Dienstag, 14. Dezember 2021

Lebkuchenwürfel / Karácsonyi mézes-kockák

 


Zutaten für 6 Personen:

Für den Teig:

·       400 g Roggenmehl

·       250 g brauner Zucker

·       80 g zimmerwarme Butter

·       3 EL flüssiger Honig

·       2 Eier

·       1 EL Backkakao

·       1 Pck Lebkuchengewürz

·       1 TL Natron

Für die Füllung:

·       400 g Himbeer-Johannisbeeren Gelee

Für die Glasur:

·       150 g Zartbitter Kuvertüre

·       75 g Butter

 

1.    Die Butter mit dem Zucker gut verrühren, die Eier zugeben und cremig rühren.

2.    Das Mehl mit dem Backkakao, dem Lebkuchengewürz und dem Natron mischen und mit dem Honig zusammen zu der Eier-Buttermasse geben und zu einem glatten Teig kneten. In Alufolie wickeln und ungefähr 1 Stunde kühl stellen.

3.    Den Teig halbieren, jede Hälfte zu einer 0,5 cm dicke rechteckigen Platte (ungefähr 18x25 cm) ausrollen.

4.    Die Platten auf 2 mit Backpapier ausgelegte Backbleche legen. Die Backbleche nacheinander in den heißen Ofen bei 200 Grad Ober- und Unterhitze schieben und ungefähr 15 Minuten backen. Rausnehmen und erkalten lassen.

5.    Das Gelee glatt rühren, eine Platte damit bestreichen und die zweite Platte darauf legen.

6.    Die Schokolade grob hacken und mit der Butter auf schwacher Hitze schmelzen lassen. Den Lebkuchen mit der Schokolade übergießen.

7.    Den Lebkuchen ungefähr 1 Tag kühl stehen lassen, dann mit einem scharfen Messer in Quadrate schneiden.

 

 

Hozzávalók 6 személyre:

A tésztához:

·       400 g rozsliszt

·       250 g barna cukor

·       80 g puha vaj

·       3 ek folyékony méz

·       2 tojás

·       1 ek kakaópor

·       1 cs mézeskalács fűszerkeverék

·       1 tk szódapor

A töltelékhez:

·       400 g málna-ribizli zselé

A glazúrhoz:

·       150 g tortabevonó

·       75 g vaj

 

1.    A vajat a cukorral jól elkeverjük, egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat és krémesre kavarjuk.

2.    A lisztet elkeverjük a kakaóval, a fűszerkeverékkel és a szódával. A lisztes keveréket és a mézet a tojás-vajmasszához adjuk, és sima tésztává gyúrjuk. Alufóliába csomagoljuk és kb. 1 órára hidegre tesszük.

3.    A tésztát két egyenlő részre osztjuk. Enyhén lisztezett munkalapon 2 kb. 0,5 cm vastagságú négyszöggé (18x25 cm) nyújtjuk. Kivesszük és hűlni hagyjuk.

4.    A zselét simára keverjük. Az egyik tésztalapot megkenjük a zselével, a másik tésztalapot ráhelyezzük.

5.    A lapokat 2 sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és a 200 fokra előmelegített sütőben egymásután kb. 15 perc alatt megsütjük. 

6.    A glazúrhoz: A tortabevonót durvára vágjuk, és a vajjal együtt alacsony hőmérsékleten felolvasztjuk. A süteményt a csokoládéval leöntjük.

7.    A süteményt kb. 1 napig hagyjuk puhulni, majd egy éles késsel kis kockákra vágjuk.

 

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen