Schöne fluffige
Brötchen mit einer knusprigen Kruste.
Zutaten für 6 Personen:
· 300
g Kartoffeln
· 250
ml Wasser (das Kochwasser von den Kartoffeln)
· 1
½ Tl Salz
· ½
Tl Zucker
· 2
El Öl
· 21
g frische Hefe
·
560 g Mehl
1.
Die Kartoffeln schälen, waschen, würfeln, dann in
kochenden Salzwasser ungefähr 15 Minuten garkochen. In ein Sieb gießen, dabei
das Kochwasser auffangen, davon 250 ml abmessen. Die Kartoffeln durchpressen.
2.
Im lauwarmen Kochwasser den Zucker und die Hefe auflösen.
Mehl, Salz, Öl und Kartoffeln zugeben und zu einem geschmeidigen, elastischen
Teig kneten, falls nötig noch etwas Mehl dazugeben. Den Teig in eine mit etwas
Öl ausgestrichene Schüssel geben, zugedeckt an einem warmen Ort 30 Minuten
gehen lassen.
3.
Den Teig auf die bemehlte Arbeitsplatte geben,
durchkneten, in 11-12 gleiche Stücke teilen. Die Teigstücken zu Brötchen
formen, mit etwas Mehl bestäuben. Die Brötchen auf ein mit Backpapier
ausgelegten Backblech legen, etwas einschneiden und zugedeckt 15 Minuten gehen
lassen.
4.
Im heißen Ofen bei 190 Grad Ober- und Unterhitze ungefähr
30 Minuten goldbraun backen.
Egy finom pihe-puha zsemle, amely másnap
is ugyanolyan finom, mint frissen. A tésztából kenyeret is süthetünk.
Hozzávalók
6 személyre:
· 300
g burgonya
· 250
ml víz (amiben a burgonya főtt)
· 1
½ tk só
· ½
tk cukor
· 2
ek olaj
· 21
g friss élesztő
· 560
g liszt
1.
A
burgonyát meghámozzuk, mossuk, apróra vágjuk, majd fövő vízben kb. 15 perc
alatt megfőzzük. A burgonyát leszűrjük, a vizet felfogjuk. A burgonyát villával
pürésítjük.
2.
A
langyos burgonya vízben felolvasztjuk a cukrot és az élesztőt. Hozzáadjuk a
lisztet, sót, olajat és a burgonyát, elkeverjük, majd dagasztógéppel kb. 7 perc
alatt lágy rugalmas tésztává dagasztjuk, ha szükséges adunk hozzá még egy kis
lisztet. A tésztát egy olajjal kikent edénybe rakjuk, letakarjuk és kb. 30
percet hagyjuk kelni.
3.
A
tésztát 11-12 egyenlő részre vágjuk, zsemléket formázunk, liszttel megszórjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egy kicsit be is vagdossuk, letakarva kb.
15 percig hagyjuk kelni.
4.
Betoljuk
a 190 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen