük.
9.
A húst szeletekre vágjuk és a mártással
talajuk.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen