Dienstag, 22. Dezember 2020

Linseneintopf mit Blutwurst / Lencse véres hurkával

 Ein deftiger Eintopf für kalte Tage.

 


Zutaten für 4 Personen:

·       2 große Möhren

·       1 Stange Porree

·       1 Petersilienwurzel

·       3 El Schmalz

·       250 g Linsen

·       1 El Majoran

·       1,5 l Gemüsebrühe

·       2 große Kartoffeln

·       2 Zwiebeln

·       250 g Blutwurst

·       Salz

·       2 El Essig

·       1 El Zucker

·       Pfeffer

·       Schnittlauch

 

 

1.    Die Möhren schälen und in dünne Scheiben schneiden. Den Porree putzen, gründlich waschen und in dünne Ringe schneiden. Die Petersilienwurzel putzen und klein würfeln.

2.    In einem Topf 2 EL Schmalz erhitzen, das Gemüse darin ungefähr 5 Minuten dünsten. Die Linsen und den  Majoran dazugeben, mit der Gemüsebrühe ablöschen, mit Salz abschmecken. Aufkochen und ungefähr 20 Minuten kochen lassen.

3.    Die Kartoffeln schälen, in kleine Würfel schneiden, hinzufügen und weitere 15-20 Minuten kochen lassen, bis die Linsen und die Kartoffeln weich sind.

4.    Die Zwiebeln schälen, die Blutwurst pellen und beides in Scheiben schneiden. Das restliche Schmalz in einer Pfanne erhitzen, die Blutwurst darin knusprig braten, rausnehmen und warm stellen. Im Bratfett die Zwiebeln goldgelb braten.

5.    Den Eintopf mit Essig, Zucker und Pfeffer pikant abschmecken. Den Eintopf auf Teller verteilen und auf jede Portion etwas Blutwurst, Zwiebeln und Schnittlauch geben.

 

Egy finom laktató téli egytálétel. Kb. 30 perc fövés után tehetünk az ételhez kb. 100 g aszalt szilvát is, és főzzük készre. Tálaljuk friss kenyérrel.  A felvágott véréshurkát sütés helyett felmelegíthetjük a főzelékben. 

 

Hozzávalók 4 személyre:

·       2 sárgarépa, nagy

·       1 poré

·       1 fehérrépa

·       3 ek zsír

·       250 g lencse

·       1 ek majoránna

·       1,5 l zöldség leves

·       2 burgonya, nagy

·       2 vöröshagyma

·       250 g véres hurka

·      

·       2 ek ecet

·       1 ek cukor

·       Bors

·       Metélőhagyma

 

 

1.    A kétféle répát és a pórét megtisztítjuk, mossuk. A sárgarépát vékony szeletekre, a porét vékony gyűrűkre, a fehérrépát apró kockákra vágjuk.

2.    Egy lábasban 2 ek zsírt felforrósítunk, rászórjuk az előkészített zöldségeket és kb. 5 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a lencsét és a majoránnát, felöntjük a levessel, sóval ízesítjük, felfőzzük, kb. 20 percig főzzük.

3.    A burgonyát meghántjuk, mossuk, kockákra vágjuk, a leveshez adjuk, és további 15-20 percig főzzük, míg a lencse és a burgonya megpuhul.

4.    A hagymát meghántjuk, vékony szeletekre vágjuk.  A vérest szeletekre vágjuk. a maradék zsírban a véres szeleteket megpirítjuk, kivesszük, melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékban a hagymát aranybarnára pirítjuk.

5.    A lencsét borssal, ecettel, és cukorral pikánsra ízesítjük, megszórjuk a metélőhagymával. A lencsét tányérokra osszuk, mindegyik adagra teszünk a sült véresből, és megszórjuk a sült hagymával.

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen