Zutaten für 6 Personen:
Für den Teig:
·
250 g Mehl
·
¼ Tl Salz
·
20 g frische Hefe
·
50 g Zucker
·
125 ml lauwarme Milch
·
125 g weiche Butter
·
1 Eier
·
50 g Zitronat
·
50 g gemahlene Mandeln
Für die Füllung:
·
200 g Mohn
·
190 ml Milch
·
50 g Zucker
·
15 g Butter
·
75 g Zitronat
·
75 g Rosinen
·
1 Eier
·
Zimt
·
3 Tropfen Bittermandelaroma
·
abgeriebene Schale von ½ Zitrone
Zum Bestreichen:
·
etwas Schlagsahne
1. Für
die Füllung: Die Milch mit dem Zucker aufkochen, den Mohn unterrühren und kurz
kochen lassen. Die restlichen Zutaten unterrühren und erkalten lassen.
2. Für
den Teig: das Mehl in eine Schüssel sieben, in die Mitte eine Mulde drücken,
die Hefe hinein bröckeln, mit etwas Zucker bestreuen und mit etwas Milch
verrühren. Zugedeckt an einem warmen Ort ungefähr 30 Minuten gehen lassen. Die
restlichen Zutaten außer dem Zitronat und den Mandeln zugeben und kräftig
verrühren bis der Teig Blasen wirft. Das Zitronat und die Mandeln zugeben und
unterkneten. Den Teig ungefähr 1 Stunde gehen lassen.
3. Den
Teig ausrollen, mit dem Mohn bestreichen, aufrollen und in eine Kastenform
legen. Nochmal 30 Minuten gehen lassen. Mit Schlagsahne bestreichen. In den
kalten Ofen stellen, die Temperatur auf 170 Grad Ober- und Unterhitze stellen
und ungefähr 50 Minuten backen.
Hozzávalók 6 személyre:
A tésztához:
· 250 g liszt
· ¼ tk só
· 20 g friss élesztő
· 50 g cukor
· 125 ml langyos tej
· 125 g puha vaj
· 1 tojás
· 50 g kandírozott citromhéj
· 50 g darált mandula
A töltelékhez:
· 200 g darált mák
· 190 ml tej
· 50 g cukor
· 15 g vaj
· 75 g kandírozott citromhéj
· 75 g mazsola
· 1 tojás
· fahéj
· 3 csepp mandulaaroma
· ½
citrom reszel héja
Kenéshez:
·
kevés tejszín
1.
A töltelékhez: A tejet a cukorral
felfőzzük, hozzákeverjük a mákot, és 1-2 percig főzzük. A többi hozzávalót
hozzákeverjük és hűlni hagyjuk.
2.
A tésztához: a lisztet egy edénybe
szitáljuk, közepébe egy mélyedést nyomunk, az élesztőt belemorzsoljuk, kevés
cukorral megszórjuk, és kevés tejjel elkeverjük. Konyharuhával letakarva meleg
helyen kb. 30 percig kelesztjük. A maradék hozzávalót – a mandula és a kandírozott
citromhéj kivételével – hozzáadjuk, az egészet jól összedolgozzuk, amíg a
tészta hólyagos lesz. Majd a mandulát és a kandírozott citromhéjat
hozzádolgozzuk. A tésztát letakarva kb. 1 órát kelesztjük.
3.
A tésztát kinyújtjuk, a mákos töltelékkel
megkenjük, feltekerjük és egy nagyobb püspökkenyérformába helyezzük. Kevés
tejszínnel lekenjük. Betoljuk a hideg sütőbe, a hőmérsékletet 170 fokra (alul-
felülsütés) állítjuk és kb 50 percig sütjük.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen