Leckere Stollen ohne Rosinen.
Zutaten für 12 Personen:
·
500 g Mehl
·
40 g frische
Hefe
·
125 ml Milch
·
75 g Zucker
·
250 g Butter
·
125 g gemahlene
Mandeln, geschälte
·
1 Prise Salz
·
1 Pck
Vanillezucker
·
½ Fläschchen Bittermandelaroma
·
abgeriebene
Schale von ½ Zitrone
·
125 g gehackte
Mandeln
·
ca.4 El Milch
zum Bestreichen
·
50 g Mandelblättchen
·
50 g Puderzucker
1.
Das Mehl in eine Schüssel sieben. In die Mitte
eine Mulde drücken, die Hefe hinein bröckeln, mit 30 g Zucker bestreuen. Die
Hälfte von der Milch lauwarm erwärmen, in die Mulde gießen. Mit etwas Mehl
vermischen und zugedeckt an einem warmen Ort ungefähr 15 Minuten gehen lassen.
2.
200 g Butter schmelzen lassen, vom Herd nehmen,
den Rest Milch dazurühren und abkühlen lassen.
3.
Die Butter-Milchmischung, den Rest Zucker, das
Salz, den Vanillezucker, die gemahlenen Mandeln, das Bittermandelaroma und die
Zitronenschale zu dem Vorteig geben und zu einem glatten Teig kneten. Zugedeckt
an einem warmen Ort ungefähr 1 Stunde gehen lassen.
4.
Den Teig auf einer leicht bemehlten
Arbeitsplatte zu einem Rechteck (30x34 cm) ausrollen, mit den gehackten Mandeln
bestreuen und der Länge nach aufrollen.
5.
Die Rolle halbieren, 2 Stollen formen. Die
Stollen auf ein mit Backpapier ausgelegtes Backblech legen und zugedeckt an einem warmen Ort ca. 30
Minuten gehen lassen.
6.
Die Stollen mit dem 4 El Milch bestreichen und
mit den Mandelblättchen bestreuen.
7.
Die Stollen im heißen Ofen bei 200 Grad Ober-
und Unterhitze ungefähr 10-15 Minuten backen, dann die Temperatur auf 175
runterschallten und weitere 35-40 Minuten backen. Falls nötig für die letzen
20-25 Minuten mit Backpapier zudecken.
8.
Den Rest Butter schmelzen lassen. Die heißen
Stollen mit der Butter bestreichen und mit dem Puderzucker bestäuben. Erkalten
lassen.
Hozzávalók
12 személyre:
·
500
g liszt
·
40 g
friss élesztő
·
125
ml tej
·
75 g
cukor
·
250
g vaj
·
125
g darált mandula (hántott)
·
csipet
só
·
1 cs
vaníliás cukor
·
½
üvegecske keserű mandula aroma
·
½ citromnak a reszelt héja
·
125
g apróra vágott mandula (hántott)
·
kb.
4 ek tej a kenéshez
·
50 g
mandula pehely
·
50 g porcukor
1.
A lisztet egy keverő tálba szitáljuk. A
közepébe egy mélyedést nyomunk, az élesztőt belemorzsoljuk. A tej felét
langyosra melegítjük és 30 g cukorral a mélyedésbe öntjük. Egy kis liszttel
elkavarjuk. Meleg helyen lefedve kb. 15 percig kelesztjük.
2.
200 g vajat felolvasztunk, levesszük a tűzről.
Hozzákeverjük a maradék hideg tejet, és hűlni hagyjuk.
3.
A tejes-vajat a darált mandulával, 45 g
cukorral, sóval, vaníliás cukorral, mandula aromával és a citromhéjjal együtt a
kovászhoz adjuk. Az egészet sima tésztává gyúrjuk. Meleg helyen, lefedve 1 órát
kelesztjük.
4.
A tésztát lisztezett munkalapon egy 30x34 cm
nagyságú téglalappá nyújtjuk. Megszórjuk az aprított mandulával. Hosszabbik oldalától
feltekerjük.
5.
A tésztát két részre osztjuk, egyenként
oválisra nyújtjuk és hosszában először az egyik oldalt a tészta feléig
ráhajtjuk, majd erre a másik felét. Ráhelyezzük a sütőpapírral ellátott tepsire
és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
6.
A
stollenokat megkenjük a 4 ek tejjel, és megszórjuk a mandulapehellyel
7.
200
fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 175
fokra csökkentjük és további 35-40 percig sütjük. Ha erősen barnulni kezd a
sütés közben, letakarjuk pergamenpapírral.
8.
A
maradék vajat felolvasztjuk. A még forró kalácsokat meglocsoljuk a
felolvasztott vajjal és megszórjuk a porcukorral. Hűlni hagyjuk
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen